Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Πολεμικά πλοία "περιμένουν" το Barbaros: Σε προκεχωρημένη βάση πάει ο Α/ΓΕΝ

ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ Η ΑΓΚΥΡΑ
Σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα έχουν εισέλθει εδώ και λίγες ώρες οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, παρακολουθώντας πολύ προσεκτικά την πορεία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros, το οποίο έχει λάβει πορεία δυτική, ευρισκόμενο, πάντως ακόμα στα βορειοδυτικά της Κύπρου.
Το Πολεμικό Ναυτικό έχει ήδη στην περιοχή δύο σκάφη, μία κανονιοφόρο στην Ρόδο, η οποία εκτελεί περιπολίες στα "μαύρα νερά" (όπως λέγοντας λόγω του μεγάλου βάθους η θαλάσσια περιοχή στα ανατολικά όρια της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ, στην περιοχή ανατολικά της Στρογγύλης), και μία πυραυλάκατο στην προκεχωρημένη Ναυτική Βάση στην περιοχή Άκρα Σίδερο στο απώτατο ανατολικό όριο της Κρήτης.
Τρεις φρεγάτες είναι έτοιμες να αποπλεύσουν εντός 4,5 ωρών από την ώρα που θα δοθεί συναγερμός (έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αποπλεύσουν και εντός τριών ωρών από κατάσταση χαμηλής ετοιμοτητας, άρα να περιμένουμε ότι εντός δύο ωρών θα πλέουν εκτός ναυστάθμου δεδομένου ότι τώρα υπάρχει αυξημένη επιφυλακή).
Σήμερα ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, σε μία κίνηση με ιδιαίτερη σημασία, ειδικά την δεδομένη χρονική στιγμή, μεταβαίνει εκτάκτως στην Ναυτική Βάση που βρίσκεται στην περιοχή Άκρα Σίδερο στην Ανατολική Κρήτη, όπου θα επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις (η οποία σε περίπτωση επιχειρήσεων στην Α.Μεσόγειο έχει κρίσιμη σημασία), αλλά θα ενημερωθεί και για την τακτική κατάσταση.
Εκεί κοντά έγιναν πριν μερικά χρόνια και οι βολές των βλημάτων επακτίου αμύνης (εκ μετατροπής από τους εκτοξευτές των παλαιών πυραυλακάτων) ΜΜ-38.
Το Barbaros, παρά το γεγονός ότι κινείται δυτικά, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει την περιοχή των ερευνών του. Υπάρχει χάρτης τον οποίο έχει εκδώσει η Άγκυρα και δείχνει ότι θα κάνει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Το ζήτημα είναι μέχρι ποίου σημείου η ελληνική πλευρά θα θελήσει αν αντιδράσει. Και με υπουργό Εξωτερικών τον Ε.Βενιζέλο, αλλά και πρωθυπουργό τον Α.Σαμαρά που δεν έχει αντιδράσει ούτε κατ'ελάχιστον στην πολιτική του "πάρτα όλα" έναντι του Α.Νταβούτογλου, στην επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα στις 13 Δεκεμβρίου, στο μόνο που μπορεί να ελπίζει η Ελλάδα είναι να ξυπνήσει ο "παλιός" πατριώτης Α.Σαμαράς του 1993...
Ειδάλλως θα μιλάμε για de facto αποδοχή τετελεσμένων.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr