Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Βαμμένη με αίμα η ιστορία της Μονής Εσφιγμένου!

Εκρηκτικά δεν πετάξαμε ΠΟΤΕ...
Με το όνομα Μονή του Εσφιγμένου υπήρχε ήδη Μονή από τον 10ο αιώνα και φαίνεται ότι βρισκόταν σε ακμή.
Σύμφωνα βέβαια με την παράδοση το μοναστήρι ιδρύθηκε από την αυτοκράτειρα Πουλχερία (408-450) και πολλοί από τους ιδρυτές μοναχούς προέρχονταν από το αρχικό μοναστήρι που είχε καταστραφεί από κατολίσθηση. Κατά τον 14ο αιώνα ηγούμενος του μοναστηριού είχε αναδειχθεί ο Γρηγόριος Παλαμάς. Επίσης εγκαταβίωσε σ' αυτό για κάποιο διάστημα ο Πατριάρχης Αθανάσιος Α΄.
Ερημώθηκε πολλές φορές από πειρατικές επιδρομές, κυρίως εκ των Αγαρηνών, αλλά απέκτησε σημαντική δύναμη μετά τον 18ο αιώνα. Το καθολικό κτίστηκε το1810 στη θέση παλαιότερου ναού που κατεδαφίστηκε, ενώ η τοιχογράφηση έγινε από τους Γαλατσάνους ζωγράφους το 1811 και 1818.
Το μοναστήρι κατελήφθη από τους Τούρκους κατά την επανάσταση του 1821, όπου υπέστη από τους εισβολείς μεγάλες καταστροφές και το μεγαλύτερο μέρος της αδελφότητας εκτελέστηκε ή αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει. Παλιότερο κτίριο της Μονής είναι η τράπεζα που διατηρεί τοιχογραφίες του 16ου-17ου αιώνα. Εκτός από το καθολικό και την τράπεζα η Μονή διαθέτει μια πολύ καλή συλλογή βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων, από τις οποίες ξεχωρίζει η ψηφιδωτή εικόνα του Χριστού. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει πολλά και σπάνια χειρόγραφα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το υπ' αριθμόν 14 για τις σπάνιες μικρογραφίες του.
Η χτεσινή κρίση
Ενας μοναχός τραυματίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες από μοναχούς της παλιάς αδελφότητας, κατά τη διάρκεια της επέμβασης των ΜΑΤ στο κονάκι της Εσφιγμένου. Ο μοναχός τραυματίστηκε όταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να σπάσουν την πόρτα με ένα μικρό γερανάκι. Οι μοναχοί για να ανακόψουν την επέμβαση πέταξαν στουπί προς τις αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να εξετάζεται ακόμη και η παρέμβαση του εισαγγελέα με κατηγορίες για τρομoκρατική ενέργεια.
''Οι μοναχοί πέταξαν εκρηκτικά στον δικαστικό επιμελητή''
Ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου δήλωσε: “το πρωί έγινε προσπάθεια να εκτελεστεί μια αναγκαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων που προβλέπουν την εκκένωση του αντιπροσωπείου. Ο δικαστικός επιμελητής που πήγε στην περιοχή για να εκτελέσει την απόφαση αυτή, συνοδευόμενος από ομάδα πολιτών, δέχτηκε επίθεση από το αντιπροσωπείο από ομάδα μοναχών της Μονής Εσφιγμένου που του πέταξαν εκρηκτικά”.
Μετά το περιστατικό αυτό η κατάσταση εκτονώθηκε. “Τελέστηκε ένα ποινικό αδίκημα. Το θέμα θα αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον νόμο” πρόσθεσε ο κ. Κασμίρογλου. Στο μεταξύ σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές ενώ ενημερώθηκε και η εισαγγελία Θεσσαλονίκης. Μέχρι στιγμής, η αστυνομία και δικαστικές αρχές δεν ανακοινώνουν επίσημα το παραμικρό για την υπόθεση.
Από τις 20 Ιουλίου, οπότε επιδόθηκε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής - που καλούσε τους μοναχούς να εγκαταλείψουν το κονάκι - εμφανίστηκαν περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν μπλοκάρει τους γύρω δρόμους, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη. «Μολών λαβέ» έλεγαν από την αρχή οι μοναχοί, που παραμένουν στο κτήριο μαζί με πιστούς που προσέτρεξαν για βοήθεια.
