Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Ενδείξεις ότι παρακολουθείται το κινητό σας

«Μια αναζήτηση σε διαφημίσεις στο Ιντερνετ αλλά και σε πλήθος εντύπων θα δείξει πως η «υπόθεση drin drin» ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχουν δεκάδες γραφεία ερευνών που προσφέρουν έναντι μικρού τιμήματος τη δυνατότητα στον καθένα να παρακολουθεί όποιον θέλει».
Στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η υπόθεση της εταιρείας drin drin, η οποία πρόσφερε τη δυνατότητα με 20 ευρώ τον μήνα εταιρείες να παρακολουθούν στελέχη τους ή να διαπράττουν βιομηχανική κ α τ α σ κ ο π ε ί α, δικηγορικά γραφεία να παρακολουθούν αντιδίκους και εφοπλιστές να γνωρίζουν σε «ανοιχτή ακρόαση» τα επιχειρηματικά σχέδια των αντιπάλων τους, απλώς ανέδειξε ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στην προστασία των κατόχων κινητών τηλεφώνων και ειδικά των smartphones.
«Σε περίπτωση που εγκατασταθεί το πρόγραμμα παρακολούθησης στο κινητό, ο χρήστης έχει δύο τρόπους να καταλάβει πως παρακολουθείται», λέει στα «ΝΕΑ» ο ιδιωτικός ερευνη-τής Νίκος Πελεκάσης. Ο πρώτος είναι από τον αναλυτικό λογαριασμό που του στέλνει η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, όπου θα πρέπει να ελέγχονται τυχόν διπλές χρεώσεις. «Το λογισμικό παρακολούθησης ειδοποιεί αυτόν που παρακολουθεί κάθε φορά που το «θύμα» λαμβάνει μια κλήση και αυτός επιλέγει εάν θα ήθελε να την καταγράψει. Με τον τρόπο αυτόν όμως χρεώνεται ένα μήνυμα στο τηλέφωνο του κοριού. Επίσης, εάν το θύμα στείλει ένα SMS και ο κοριός θέλει να το παραλάβει και αυτός, τότε το μήνυμα θα χρεωθεί δυο φορές», επισημαίνει ο Νίκος Πελεκάσης.
Ενας δεύτερος τρόπος που μπορεί να βάλει σε υποψίες κάποιον πως το τηλέφωνό του παρακολουθείται είναι η γρήγορη κατανάλωση της μπαταρίας. Με το πρόγραμμα παρα-κολούθησης ο κοριός έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιεί το τηλέφωνο και να το μετατρέπει ακόμη και σε μικρόφωνο εν άγνοια του θύματος που θεωρεί πως έχει ένα απενεργοποιημένο τηλέφωνο!
Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είχαν βγάλει μπλοκάκια και σημείωναν τα όσα τους αποκάλυπτε ο 33χρονος διαχειριστής της ιστοσελίδας drin drin και διαπίστωναν καταστάσεις που θύμιζαν περισσότερο κατασκοπευτική ταινία του Χόλιγουντ.
«Και όμως πρόκειται για την πραγματικότητα που βιώνουν εν αγνοία τους χιλιάδες έλληνες πολίτες που δεν έχουν καμία προστασία», λέει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Σε μια από τις εφαρμογές που αποκάλυψε ο 33χρονος, το πρόγραμμα παρακολούθησης μπορούσε να ενεργοποιήσει ακόμη και την κάμερα του κινητού και να στέλνει απευθείας στον κοριό οπτικό υλικό απ' ό,τι έκανε το «θύμα» της παρακολούθησης.
Κάπως έτσι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του κινητού μειώνεται και ο παρακολουθούμενος έχει μια πρώτη ένδειξη πως κάτι δεν πάει καλά.
Ηδη σε πολλές κρίσιμες συσκέψεις μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και κρατικών οργανισμών ζητείται από τους παρευρισκομένους να αφαιρούν την μπαταρία και να νεκρώνουν το τηλέφωνο. Διαφορετικά, όπως λένε ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «ακόμη και κλειστό το κινητό, μπορεί να παρακολουθεί και να καταγράφει».
