Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Περίπου 1.000 αλβανοί μετέβησαν στη Συρία και πολεμούν στο πλευρό των αντικαθεστωτικών. Στη φωτό, το πτώμα του Sami Abdullahu (ή Abu Khalid al Albani) με μπλούζα παραλλαγής του Τουρκικού Στρατού.

Εξάρθρωση ισλαμικού πυρήνα τρομοκρατίας στο Κόσοβο
Eυρεία επιχείρηση μετά από πολύμηνες έρευνες πραγματοποίησαν οι αρχές του Κοσόβου για την εξάρθρωση πυρήνα ισλαμικής τρομοκρατίας που τροφοδοτεί με μαχητές τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών στη Συρία.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Uragan», συνελήφθη στις 6 Νοεμβρίου ο Genc S., γνωστός και ως Abu Hafs al-Albani, υπ΄αριθμόν ένα ύποπτος στο Κόσοβο για διασυνδέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση Al Nusra, παρακλάδι της Αl Qaeda. O Genc S. συνελήφθη αρκετό διάστημα μετά από την επιστροφή του από την Συρία, όπου είχε μεταβεί με άλλους Kοσοβάρους και πολέμησε στις τάξεις της Al Nusra. Η αστυνομία του Κοσόβου συνέλαβε επίσης πέντε ακόμα άτομα στην Πρίστινα και στο Γκνίλιανε που συνδέονται μαζί του, μετά την ανακάλυψη οπλισμού και εκρηκτικών μηχανισμών. Οι Valon Sh., Musli H., Ardian M. και S Nureding θεωρούνται ύποπτοι για ανάμειξη σε τρομοκρατική δράση ενώ ο Blessing M. είναι ύποπτος για διάδοση θρησκευτικού μίσους μετά την επίθεση σε δύο Αμερικανούς υπηκόους, μέλη χριστιανικής οργάνωσης, που μοίραζαν υλικό θρησκευτικού περιεχομένου. «Η τουρκική οργάνωση IHH θεωρείται ύποπτη ότι στρατολογεί Αλβανούς και έχει ανοιχτά κατηγορηθεί γι’ αυτό και από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, το οποίο μετέδωσε ότι η τελευταία ομάδα Αλβανών που μετέβη στη Συρία αριθμούσε 90 άτομα», αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Koha Ditore. Υπενθυμίζεται ότι το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars υποστήριξε σε παλαιότερο δημοσίευμά του ότι 769 ισλαμιστές αλβανικής καταγωγής μετέβησαν στη Συρία με τη βοήθεια της ισλαμικής οργάνωσης ΙΗΗ (σ.σ. οργάνωσε την αποστολή στη Γάζα με το Mavi Marmara), εκ των οποίων η τελευταία ομάδα 90 ατόμων κατέφθασε στην Κωνσταντινούπολη με την υπ΄αριθμ. 1078 πτήση της Turkish Airlines στις 30 Ιουνίου 2013. Oι αλβανοί ισλαμιστές φέρονται να εκπαιδεύτηκαν σε στρατιωτική βάση στο Reyhanli από Αμερικανούς απόστρατους αξιωματικούς (σ.σ. μισθοφόροι για λογαριασμό υπηρεσιών των ΗΠΑ) και εντάχθηκαν αρχικά στον FSA. Σύμφωνα πάντα με το Fars, μερίδα Αλβανών εγκατέλειψαν την Συρία μετά τα πρώτα εγκλήματα πολέμου εναντίον αμάχων ωστόσο 450 ριζοσπαστικοποιήθηκαν και προσχώρησαν στην Al Nusra.