Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Σπέρνουν το μίσος με μεθόδους δια αμοιβής!

Λίγοι γνωρίζουν ότι, σύμφωνα με τον νόμο 3610/2007, «όποιος καταγγείλει και πιστοποιηθεί φορολογική ή τελωνειακή παράβαση δικαιούται από το Δημόσιο αμοιβής ίσης με το 1/10 των προστίμων που εισπράχθηκαν». 
Στον ίδιο νόμο προβλέπεται ότι...
«με απόφαση του υπουργού Οικονομικών ρυθμίζονται οι ειδικότερες προϋποθέσεις, η αρμόδια υπηρεσία και η διαδικασία καταβολής στους δικαιούχους της αμοιβής που προβλέπεται».Ο βουλευτής της Ν.Δ. Θανάσης Νταβλούρος, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, υπέβαλε ερώτηση στα αρμόδια υπουργεία, με στόχο να εξηγήσουν για ποιον λόγο εδώ και πέντε χρόνια δεν ενεργοποιείται αυτός ο νόμος. 

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, με την απάντησή του, ουσιαστικά έδωσε το πράσινο φως για την ενεργοποίηση του νόμου. 

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η ενεργητική συνδρομή των πολιτών στην εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης δημόσιας πολιτικής για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της παραβατικότητας είναι μείζονος σημασίας», αλλά και ότι «η συνεχής ηθική ευαισθητοποίηση και εγρήγορση των πολιτών είναι προϋπόθεση για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, ανεξάρτητα από τα υλικά κίνητρα που δύναται να θεσμοθετηθούν»

Και ο πλέον αδαής αντιλαμβάνεται ότι βρισκόμαστε πλέον εγγύτατα στο άνοιγμα του κλάδου των «επαγγελματιών καταγγελλόντων». 

Το κράτος, εμμέσως πλην σαφώς, παροτρύνει τους απελπισμένους πολίτες να ξεκινήσουν το «σπορ» της κατάδοσης για να πάρουν μερτικό από τα λάφυρα που θα αποκομίσει από τους παραβάτες η Εφορία. 

Η μεταλλαγμένη Κατοχή έχει ανάγκη από τους πληροφοριοδότες της και ποντάρει στο καθεστώς της ανάγκης, ούτως ώστε να παραβιάσει ο λαός μας τον ιδιαίτερο ηθικό κώδικά του, που απαγορεύει διά ροπάλου την... εκποίηση πληροφοριών, οι οποίες μπορούν να βλάψουν συμπολίτες μας. 

Αν η κυβέρνηση ήθελε να δώσει ηθικό περιεχόμενο στην πάταξη της φοροδιαφυγής, θα ιδεολογικοποιούσε το ζήτημα και δεν θα πρόσφερε καμία υλική αμοιβή γι' αυτού του είδους την... ενημέρωση. 

Η θεσμοθέτηση χρηματικού «επάθλου» για όσους «καρφώνουν» φορολογικούς παραβάτες θα οδηγήσει σε υπερβολές και σωρεία ανυπόστατων κατηγοριών. 
Η μνημονιακή κουκούλα περισσότερο θα βλάψει παρά θα ωφελήσει... 
greece-report.blogspot.