Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Για να γνωρίζουν οι ΕλληνΟρθόδοξοι, τα πιστεύω κάποιων κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου

Η ΔΗΜ.ΑΡ. ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΑΔΕΙΕΣ ΣΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΑ ΤΖΑΜΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Εξηγήσεις ζητάει η Δημοκρατική Αριστερά γιατί δε δόθηκε άδεια προσευχής σε μουσουλμάνους!
Συγκεκριμένα σε ερώτηση των βουλευτών Β' Πειραιά Μαρίας Γιαννακάκη και Λάρισας Θωμά Ψύρρα προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, αλλά και τον αντίστοιχο Πολιτισμού, σχετικά με την απόρριψη χορήγησης άδειας προκειμένου να τελεστεί η προσευχή της Παρασκευής σε τζαμιά της Ελλάδας αναφέρονται τα εξής: 
Θέμα «Απόρριψη χορήγησης άδειας προκειμένου να τελεστεί η προσευχή της Παρασκευής»

Το έτος 1997 ιδρύθηκε ο “Σύλλογος Θρησκευτικών Λειτουργών Ιερών Τεμενών Δυτικής Θράκης” ο οποίος αναγνωρίστηκε από το Δικαστήριο και καταχωρήθηκε νόμιμα στο βιβλίο σωματείων με αριθμό 596/2005. Ο σκοπός του σωματείου όπως αναφέρεται στο καταστατικό, μεταξύ άλλων, είναι η συμβολή στην διατήρηση των θρησκευτικών τελετών, ηθών και εθίμων στην κοινωνία, καθώς και η συμβολή στην πραγματοποίηση των ιερών θρησκευτικών τελετών της Μουσουλμανικής Θρησκείας, όπως της Σουνέτ (περιτομής), Μεβλίτ (περιγραφής των έργων του Μωάμεθ) και Χατίμ (ανάγνωση ολόκληρου του Κορανίου).


Στις 26  Οκτωβρίου  2012 και ημέρα Παρασκευή,  προκειμένου να τελεστεί η προσευχή  της Παρασκευής  στην οποία όλοι οι μουσουλμάνοι του κόσμου γιορτάζουν την πίστη στο Θεό και προσεύχονται στα τζαμιά, ζήτησαν από το αρμόδιο Υπουργείο να δοθεί άδεια χορήγησης ελευθέρας εισόδου για να πραγματοποιήσουν πολιτιστική-θρησκευτική τελετή, ήτοι την Προσευχή Παρασκευής, μέσα στο “Ζινζιρλί Τζαμί” των Σερρών μεταξύ των ωρών λειτουργίας, ήτοι 13:00 με 15:00. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι μνημείο του 16ου αιώνα και προστατεύεται από την 12η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σύμφωνα με το νόμο για ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς λόγους.

Το αίτημά τους αυτό απορρίφθηκε από το Υπουργείο χωρίς καμία ουσιαστική αιτιολογία.
Κατόπιν ο άνω Σύλλογος ζήτησε  σχετική άδεια ελευθέρας εισόδου προκειμένου να πραγματοποιήσουν την εκδήλωσή θρησκευτικού περιεχομένου στο μνημείο “Μολυβένιο Τζαμί” που βρίσκεται στην πόλη των Τρικάλων και υπάγεται πλέον στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού για την 26η Οκτωβρίου  2012 ημέρα Παρασκευή  και περί ώρες 13:00 με 15:00. Το αίτημα τους αυτό απορρίφθηκε εκ νέου αν και αφορούσε σε άλλο τζαμί.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1)Γιατί δεν δόθηκε άδεια χορήγησης ελευθέρας εισόδου, να πραγματοποιήσουν πολιτιστική-θρησκευτική τελετή στον άνω Σύλλογο;

2)Εάν προτίθεται το Υπουργείο να δώσει άδειες ελευθέρου εισόδου να πραγματοποιήσουν πολιτιστική-θρησκευτική τελετή οι μουσουλμάνοι, σεβόμενο και την θρησκευτική πολιτιστική παράδοση αλλά και ενισχύοντας τον τοπικό Τουρισμό


Οι ερωτώντες Βουλευτές
Μαρία Γιαννακάκη
Θωμάς Ψύρρας