Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Συντηρούν με βία το Άουσβιτσ των παλαιστινίων ο Ισραηλινός στρατός

Βίαιη αντίδραση από Ισραηλινούς στρατιώτες κατά Ευρωπαίων διπλωματών με ανθρωπιστική βοήθεια σε Παλαιστίνιους
Ισραηλινοί στρατιώτες αντιμετώπισαν με βίαιο τρόπο ευρωπαίους διπλωμάτες σήμερα και κατέσχεσαν ένα φορτηγό γεμάτο σκηνές και ανθρωπιστική βοήθεια την οποία ήθελαν να παραδώσουν σε Παλαιστίνιους τα σπίτια των οποίων κατεδάφισαν οι ισραηλινές αρχές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς είδε στρατιώτες να ρίχνουν βομβίδες κρότου εναντίον μιας ομάδας διπλωματών, εργαζομένων σε οργανώσεις αρωγής και κατοίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και να τραβούν μια γαλλίδα διπλωμάτη από το φορτηγό προτού το κατασχέσουν.
«Με τράβηξαν έξω από το φορτηγό και με έριξαν στο έδαφος χωρίς να νοιαστούν για την διπλωματική μου ασυλία», δήλωσε η Μαριόν Καστέν. «Έτσι αντιμετωπίζουν το διεθνές δίκαιο εδώ», κατήγγειλε.
Ο ισραηλινός στρατός και η αστυνομία δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο για το συμβάν.
Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι στο χωριό Χίρμπετ αλ Μάχουλ ζούσαν περίπου 120 άνθρωποι. Ο στρατός κατεδάφισε τα σπίτια, τους στάβλους και ένα νηπιαγωγείο τη Δευτέρα μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία δεν είχαν εκδοθεί οι κατάλληλες άδειες για τα κτίρια.
Οι κάτοικοι αρνούνται να φύγουν από την περιοχή, όπου όπως λένε ζουν εδώ και πολλές γενιές.
Την Τρίτη ισραηλινοί στρατιώτες εμπόδισαν την Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) να τους παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια. Την Τετάρτη μέλη της ΔΕΕΣ κατάφεραν να στήσουν κάποιες σκηνές, όμως ο στρατός τους ανάγκασε να τις κατεβάσουν.
Διπλωμάτες από τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία και το πολιτικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφτασαν σήμερα στο χωριό με περισσότερα εφόδια. Αμέσως περίπου 12 τζιπ του ισραηλινού στρατού έσπευσαν στο σημείο και οι στρατιώτες τους ζήτησαν να αδειάσουν το φορτηγό.
«Είναι σοκαριστικό και εξοργιστικό. Θα καταγγείλουμε τις πράξεις αυτές στις κυβερνήσεις μας», δήλωσε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης, που δεν θέλησε να κατονομαστεί γιατί δεν είχε άδεια να μιλήσει στον Τύπο.
Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) ανακοίνωσε ότι το Μάχουλ είναι το τρίτο χωριό Βεδουίνων που κατεδαφίζουν οι Ισραηλινοί στη Δυτική Όχθη και την περιοχή της Ιερουσαλήμ από τον Αύγουστο.

Πηγή: AMΠE
kathimerini.gr