Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Η πρώτη και τελευταία μάχη των Ρώσων μισθοφόρων στη Συρία

$5.000 το μήνα για «νόμιμη φύλαξη ενεργειακών υποδομών» στη Συρία, $20.000 σε περίπτωση αναπηρίας και $40.000 σε ενδεχόμενο θανάτου. Αυτή ήταν η δελεαστική αγγελία της Moran Security Group την περασμένη άνοιξη.
Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας και έφεδρος αντισυνταγματάρχης της FSB που αυτοσυστηνόταν ως «στρατηγός», Vyacheslav Kalashnikov, συναντούσε τους υποψήφιους προς στρατολόγηση στους δρόμους της Αγίας Πετρούπολης: πρώην αλεξιπτωτιστές με προϋπηρεσία στο Βόρειο Καύκαυσο και το Τατζικιστάν, αστυνομικοί των κατασταλτικών μονάδων και χαμηλόμισθοι σεκιουριτάδες, όλοι τους κλήθηκαν αιφνιδιαστικά το Σεπτέμβριο στη Μόσχα για να υπογράψουν τα 5μηνης διάρκειας συμβόλαια, κυριολεκτικά στο πόδι, με αντισυμβαλλόμενο κάποια Slavonic Corps Limited από το κοσμοπολίτικο Χονγκ Κονγκ και να «πιάσουν αμέσως δουλειά». Η ομάδα των Ρώσων ταξίδεψε αεροπορικώς στη Βηρυττό, πέρασε τα σύνορα με ένοπλη συνοδεία και μετέβη οδικώς στη Δαμασκό. Από εκεί, οι Ρώσοι πέταξαν μέχρι την αεροπορική βάση της Λατάκειας για να καταλήξουν σε ένα παλιό ιππόδρομο, αρκετά χιλιόμετρα νοτιότερα. Σύνολο 267 άνδρες, μοιρασμένοι σε δύο λόχους, ο πρώτος αποκλειστικά με Κοζάκους του Κουμπάν και ο δεύτερος με ανθρώπους από όλη τη ρωσική επικράτεια.
Ο μικρός στρατός της Slavonic Corps κλήθηκε να παραλάβει τον ατομικό του οπλισμό μαζί με πανάρχαια αντιαεροπορικά και όλμους, τέσσερα άρματα μάχης T-72 και μερικά τεθωρακισμένα BMP. Κάπου εκεί, ακόμα και οι πλέον αφελείς, αναρωτήθηκαν πόσο κατάλληλος είναι αυτός ο εξοπλισμός για τη «φύλαξη εγκαταστάσεων». Ο Vadim Gusev, επικεφαλής και νούμερο 2 της Moran Security Group, δεν άργησε να αποκαλύψει ότι τελικός προορισμός τους ήταν κάποιες πετραλαϊκές εγκαταστάσεις στη Deir ez-Zor, 500 χιλιόμετρα ανατολικά!
ωω
Ομάδα Ρώσων μισθοφόρων της Slavonic Corps Ltd στη Συρία.
«Όταν βρισκόμασταν στη Ρωσία, μας είχαν διαβεβαιώσει ότι το συμβόλαιο ήταν καθ΄όλα νόμιμο και είχε την υποστήριξη της Συριακής κυβέρνησης. Άφηναν να εννοηθεί ότι στο σχέδιο εμπλεκόταν και η δική μας κυβέρνηση μαζί με την FSB. Όταν φτάσαμε όμως εκεί, μας αντιμετώπισαν σαν μονομάχους, δεν ξέραμε αν είχαμε συμβόλαιο με Σύριους ή άλλους, αν είχαν την παραμικρή σχέση με τη κυβέρνηση… Μάλλον ήμασταν ο προσωπικός στρατός κάποιου ντόπιου φύλαρχου… Αλλά δεν υπήρχε πλέον εναλλακτική. Όπως μας είπαν, το εισιτήριο της επιστροφής κοστίζει και θα πρέπει να το δουλέψετε, είτε σας αρέσει είτε όχι», θα εξομολογηθεί αρκετές εβδομάδες αργότερα ένα από τα θύματα της καλοστημένης απάτης.
δ
Αναχώρηση για τη Deir ez-Zor.
Η πρώτη και τελευταία μάχη του «Σλαβικού Σώματος» θα πήγαινε πολύ στραβά, από την αρχή. Τα τεθωρακισμένα BMP κατασκευής του 1979 ήταν πραγματικά σκουπίδια και την τελευταία στιγμή, τα μάχιμα T-72 αντικαταστάθηκαν με σκουριασμένα T-62 που τελικά εγκαταλήφθηκαν. Στις 15 Οκτωβρίου η ομάδα των Ρώσων ανέβηκε σε τζιπ Hyundai και JMC που έφεραν ιδιοκατασκευές για προστασία και αναχώρησε με κολλημένες αφίσες του Bashar al-Assad πάνω τους.
ρ
Καθ΄οδόν..
Ο κακός οιωνός δεν άργησε να φανεί στον ορίζοντα, με τη μορφή ελικοπτέρου της Συριακής Αεροπορίας. Ο χειριστής του, που μάλλον ήθελε να ρίξει μια καλύτερη ματιά στη φάλαγγα των οχημάτων ή ακόμα και να την τρομάξει, προσομοιώντας μια αεροπορική επίθεση, κατάφερε και έπεσε πάνω σε κολώνα ηλεκτροδότησης, στη μέση της ερήμου. Οι Ρώσοι, το μόνο που μπορούσαν να κάνουν, ήταν να τον μεταφέρουν ακρωτηριασμένο στην παρακείμενη αεροπορική βάση της Χομς.