Στα αρχεία που κατασχέθηκαν στην έδρα της εταιρείας βρέθηκαν 2.500 ονόματα ατόμων που παρακολουθούνταν. «Αυτός ο αριθμός αφορά μόνο τους παρακολουθούμενους από ορισμένες εταιρείες που είχαν ζητήσει την έκδοση τιμολογίων, διότι δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν το συγκεκριμένο κονδύλιο από τον προϋπολογισμό τους. Υπολογίζουμε πως ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση ξεπερνάει τους 10.000» είναι η εκτίμηση αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Ο κοριός φυτεύεται στη συσκευή του θύματος με ένα SMS
Στις υπηρεσίες του κ. drin drin είχαν προσφύγει μεταξύ άλλων μεγάλες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και ασχολούνται με το εμπόριο, μεταφορές αλλά και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. «Πολλές εταιρείες πρόσφεραν στους υπαλλήλους τους δωρεάν κινητά τηλεφωνά, αλλά ήθελαν να γνωρίζουν τι κάνουν, πού κινούνται, ποιους συναντούν και τι λένε. Επίσης, πολλοί συνέταιροι ζητούσαν το ίδιο πρόγραμμα. Για τον λόγο αυτό είχαν ζητήσει την εισαγωγή του λογισμικού παρακολούθησης», είπε ο 33χρονος κατηγορούμενος στους αστυνομικούς.
Στην πελατεία του υπήρχαν και πολλοί που ήθελαν απλά να παρακολουθούν το έτερό τους ήμισυ, όταν είχαν αμφιβολίες για τα νυχτοπερπατήματά του. Στις περιπτώσεις αυτές σύζυγος ή εραστής/ερωμένη περνούσαν μια βόλτα από το γραφείο του 33χρονου και του ζητούσαν να «εμφυτεύσει» στο ολοκαίνουργιο smartphone το λογισμικό. Ο 33χρονος είχε και μηχάνημα συσκευασίας, τύλιγε και πάλι στις ζελατίνες το τηλέφωνο που κατέληγε ως ωραιότατο δώρο στα χέρια του θύματος.
«Εμένα μου ζητούσαν να περάσω το λογισμικό σε περιπτώσεις όπου γονείς ήθελαν να παρακολουθούν τις ενέργειες και την επικοινωνία των ανήλικων παιδιών τους, οικογένειες που ήθελαν να έχουν τη δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης για τον εντοπισμό υπερηλίκων, με προβλήματα υγείας, και τέλος άτομα που ζητούσαν την άμεση διερεύνηση της κάθε υπόθεσης, για την προσωπική τους χρήση και ενημέρωση», υποστήριξε ο 33χρονος με καταγωγή από την Κρήτη, που άνοιξε το γραφείο πριν από 4 χρόνια και πολύ σύντομα κατάφερε να κυριαρχήσει στον χώρο των ερευνών.
Ενας δεύτερος τρόπος εισαγωγής του λογισμικού ήταν μέσω αποστολής ενός SMS το οποίο περιείχε κωδικοποιημένο τον κοριό. «Μπορούσε να είναι ένα απλό μήνυμα, το οποίο όμως ήταν φτιαγμένο από τον 33χρονο ώστε να εγκαθιστά το λογισμικό. Με το που το άνοιγε το θύμα άρχιζε η παρακολούθησή του», λέει στα «ΝΕΑ» ένας από τους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που παρακολούθησε τα «φροντιστήρια» του 33χρονου στον 13ο όροφο της ΓΑΔΑ. Ενας άλλος τρόπος ήταν να μεταφερθεί το πρόγραμμα μέσω Bluetooth. Αυτό τον τρόπο χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά άτομα που παρακολουθούσαν συγγενικά τους πρόσωπα. Από τη στιγμή της εγκατάστασης το πρόγραμμα κατέγραφε, εφόσον το επιθυμούσε αυτός που το παράγγελνε, όλες τις κλήσεις, τα μηνύματα, τα MMS, τα email και όποιο αρχείο αντάλλασσε ο παρακολουθούμενος.
