Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

«Η Γερμανία έδινε χημικά στη Συρία», προφανώς σε χέρια Ισλαμιστών!

'αποκάλυψη'
Σαν να μην έφταναν οι δημοσκοπικοί «πονοκέφαλοι» που αντιμετωπίζει λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των ομοσπονδιακών εκλογών στην Γερμανία, η Ανγκελα Μέρκελ έχει να αντιμετωπίσει και τις «παράπλευρες εξελίξεις» στο συριακό μέτωπο, που παραμένει ανοιχτό. Την ώρα λοιπόν που το κυβερνητικό επιτελείο των Γερμανών έχει μπει πρόωρα στη διαδικασία των...
προσθαφαιρέσεων των πιθανών εκλογικών ποσοστών προκειμένου να διαβλέψει τις συνεργασίες της επόμενης μέρας στη χώρα, το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς, με ερώτησή του προς την κυβέρνηση, προκάλεσε ουσιαστικά την αποκάλυψη ότι η Γερμανία προμήθευσε κατά το παρελθόν το συριακό καθεστώς με πάνω από 100 τόνους χημικών ουσιών! Μάλιστα, οι εν λόγω ουσίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για την παρασκευή νευροτοξικών αερίων, όπως είναι και το φονικό σαρίν.
 
Από την απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση της Γερμανίας προέκυψε ότι η αποστολή του υλικού έγινε κατά τα έτη 2002-2003, όταν συγκυβερνούσαν Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι, αλλά και κατά την περίοδο 2005-2006, όταν στην εξουσία βρίσκονταν οι Χριστιανοδημοκράτες με τους Σοσιαλδημοκράτες.
 
Στο θέμα τοποθετήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, και η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία, μιλώντας από την τηλεοπτική συχνότητα του ARD, δήλωσε: «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου, τα χημικά αυτά χρησιμοποιήθηκαν για ειρηνικούς σκοπούς». Η καγκελάριος βέβαια δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι «παρ' όλα αυτά εξετάζουμε όλες τις κατηγορίες» αναφορικά με το θέμα.
 
Την ώρα πάντως που οι Γερμανοί προέβαιναν σε προεκλογικούς διαξιφισμούς για το θέμα, από τη Δαμασκό ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό Fox News, για ακόμη μία φορά υποστήριξε ότι ο στρατός της χώρας δεν ευθύνεται για τις επιθέσεις της 21ης Αυγούστου. Παράλληλα δήλωσε ότι για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας «απαιτούνται και χρόνος και χρήμα», ενώ, υπολογίζοντας το ύψος του κόστους της σχετικής επιχείρησης, έκανε λόγο για «περίπου 1 δισ. δολάρια». Ο Ασαντ δεν παρέλειψε ωστόσο να πει ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να συμμορφωθεί πλήρως με τη συμφωνία για τα χημικά, αλλά και ότι η Δαμασκός είναι διατεθειμένη να προσφέρει τα συγκεκριμένα όπλα σε όποια χώρα θέλει να τα πάρει.
 
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο διπλωματικό μέτωπο, η Μόσχα χθες διαμήνυε ότι δεν σχεδιάζει να γίνει σε ρωσικό έδαφος η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, ενώ την ίδια στιγμή ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φο Ράσμουσεν επαναλάμβανε ότι «η στρατιωτική επιλογή πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» με τη Δαμασκό.

Γιώργος Τραπεζιώτης
dimokratianews.gr