ει ως ημερομηνία την 16η Οκτωβρίου απεικονίζει ένα μαχητικό-βομβαρδιστικό αεροσκάφος Su-24MK της Συριακής Αραβικής Πολεμικής Αεροπορίας, κατά πάσα πιθανότητα στην αεροπορική βάση Tiyas (επίσης γνωστή και ως Τ4) στην επαρχία της Χομς.
Ρώσοι μισθοφόροι στις 16 Οκτωβρίου  φωτογραφίζονται με φόντο ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος Su-24MK της Συριακής Αεροπορίας, πιθανότατα στην αεροπορική βάση Tiyas (επίσης γνωστή και ως Τ4) της Χομς.
Οι Ρώσοι παρέμειναν για δύο ημέρες στο αεροδρόμιο, όταν στις 18 Οκτωβρίου σήμανε ξαφνικά συναγερμός. Στη γειτονική κωμοπόλη Sukhnah, αντικαθεστωτικοί είχαν επιτεθεί σε Σύρους πολιτοφύλακες και η ομάδα της Slavonic Corps έπρεπε να συνδράμει. Όπως θα αποδειχθεί εκ των υστέρων, οι μουτζαχεντίν της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» είχαν εξαπολύσει γενικευμένη επίθεση από την προηγούμενη ημέρα, αποκόπτοντας τον οδικό άξονα που οδηγούσε στην κωμόπολη. Μετά από τρεις ή τέσσερις ώρες, αφού οι Ρώσοι κατάφεραν να εισέλθουν στην εμπόλεμη ζώνη, δέχθηκαν τα πρώτα πυρά: οι διμοιρίες των Κοζάκων πήραν αμυντική θέση στην αριστερή πλευρά και καθηλώθηκαν από συνεχείς ρίψεις όλμων. Ένα αυτοκινούμενο οβιδοβόλο πρόσεγγισε τους Κοζάκους για παροχή πυρών υποστήριξης ενώ η Συριακή Αεροπορία σφυροκοπούσε ανηλεώς τις θέσεις των ανταρτών που σύμφωνα με κάποιες πηγές αριθμούσαν τις 2 έως 6 χιλιάδες άνδρες. Οι αντάρτες  εμφανίστηκαν ανυποχώρητοι και η έκβαση της μάχης ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη γι΄αυτό και οι Ρώσοι μισθοφόροι επέστρεψαν στα οχήματά τους. Ανάμεσα σ΄αυτούς, και ο Alexey Malyuta που κατά τη φάση της υποχώρησης, έχασε το σάκο του με όλα του τα προσωπικά αντικείμενα.  «Μας έσωσε μια αμμοθύελλα, καταφέραμε να συμπτυχθούμε πριν υποχωρήσουμε. Ευτυχώς φύγαμε όλοι ζωντανοί», δήλωσε σε συνέντευξή του ένας Ρώσος μισθοφόρος που είδε 6 συναδέλφους του να τραυματίζονται, οι 2 εκ των οποίων σοβαρά.
φ
H ταυτότητα του Alexey Malyuta, λάφυρο στα χέρια της ισλαμιστικής οργάνωσης που συνδέεται με την Al Qaeda.
To
To συμβόλαιο του Alexey Malyuta με την Slavonik Corps Ltd.
H ιστορία της Slavonik Corps θα παρέμεινε κρυφή, αν η ισλαμιστική οργάνωση δεν δημοσίευε τα παραπάνω ντοκουμέντα και μάλιστα, με υπέρμετρη δόση προπαγάνδας που έκανε λόγο για το θάνατο «δεκάδων Ρώσων μισθοφόρων» στη Sukhnah. Τα ρωσικά και διεθνή ΜΜΕ αναζήτησαν και βρήκαν αργότερα τον Alexey Malyuta, σώο και αβλαβή, στο Abinsk. Ο ίδιος, αν και παραδέχθηκε ότι μετέβη στη Συρία, διαψεύδει ότι ήταν οπλισμένος. Ο λόγος είναι απλός. Οι Ρώσοι μισθοφόροι αναχώρησαν τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου από τη Συρία με δύο πτήσεις charter, χωρίς να φαντάζονται όμως την υποδοχή στο διεθνές αεροδρόμιο Vnuknovo της Μόσχας. Μετά από γρήγορο σωματικό έλεγχο και αφαίρεση των καρτών SIM από τα κινητά τηλέφωνα, όλοι τους υποβλήθηκαν σε ανακρίσεις από τους αξιωματικούς της FSB και κλήθηκαν να καταθέσουν. Ο Vadim Gusev που ταξίδευε μαζί τους, συνελήφθη και διώκεται, για πρώτη φορά στα ρωσικά δικαστικά χρονικά, βάση του άρθρου 359 του ποινικού κώδικα (περί μισθοφόρων) μαζί με τον Evgeny Sidorov, υπεύθυνο ανθρωπίνου δυναμικού της Moran Security Group. Τα $4 εκατ. που φέρεται να εισέπραξε η εταιρεία αναζητούνται…