Επίσης, ενεργοποιούσε την υπηρεσία γεωγραφικού εντοπισμού (GPS) και έδινε συνεχώς το στίγμα του πού βρισκόταν το θύμα. Ο παρακολουθών είχε τη δυνατότητα να επιλέγει ποιο από τα αρχεία ήθελε να καταγραφούν στον υπολογιστή του.
Ο σύζυγος, η κυρία και οι κλέφτες
Το λογισμικο παρακολούθησης που χρησιμοποιούσε ο 33χρονος αλλά και πολλές εταιρείες ιδιωτικών ερευνών καταργούσε πολύ εύκολα τους περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα για την προστασία των πολιτών από υποκλοπές. Με το υπάρχον νομικό πλαίσιο, όπως εξηγούν στα «ΝΕΑ» στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όταν χρειάζεται να γίνει μια νόμιμη τηλεφωνική υποκλοπή για την παρακολούθηση ενός υπόπτου ζητείται εισαγγελική άδεια, ενημερώνεται η ΑΔΑΕ, προκειμένου το τηλέφωνο του υπόπτου να μπει σε διαδικασία παρακολούθησης από τον κοριό της ΕΥΠ ή της Αντιτρομοκρατικής. Με τον τρόπο αυτόν την περίοδο αυτή παρακολουθούνται περισσότερα από 800 άτομα τα οποία είναι ύποπτα για την τέλεση κακουργηματικών πράξεων.
Με το λογισμικό του 33χρονου οι δικλίδες ασφαλείας έσπαζαν με έναν πολύ εύκολο τρόπο. Η παρακολούθηση γίνεται μέσω της συσκευής και όχι μέσω του παρόχου! «Το λογισμικό εισάγεται στη συγκεκριμένη συσκευή. Αυτό σημαίνει πως αν το "θύμα" βγάλει την κάρτα SIM από το τηλέφωνό του και την εισαγάγει σε άλλο κινητό σταματάει η παρακολούθησή του» λέει στα «ΝΕΑ» ιδιωτικός ερευνητής.
Το λογισμικό όμως παραμένει για πάντα στο πρώτο κινητό και ανά πάσα στιγμή χρησιμοποιείται ως «καρφί». Κάπως έτσι την πάτησαν πριν από μερικούς μήνες οι κλέφτες κοσμημάτων από το σπίτι οικογένειας στα νότια προάστια. Ο σύζυγος, που είχε υποψίες για τα νυχτοπερπατήματα της συζύγου του, είχε εγκαταστήσει στο κινητό της το λογισμικό πα-ρακολούθησης. Το καινούργιο smart phone εντυπωσίασε τον κλέφτη ο οποίος αποφάσισε να το οικειοποιηθεί. Μόλις έβαλε τη δική του SIM ο κοριός ενεργοποιήθηκε και ο σύζυγος πήγε στην Ασφάλεια, ομολόγησε με ποιον τρόπο εντόπισε τον κλέφτη και η σύζυγος έμεινε εντυπωσιασμένη από τις ικανότητες της Ελληνικής Αστυνομίας να βρει τόσο γρήγορα τον κλέφτη των κοσμημάτων της.
Φανέρωνε την απόκρυψη!
Η καινοτομία του 33χρονου που εντυπωσίασε τους αστυνομικούς ήταν ένα λογισμικό δικής του κατασκευής, με το οποίο μπορούσε μέσα σε 18 δευτερόλεπτα να «αποκαλύψει» ένα νούμερο που καλούσε με την ένδειξη «απόκρυψη».
ΤΑ ΝΕΑ (Στέλιος Βραδέλης)