Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

'Στην κόψη του ξυραφιού' Σέρβοι και Αλβανοί

Κόσοβο: Πιθανότητα ένοπλων συγκρούσεων
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ένοπλων συγκρούσεων στο Κόσοβο, εάν στη βόρεια Μίτροβιτσα εκλεγεί Αλβανός δήμαρχος.
Ο κ. Ντάτσιτς κάλεσε τους Σέρβους που ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα όπου θα επαναληφθούν οι εκλογές, να προσέλθουν στις κάλπες μαζικά, για να αποτρέψουν κάθε ενδεχόμενο συγκρούσεων.«Εάν οι Σέρβοι στη βόρεια Μίτροβιτσα δεν προσέλθουν στις κάλπες σε ικανοποιητικό αριθμό τότε θα εκλεγεί Αλβανός δήμαρχος. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε συγκρούσεις, ίσως και ένοπλες. Στην περίπτωση αυτή η Σερβία δεν θα μπορούσε να βοηθήσει» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, Ίβιτσα Ντάτσιτς.
Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Κοσόβου κήρυξε άκυρη την ψηφοφορία σε τρία εκλογικά τμήματα στη βόρεια Μιτρόβιτσα στα οποία, την ημέρα των δημοτικών εκλογών, την περασμένη Κυριακή, εισέβαλαν μασκοφόροι και προκάλεσαν φθορές στο εκλογικό υλικό. Παράλληλα προκήρυξε την επανάληψη των εκλογών στα τμήματα αυτά, για τις 17 Νοεμβρίου. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων στο Κόσοβο εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για την απόφαση αυτή ζητώντας την επανάληψη των εκλογών σε όλα τα εκλογικά τμήματα στη βόρεια Μιτρόβιτσα, υποστηρίζοντας ότι παντού είχε επιβληθεί κλίμα τρόμου από εξτρεμιστές που εναντιώνονταν στη συμμετοχή των Σέρβων στις δημοτικές εκλογές.
onalert.gr