Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Λεονταρισμοί στον αέρα, άτακτη φυγή στη θάλασσα

Επιχειρησιακή εκπαίδευση μόνο με ήλιο
Συντηρείται σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα η ένταση στο Αιγαίο με την Τουρκία να κλιμακώνει κάθετα τις προκλητικές της ενέργειες με μαζικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου αλλά και των Εθνικών Χωρικών Υδάτων, με τη προχθεσινή διέλευση της τουρκικής φρεγάτας
να έχει τη μεγαλύτερη έως τώρα διάρκεια σε σχέση με παλαιότερες καταχρήσεις του θεσμού της «αβλαβούς διέλευσης».
Επιχειρησιακή εκπαίδευση μόνο με ήλιο: Οι γνώριμες καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο αναγκάζουν τα τουρκικά πλοία να διακόψουν τις ασκήσεις τους και να αναζητήσουν ασφάλεια στα λιμάνια.
 Η δε εντονότατη δραστηριότητα τουρκικών αεροσκαφών CN-235 μπορεί να αποδοθεί και ως προσπάθεια επαναχαρτογράφησης και επικαιροποίησης των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων για την Ελληνική αεράμυνα. Καθόλου τυχαία, ο Αρχηγός ΓΕΑ επισκέφθηκε σήμερα το νευραλγικό 2ο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής στην Πάρνηθα που σηκώνει το κύριο βάρος αδιάλειπτης διαβίβασης διευκρινισμένης αεροπορικής εικόνας στο κεντρικό Αιγαίο. Η τουρκική προκλητικότητα κορυφώθηκε σήμερα με σχηματισμό 6 μαχητικών F-16 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος εισήλθε στις 14:31 στο FIR ΑΘΗΝΩΝ μεταξύ Λήμνου και Λέσβου και πραγματοποίησε στις 14:58 υπέρπτηση άνωθεν νήσου Ανθρωποφάγοι στα 5.000 πόδια. Ο σχηματισμός εξήλθε του FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 15:02 βόρεια Αγαθονησίου ενώ το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναχαιτίσθηκαν και αναγνωρίσθηκαν, σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.
Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο στη τουρκική δραστηριότητα είναι η άτακτη υποχώρηση του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού λόγω των …αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο Αιγαίο Πέλαγος. Συγκεκριμένα, τα τουρκικά πλοία που εκτελούν αυτό το διάστημα γυμνάσια σε δεσμευμένες περιοχές στο Αιγαίο αποσύρονται κατά τη διάρκεια της νύχτας στους ναυστάθμους του, ώστε το βράδυ με τις άσχημες συνθήκες να είναι στα λιμάνια τους. Φυσικά, οι γνώριμες -για το Αιγαίο- καιρικές συνθήκες δεν εμπόδισαν ποτέ το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα να ολοκληρώσουν τις αποστολές τους, ακόμη κι όταν πνέουν άνεμοι της τάξης των 7 μποφόρ.