Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Ένας ολόκληρος ελληνικός οικισμός με Γερμανικές σημαίες!

Κατέβασαν τις Γερμανικές σημαίες στη Φασκομηλιά - Απαγορεύονται οι σημαίες στα μπαλκόνια με νόμο του '78
Μπορεί να υπέστειλαν τις Γερμανικές σημαίες από τα σπίτια τους και την είσοδο του οικισμού της Φασκομηλιάς οι αποκλειστικά Γερμανοί κάτοικοι του, όπως κατέδειξε ο επιτόπου έλεγχος που έγινε σήμερα το πρωί από κλιμάκιο του... Δήμου Βιάννου, όμως οι Βιαννίτες εύχονται και ζητούν ξανά αυτή την εικόνα να μην την αντικρύσουν.
Όπως κατήγγειλαν το πρωί στο Ράδιο Κρήτη κάτοικοι της Βιάννου πρόσφατα βγήκαν από τα ρούχα τους εξαιτίας της εικόνας που είδαν στον οικισμό της Φασκομηλιάς όπου οι 30 Γερμανοί κάτοικοι του είχαν αναρτήσει σχεδόν σε κάθε σπίτι γερμανική σημαία αλλά και μια μεγαλύτερου μεγέθους στην είσοδο του οικισμού. 
Το γεγονός αυτό με αγανάκτηση που ξεχείλιζε το δημοσιοποίησαν ενώ ζήτησαν και την άμεση παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής καθώς αυτό το σκηνικό, όπως είπαν, προσβάλει την ιστορία του τόπου τους και τους στέλνει μηνύματα Γερμανικής Κατοχής επί Βιαννίτικου εδάφους.

Ο εν λόγω οικισμός, μάλιστα αποκαλείται από τους ντόπιους «Γερμανικό Χωριό» επειδή ζουν σε αυτόν αποκλειστικά Γερμανοί υπήκοοι οι οποίοι μέχρι σήμερα διατηρούν άριστες σχέσεις με την τοπική κοινωνία και είναι απορίας άξια η ενέργεια τους να σηκώσουν τόσες Γερμανικές σημαίες .

Ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης παρότι αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε πολίτη να αναρτά στην ιδιοκτησία του τη σημαία της χώρας του δεσμεύθηκε πως θα ενεργήσει άμεσα κι αν υπάρχει Γερμανική σημαία σε δημόσιο χώρο της Φασκομηλιάς θα ζητήσει να υποσταλεί ενώ για να μην προκαλούνται οι Βιαννίτες θα συζητήσει με τους κατοίκους του οικισμού και θα τους ζητήσει να σηκώνουν παράλληλα και την Ελληνική σημαία.

Αυτό και έπραξε ,έστειλε αμέσως δύο στελέχη του Δήμου στη Φασκομηλιά, όπου δεν βρήκαν σήμερα σημαίες, αλλά είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με κατοίκους της και να τους εξηγήσουν πως λόγω της ιστορίας της Βιάννου θα ήταν καλό όταν επιθυμούν να σηκώσουν τη Γερμανική σημαία στα σπίτια τους να τιμούν παράλληλα με Ελληνικές σημαίες και τον τόπο που τους φιλοξενεί και έχει γίνει εδώ και χρόνια η δεύτερη πατρίδα τους.

Η νομοθεσία του '78

Εν τω μεταξύ, με αφορμή τις καταγγελίες Βιαννιτών για τις Γερμανικές σημαίες που ύψωσαν στον Οικισμό της Φασκομηλίας οι Γερμανοί κάτοικοι της ,αναζητήσαμε τι προβλέπει ο νόμος για τέτοια θέματα και με έκπληξη διαβάσαμε ότι όχι μόνο απαγορεύεται κάτι τέτοιο για τις σημαίες ξένων χωρών αλλά απαγορεύεται να βάζουμε στα σπίτια μας ακόμα και την Ελληνική σημαία, εάν δεν υπάρχει Εθνική Εορτή.

Πιο συγκεκριμένα με τον νόμο 851/1978 Αρ.2 παρ. 2α η Εθνική Σημαία δύναται να επαίρεται:

- Κατά την διάρκεια Εθνικού ή Δημοσίου Πένθους υπό ιδιωτών εις οικείας, καταστήματα, γραφεία, επιχειρήσεις και λοιπούς χώρους ασκήσεως επαγγέλματος, κατόπιν αποφάσεως του Υπουργού των Εσωτερικών.

Στην παράγραφο ένα του ιδίου άρθρου αναφέρει " ότι βάση νόμου η Σημαία παραμένει καθ' εκάστην ογδόης πρωινής μέχρι της δύσεως του ηλίου σε κυβερνητικά κτήρια, δημόσιες υπηρεσίες, εκπαιδευτήρια και μονάδες στρατού."

Το άρθρο 3 τέλος αναφέρει για το «υποχρεωτικό της ανάρτησης της Ελληνικής Σημαίας σε δημόσια ή μη κτήρια κατά τας δημόσιας εορτάς και κατά τας επισήμους τελετάς.»

Βέβαια υπάρχουν και οι ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες οι οποίες είναι, κράτηση μέχρι δύο μηνών, ή προστίμου ή και τα δύο προηγούμενα.