Η ανακοίνωση των μοναχών «Μας επιδόθηκε εντολή εκκένωσης του αντιπροσωπείου μας στις Καρυές (κτήριο Β). Δεν θα φύγουμε από το κονάκι μας επειδή η νέα αδελφότητα θέλει με εργασίες να δικαιολογήσει ευρωπαϊκά κονδύλια. Είναι ο τόπος μετανοίας μας και εγκαταβιούμε σε αυτό σαν αδελφότητα αιώνες, πολλοί μοναχοί μας πρωτοπήγαν νέοι στο κονάκι πριν από 50 χρόνια και τώρα πρέπει να φύγουν. Δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί, ακόμα και αν είναι το τελευταίο που θα κάνουμε» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους και συνεχίζουν:
''Πληροφορίες θέλουν την Κυβέρνηση να έχει δώσει πράσινο φως για επέμβαση αστυνομική εναντίον μοναχών εντός Αγίου Όρους. Έχει αναλογιστεί η κυβέρνηση ότι θα ποτίσει με αίμα μοναχών το χώμα του Αγίου Όρους. Στο κονάκι εγκαταβιούμε εδώ και δεκαετίες έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και σας παρακαλούμε να επαναφέρετε την ησυχία και την ηρεμία στο Όρος. Ας επέμβει η πολιτική ηγεσία να ηρεμήσει τα πνεύματα
Πώς περιγράφουν οι “εγκλωβισμένοι” τα χτεσινά
Μετά τους λοστούς και τις βαριές οι Κατσουλιέρηδες τώρα και με σκαπτικό τύπου CAT προσπάθησαν να μπουν στο κονάκι μας με την βοήθεια της ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ. Όχι μόνο οι αστυνομικοί δεν απέτρεψαν την προσπάθεια των Κατσουλιέρηδων που με αλλοδαπούς εργάτες προσπάθησαν να σπάσουν την πόρτα στο κονάκι μας. Αλλά όπως βλέπετε στην φωτό τους έδιναν οδηγίες και τους συνόδευσαν ... αλλιώς δεν θα είχε φτάσει ποτέ το σκαπτικό στην πόρτα μας. Δείτε το video και πείτε μας γιατί ως αμυνόμενοι διαπράξαμε και έγκλημα κατά ζωής. Πετάξαμε λέει εκρηκτικά μετά στουπί μετά πέτρες, την ίδια ώρα που το σκαπτικό έπεφτε στην πόρτα μας. Εκρηκτικά δεν πετάξαμε ΠΟΤΕ... αφορμή ήταν για να νομιμοποιήσουν την όποια αστυνομική επέμβαση εναντίον των μοναχών μας ... είδαν απλά ότι η αστυνομική συνοδεία απλά δεν βοήθησε και έψαχναν αφορμή για να μπουν τα ΜΑΤ να δείρουν τα γερόντια. Πότε ξανά έχετε δει αστυνομική παρουσία - συνοδεία σε ιδιωτική προβοκάτσια; ΕΛΕΟΣ
Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Καπερνάρος, εξέδωσε ανακοίνωση για όσα συνέβησαν στη Μονή Εσφιγμένου.
Διαβάστε την ανακοίνωση: "Ουδέποτε σε εκτέλεση απόφασης ασφαλιστικών μέτρων ιδιωτικής διαφοράς δεν παραστάθηκαν τα ΜΑΤ, μπουλντόζες και εισαγγελείς. Αυτά συμβαίνουν σήμερα, μόνον εναντίον της Μονής Εσφιγμένου στο Άγιο Όρος.
Όμως, πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός ότι η πολιτική απόφαση αυτή, στηρίζεται σε λόγους που αφορούν οικονομικά συμφέροντα και μόνον. Οι συνέπειες από αυτή την εκτέλεση σκοπιμοτήτων εις βάρος των Μοναχών της Μονής Εσφιγμένου βαρύνουν, αποκλειστικά, την κυβέρνηση και τον Δένδια".
Και ο Νικολόπουλος από τους Χριστιανοδημοκράτες!
Μπαρούτι «μυρίζει» η κατάσταση στο Άγιον Όρος και είναι έντονοι οι φόβοι για έξαρση της έντασης μεταξύ των Ζηλωτών μοναχών της Μόνης Εσφιγμένου και της Νέας Αδελφότητας, με αφορμή την ανακαίνιση στο κονάκι της μονής στις Καρυές.
Η Νέα Αδελφότητα προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας την εκκένωση του χώρου, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η ανακαίνιση του και το Μονομελές Πρωτοδικείο Πολυγύρου τη δικαίωσε, κάνοντας τους Ζηλωτές να τον εγκαταλείψουν. Οι τελευταίοι, ωστόσο, σε επιστολή που απέστειλε η Ιστορική Ιερά Μονή Εσφιγμένου προς όλη την πολιτική ηγεσία της χώρας καθώς και σε όλες τις αρμόδιες Αρχές, αναφέρουν πως νέα έργα ξεκινούν στο κονάκι (αντιπροσωπείο – κτίριο Β) στις Καρυές από τη Νέα Αδελφότητα Ι.Μ Εσφιγμένου με κίνδυνο να υπάρξουν θύματα και να διαταραχθεί η ηρεμία εντός του Αγίου Όρους , καθώς και η εικόνα του σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Η κραυγή αγωνίας από την Αδελφότητα για τα έργα που θα λάβουν χώρα και που σύμφωνα με την ερμηνεία τους θα προκαλέσει κρίσιμες καταστροφές στο κονάκι της Μονής στις Καρυές και συνεπακολούθως στη σωματική ακεραιότητα των μοναχών που διαβιούν στο χώρο, είναι κραυγή που δεν μπορεί να αγνοηθεί από τις κοσμικές Αρχές όσο και από τις Ιερατικές.
Όπως αναφέρουν, ''με αφορμή εργασίες (οι οποίες χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ) που έχουν δρομολογήσει στην σκεπή του κτηρίου Β στις Καρυές, δηλαδή στο αντιπροσωπείο της Μονής Εσφιγμένου που εγκαταβιούν μοναχοί, θα προσπαθήσουν εντός ημερών να καταφέρουν ότι δεν κατάφεραν με λοστούς και βαριές.
Δημήτρης Παπαγεωργίου
elora.gr