Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Spiegel: Και η Μέρκελ στηρίζει τον Μεγάλο Αδελφό

«Η Ανγκελα Μέρκελ έδωσε μια καλή παράσταση προσποιούμενη την εξοργισμένη για την αμερικανική κατασκοπεία. Αλλά, την ίδια στιγμή, εμπόδισε τις προσπάθειες για την ενίσχυση της ασφάλειας των δεδομένων, στη σύνοδο της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα. Θέλει πραγματικά μεγαλύτερη προστασία της ιδιωτικής ζωής, ή μήπως ενδιαφέρεται περισσότερο να γίνει δεκτή η Γερμανία στην κλειστή ομάδα των χωρών που μοιράζονται τις μυστικές πληροφορίες, η οποία είναι γνωστή ως λέσχη των «Πέντε Οφθαλμών;» διερωτάται το Spiegel.«Oταν διαμαρτυρήθηκε για τις υποκλοπές της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) στο κινητό της, η Γερμανίδα καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι δεν ανησυχεί τόσο για τον εαυτό της όσο για «τα τηλέφωνα εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ», των οποίων η προστασία της ιδιωτικής ζωής τέθηκε σε κίνδυνο από την κατασκοπεία των ΗΠΑ.
Και όμως, στο δείπνο εργασίας με τους συναδέλφους της αρχηγούς κρατών της ΕΕ την Πέμπτη, όπου το πρόγραμμα περιελάμβανε μια πρόταση νόμου για την ενίσχυση της προστασίας των δεδομένων, η μαχητικότητα της Μέρκελ εξατμίστηκε», γράφει το γερμανικό περιοδικό.

«Εσωτερικά έγγραφα δείχνουν ότι η Γερμανία πάτησε φρένο, καθυστερώντας μια τέτοια μεταρρύθμιση. Παρά το γεγονός ότι μια σειρά από κράτη μέλη της ΕΕ - όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία - πίεζαν για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού σύγχρονου πλαισίου προστασίας των δεδομένων πριν από τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014, το ζήτημα κατέληξε να αναβληθεί μέχρι το 2015.
Αυτό ισοδυναμεί με οπισθοδρόμηση για τους υποστηρικτές του προτεινόμενου νόμου περί προστασίας των δεδομένων, ο οποίος θεωρείται «Διακήρυξη Ανεξαρτησίας» της Ευρώπης», τονίζει το Spiegel.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άρχισε πρόσφατα να συντάσσει αυστηρότερους κανονισμούς σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένων πιθανών προστίμων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ για την κάθε εταιρεία του Διαδικτύου, η οποία θα διοχετεύει παράνομα προσωπικά δεδομένα σε υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας δεν μπορούσαν να πιστέψουν την τύχη τους, που έχουν την υποστήριξη της Μέρκελ. Τώρα ελπίζουν ότι θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια να αποδυναμώσουν τον νόμο για την προστασία των δεδομένων, μόλις κοπάσει ο σάλος για το πρόσφατο σκάνδαλο κατασκοπείας. Ενας Αμερικανός, υψηλόβαθμο στέλεχος σε εταιρεία τεχνολογίας, είπε στους Financial Times: «Οταν ακούσαμε την είδηση για τις υποκλοπές στο κινητό της Μέρκελ, πιστέψαμε ότι θα χάσουμε... Τώρα φαίνεται σαν να κερδίσαμε», προσθέτει το Spiegel.

«Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής, η Γερμανίδα καγκελάριος φάνηκε να ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για την λεγόμενη συμμαχία των «Πέντε Οφθαλμών» μεταξύ πέντε αγγλόφωνων χωρών: των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Καναδά. Οι σύμμαχοι σε αυτή την κλειστή ομάδα, η οποία ξεκίνησε το 1946 ως ένα σύμφωνο μεταξύ του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον, δεσμεύονται να μην κατασκοπεύει ο ένας τον άλλον, και να μοιράζονται πληροφορίες και μέσα παρακολούθησης», καταλήγει το Spiegel.