Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Επεισόδιο στα Ίμια: Τουρκικά περιπολικά επιτέθηκαν στην ελληνική Ακτοφυλακή

             ΑΠΕΙΛΗΣΑΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΠΥΡΩΝ
Σοβαρό επεισόδιο, στο όριο του θερμού, συνέβει χθες μεταξύ σκαφών της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής στην θαλάσσια περιοχή των Ίμίων.
 Όλα ξεκίνησαν όταν εντοπίστηκαν από τα ελληνικά ναυτικά παρατηρητήρια τουρκικά πολιτικά σκάφη να κατευθύνονται προς την περιοχή των βραχονησίδων Ιμίων.
 Αμέσως έσπευσαν δύο πλωτά της ελληνικής Ακτοφυλακής ( με αριθμούς 512 και 613) που εδρεύουν στην Κάλυμνο προκειμένου να αναχαιτίσουν τα τουρκικά σκάφη. Είχαν προηγηθεί πληροφορίες ότι οι Τούρκοι θα επιχειρούσαν με πολιτικά σκάφη επεισόδιο στην περιοχή.
 Φαίνεται όμως ότι οι Τούρκοι ανέμεναν την ελληνική κίνηση και προκλήθηκε μείζονα κινητοποίηση στον ναύσταθμο του Gümüşlük σήμανε συναγερμός και στην περιοχή έσπευσαν πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής με την εντολή να απομακρύνουν τα ελληνικά.
 
Αμέσως άρχισε να εκτυλισσεται μια "μίνι ναυμαχία" μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών σκαφών χωρίς την χρήση πυρών με διαρκή "σκριναρίσματα", και με την απαίτηση των κυβερνητών των τουρκικών σκφών "να αποχωρήσουν τα ελληνικά σκάφη από τα τουρκικά χωρικά ύδατα" όπως χαρακτηρίζουν την θαλάσσια περιοχή  των Ιμίων, του Φαρμακονησίου, και του Αγαθονησίου.
 
Συγκεκριμένα αναφέρεται σε τρια τουρκικά ΜΜΕ στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, στην τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα, haber7com και στο πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, (26/10)
 
 Μάλιστα τα τουρκικά ΜΜΕ δημοσίευσαν και μια φωτογραφία που δείχνει την στιγμή που δυο πλοία έχουν πλησιάσει επικίνδυνα το ένα το άλλο στην περιοχή του επεισοδίου.
 
Οι Τούρκοι μεταδίδουν ότι πρώτα υποχώρησαν τα ελληνικά πλοία από την περιοχή μετά την απειλή των τουρκικών σκαφών ότι θα ανοίξουν πυρ.
 
Σημειώνεται ότι από ελληνικής πλευράς δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα,κάτι που ενισχύει την πιθανότητα όπως να υποχώρησαν τα ελληνικά πλοία προ του κινδύνου να υπάρξει θερμό επεισόδιο.
 
Πάντως τα τουρκικά πολιτικά σκάφη απέφυγαν να "δέσουν" στα Ίμια και αποχώρησαν
 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr