Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Έρχεται νέα βία απο τους μουσουλμάνους, χτυπάνε το κυριακάτικο εκκλησίασμα των χριστιανών με βόμβες

Δεκάδες νεκροί από βομβιστική επίθεση σε χριστιανική εκκλησία του Πακιστάν
Πεσαβάρ, Πακιστάν
Τουλάχιστον 78 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 100 τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος της κυριακάτικης λειτουργίας σε εκκλησία του Πεσαβάρ στο βορειοδυτικό Πακιστάν -είναι η πλέον αιματηρή επίθεση που έχει αναφερθεί ποτέ εναντίον της χριστιανικής μειονότητας στη χώρα.
Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση με δύο βομβιστές καμικάζι, η οποία είχε στόχο την εκκλησία των Αγίων Πάντων. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Νισάρ Αλί Χαν, ανάμεσα στους 78 νεκρούς βρίσκονται 34 γυναίκες και παιδιά.
Το βορειοδυτικό Πακιστάν είναι οχυρό πολυάριθμων σουνιτικών ισλαμιστικών ανταρτικών οργανώσεων, όπως το Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν (TTP), συμμάχων της Αλ-Κάιντα. Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2007 σε αλλεπάλληλες επιθέσεις αυτοκτονίας.
Οι χριστιανοί του Πακιστάν, οι οποίοι υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν στο 2-4% του πληθυσμού της χώρας των 180 εκατ. κατοικων, πέφτουν συχνά θύματα βίας, ωστόσο σπάνια γίνονται στόχος βομβιστικών επιθέσεων, οι οποίες συνήθως πλήττουν τις δυνάμεις ασφαλείας και μέλη μουσουλμανικών μειονοτήτων.
Οι δύο καμικάζι πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι την ώρα που 600 και πλέον πιστοί έβγαιναν από την εκκλησία μετά το τέλος της κυριακάτικης λειτουργίας.
Οι αρχές γνώριζαν ότι η συγκεκριμένη εκκλησία θα μπορούσε να δεχθεί επίθεση και είχαν αναπτύξει επιπλέον δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή, δήλωσε ο υπεύθυνος των διοικητικών υπηρεσιών της πόλης Σαχιμπζάντα Ανίς. «Είμαστε ακόμη στη φάση της διάσωσης, όμως όταν αυτό τελειώσει θα διεξαγάγουμε έρευνες για να δούμε τι δεν έγινε» όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας, διευκρίνισε.
Μπροστά από την εκκλησία, δακρυσμένοι συγγενείς των θυμάτων φώναξαν συνθήματα εναντίον της αστυνομίας που στάθηκε ανίκανη να αποτρέψει αυτή την επίθεση. Άλλοι απέκλεισαν έναν από τους κύριους δρόμους της πόλης με πτώματα των θυμάτων για να καταγγείλουν τις δολοφονίες.
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ καταδίκασε κατηγορηματικά την επίθεση. »Οι τρομοκράτες δεν έχουν θρησκεία και το να επιτίθεσαι σε αθώους είναι αντίθετο στις διδασκαλίες του Ισλάμ και όλων των άλλων θρησκειών» υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του με την οποία εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη του προς τη χριστιανική κοινότητα.
«Αυτές οι ωμές τρομοκρατικές πράξεις δείχνουν το βάναυσο και απάνθρωπο πνεύμα των τρομοκρατών» πρόσθεσε ο Σαρίφ, η κυβέρνηση του οποίου πρότεινε πρόσφατα στους Ταλιμπάν τη διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της βίας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό
news.in.gr