Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Σε τι διαφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ απο το μνημόνιο, στο θέμα των Ε.Δ;


Λαϊκισμός και αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ για την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων.
 
Στον αστερισμό του λαϊκισμού και των κυβιστήσεων κινούνται σταθερά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν δραστική μείωση των αμυντικών δαπανών, καθιστώντας αναπόφευκτες τις νέες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ παράλληλα πρωτοστατούν στις αντιδράσεις για την υλοποίηση της Νέας Δομής Δυνάμεων που θα εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους (οικονομικούς και ανθρώπινους) ώστε να διατηρεί το αξιόμαχο του Στρατεύματος.
Το τελευταίο κρούσμα εμφανίστηκε στην Άρτα από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία μετά από απαράδεκτες παρεμβάσεις ψηφοθηρικού χαρακτήρα μαζί με λοιπούς τοπικούς παράγοντες παρακολούθησε την ευτυχή απομάκρυνση των ειδών στρατωνισμού από το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) Άρτας προς ενίσχυση των υπολοίπων. Όπως είναι γνωστό, η αρμόδιας Διεύθυνση του ΓΕΕΘΑ (ΣΣΝΣ) προβλέπει τη συνέχιση λειτουργίας μόνο 8+1 Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ), και συγκεκριμένα των μεγάλης χωρητικότητας με τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις, αντί των 23 που βρισκόταν σε λειτουργία μέχρι πρόσφατα διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, με το ΓΕΣ να εξοικονομεί 40.000.000€ ετησίως από λειτουργικά κόστη.
Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός του ΓΕΣ προβλέπει τη συγκρότηση Διοίκησης Δόγματος, Εκπαίδευσης και Επιθεώρησης και τον μετασχηματισμό της IV Μεραρχίας Πεζικού με έδρα την Τρίπολη σε Διοίκηση Κέντρων Εκπαίδευσης, στην οποία θα υπάγονται όλα τα ΚΕΝ. Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με τoυς υπόλοιπους Κλάδους (Διεύθυνση Ναυτικής Εκπαίδευσης/ΓΕΝ, Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης/ΓΕΑ), ο Ελληνικός Στρατός στερείται μέχρι σήμερα μιας τέτοιας Διοίκησης που υφίσταται σε όλα τα σύγχρονα Στρατεύματα (Training and Doctrine Command: TRADOC). Τα 8+1 ΚΕΝ που διατηρούνται είναι τα εξής:
124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης (ΠΒΕ) – Τρίπολη (διακλαδικό)
9ο Σύνταγμα Πεζικού – Καλαμάτα
Κέντρο Εκπαίδευσης – Εφοδιασμού Μεταφορών (ΚΕΕΜ) – Σπάρτη
2/39 Σύνταγμα Ευζώνων (2/39 ΣΕ) – Μεσολόγγι
Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) – Μεγάλο Πεύκο
Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) – Αυλώνας
Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) – Θήβα
Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου (ΚΕΥΠ) – Λαμία
586 ΤΠ – Γρεβενά (εναλλακτικό)
[Το Στρατόπεδο του πρώην Κέντρου Εκπαίδευσης Υγειονομικού (ΚΕΥΓ) στην Άρτα φέρει το όνομα του ήρωα Ταγματάρχη Κων/νου Βερσή. O Βερσής υπηρετούσε ως Διοικητής Μοίρας του Ε΄Συντάγματος Πυροβολικού που υπαγόταν στην VIII Μεραρχία Πεζικού και υπήρξε πρωταγωνιστής στη θρυλική μάχη του Καλπακίου.Τον Απρίλιο του 1941, μετά την εισβολή των «Ούνων του Βορρά» όπως είχε χαρακτηρίσει τα ναζιστικά στρατεύματα, ο Βερσής μη αποδεχόμενος τους ταπεινωτικούς όρους της συνθηκολόγησης, και θεωρώντας την παράδοση των όπλων ως τον έσχατο εξευτελισμό για τον μαχητή, διέταξε τους άνδρες του να συγκεντρώσουν τα πυροβόλα της Μοίρας και να τραγουδήσουν τον Εθνικό Ύμνο στραμμένοι προς νότο, προς την υπόλοιπη Ελλάδα. Αφού χαιρέτισε στρατιωτικά τα πυροβόλα, διέταξε να τα καταστρέψουν ενώ κατά τη διάρκεια των εκρήξεων αυτοκτόνησε, περνώντας στην Αθανασία και την Ελευθερία.]