Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Υπουλο σχέδιο της Αγκυρας για «Αττίλα 3»!

Τι κρύβεται πίσω από την προκλητική στάση Ερντογάν .
Ασχολούμενος με τη... σωτηρία του εαυτού του και των καταλοίπων του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει λησμονήσει ότι είναι υπουργός Εξωτερικών της χώρας.
 Αν το αντιλαμβανόταν, δεν θα άφηνε τους Τούρκους να αλωνίζουν και να προκαλούν με μια σειρά ενεργειών που κλιμακώνουν την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο «κουμπάρος» Ταγίπ Ερντογάν προχθές, μιλώντας σε συνέδριο στην Πολωνία, δήλωσε κυνικότατα ότι «δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος» και ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση είχε γίνει δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ενωση για πολιτικούς λόγους και όχι επειδή ήταν εναρμονισμένη με τους ευρωπαϊκούς νόμους». Χρειάστηκε να περάσουν 24 ώρες για να απαντήσουν χθες τόσο η ελλαδική όσο και η κυπριακή πλευρά στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κούτρας τόνισε ότι «η αμφισβήτηση από πλευράς του Τούρκου πρωθυπουργού της ίδιας της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να αφυπνίσει επιτέλους τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό». «Οιοσδήποτε περαιτέρω σχολιασμός επ' αυτού είναι περιττός» κατέληξε ο κ. Κούτρας. Αντιδράσεις υπήρξαν και από τη Λευκωσία, όπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, σε γραπτή δήλωσή του, τόνισε ότι, αντί δηλώσεων αμφισβήτησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα έπρεπε να επεδείκνυε καλή θέληση και να αποδείκνυε έμπρακτα ότι οι επανειλημμένες διαβεβαιώσεις από πλευράς Αγκυρας περί δήθεν σύντομης λύσης του Κυπριακού αντανακλούν πραγματικές προθέσεις.
Οι προκλήσεις όμως δεν σταμάτησαν εδώ. Οπως αφήνει να διαρρεύσει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, έχει στο συρτάρι σχέδιο «Αττίλα 3», σε περίπτωση ναυαγίου των συνομιλιών που γίνονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει την οριστική διχοτόμηση, με τη δημιουργία «δύο κρατών», με στόχο τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων να περνούν σε ένα μεγάλο κομμάτι τους μέσω Τουρκίας!
Στο πλαίσιο της ολομέτωπης επίθεσης της Τουρκίας ήρθαν να προστεθούν οι δηλώσεις του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Mουαμέρ Ιντζέ, ο οποίος, μιλώντας σε μνημόσυνο του κόμματός του για τον Κεμάλ Ατατούρκ, ανέβασε τους εθνικιστικούς τόνους και δήλωσε ότι «αν δεν υπήρχε ο Κεμάλ Ατατούρκ και δεν έσωζε τη χώρα, τα ονόματά σας δεν θα ήταν Αχμέτ, Χασάν, Χουσεΐν. Θα σας έλεγαν Δημήτρη, Γιώργο. Αυτά πρέπει να τα ξέρουμε καλά». Σχεδόν την ίδια ώρα που ο Ιντζέ έκανε αυτές τις δηλώσεις, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε μια σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο του CHP Kεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην Κωνσταντινούπολη!
Τέλος, οι Τούρκοι (που τον τελευταίο καιρό έχουν κλιμακώσει τις παραβιάσεις τους) έστησαν νέο επεισόδιο στο Αιγαίο  μεταξύ ελληνικού και τουρκικού πλοίου της Ακτοφυλακής με πρόσχημα τουρκικό αλιευτικό πλοίο, ενώ ο Τούρκος υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου από την Ελλάδα κατηγόρησε τη χώρα μας ότι δεν έχει κάνει βήματα στο ζήτημα της μειονότητας!

Νίκος Ελευθερόγλου