Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Σημαντικές επιπτώσεις στην Εθνική Ασφάλεια και Άμυνα.

Tου Μπάμπη Παπασπύρου  ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΤΩΝ..
Tο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης αλλά και της αντιμετώπισης του είναι ιδιαίτερα δύσκολο, λόγω της υφής του, της πολυπλοκότητας του αλλά και των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών.
Στην επιχείρηση κατά της λαθρομετανάστευσης εμπλέκονται τόσο εθνικές όσο και Ευρωπαϊκές-πολυεθνικές υπηρεσίες. Οι άμεσα εμπλεκόμενοι είναι η ΕΛ.ΑΣ, το Λιμενικό, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η FRONTEX και μια νέα δυνατότητα της Ε.Ε που θα ενσωματωθεί στην FRONTEX η European external border SURveillance system (EUROSUR)
Η εμφάνιση του κύματος «οικονομικών και άλλων προσφύγων», αποτελεί μια από τις πλέον σοβαρές και μακροπρόθεσμες απειλές κατά της Ελλάδος, με σημαντικές επιπτώσεις στην Εθνική Ασφάλεια και Άμυνα.
Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης είναι συνέπεια μια σειράς γνωστών αιτίων, πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων και καταστάσεων,
Είναι γενική πεποίθηση ότι το σοβαρό πρόβλημα της μετανάστευσης– λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα, δεν έχει αντιμετωπισθεί με την πρέπουσα σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και προοπτική σε βάθος χρόνου.
Υπάρχουν αρκετές επιλογές, προτάσεις και προγράμματα αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης.
Η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης είναι, ένας πόλεμος που όλοι οι συμμετέχοντες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και όχι μόνο.
Αλλά αυτό δεν φτάνει γιατί κατά κύριο λόγο, δεν υπάρχει συγκεντρωτικός έλεγχος, σχεδιασμός, συντονισμός, συνεκμετάλλευση μέσων, άμεση διανομή πληροφοριών, ενιαίο σχέδιο δράσης και ένας κοινός ενιαίος φορέας Διοίκησης και Ελέγχου.
Η όριος γραμμή της χώρας, τα θαλάσσια σύνορα μας και κατά κύριο λόγο ο Έβρος, πρέπει να αποτελέσει την κύρια γραμμή αναχαίτισης και αποτροπής είσοδο των λαθρομεταναστών. Σε αυτή την επιχείρηση η συμμετοχή των ΕΔ και ιδιαίτερα του Στρατού Ξηράς μέσω της κατάλληλης επάνδρωσης και οργάνωσης κρίνεται επιτακτική και απαραίτητη για την συνεισφορά στην αντιμετώπιση αυτής της ασύμμετρης και ιδιαίτερα σοβαρής απειλής.
Ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ) και των Σωμάτων Ασφαλείας (Σ.Α) της χώρας στην αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης, είναι σημαντικός και ουσιαστικός, διότι αυτοί είναι που επιτηρούν και ελέγχουν τα σημεία εισόδου και έρχονται σε άμεση επαφή με το πρόβλημα. Δεν θα πρέπει όμως να παραγνωρίζονται αντικειμενικοί λόγοι και δυσχέρειες που ο ρόλος αυτός δεν είναι δυνατό να εκτελεσθεί στον επιθυμητό βαθμό και αποτελεσματικά.

Ο στόχος πρέπει να είναι ένας και μοναδικός, ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΤΩΝ..
Η λύση είναι μια ΟΛΙΚΗ ΑΠΟΤΡΟΠΗ..