Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

"Η Συρία (...) θα αιφνιδιάσει τους επιτιθέμενους «Η Συρία θα γίνει ο τάφος σας!»

Ψάχνουν καταφύγιο πριν την επέμβαση οι κάτοικοι της Δαμασκού'αγόραζαν ψωμί, ξηρά τροφή και κονσέρβες, φοβούμενοι ότι θα παρουσιαστούν ελλείψεις σε τρόφιμα.'Η Δύση ετοιμάζει την πολεμική της μηχανή. Το καθεστώς της Συρίας απειλεί πως θα γίνει... ο τάφος τους. Και κανείς δεν ασχολείται με τον τρόμο ενός λαού που ζει τον εμφύλιο και περιμένει μια έξωθεν επίθεση. Εικόνες φόβου στη Δαμασκό.
Οι κάτοικοι της Δαμασκού φοβούνται. Τρέμουν τι τους περιμένει. Δεν τους έφτανε ο εμφύλιος, τώρα έρχεται ένας νέος πόλεμος.
Και ξέρουν πως τα θύματα θα είναι και πάλι εκείνοι. Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Δαμασκό βρίσκονται ανάμεσα στις κατοικημένες συνοικίεΟι πολίτες της Συρίας και κυρίως της Δαμασκού δίνουν μάχη με το χρόνο. Η απειλή είναι πως η στρατιωτική επέμβαση της Δύσης μπορεί να γίνει ακόμη και αύριο. Και θα είναι ένα χτύπημα «χειρουργικό».
Υπό το φόβο αυτό, πολλοί από τους κατοίκους της Δαμασκού, συγκεντρώνουν εφόδια ενώ άλλοι αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο, μακριά από πιθανούς στρατιωτικούς στόχους.

Στα παντοπωλεία οι πολίτες έκαναν σήμερα προμήθειες: αγόραζαν ψωμί, ξηρά τροφή και κονσέρβες, φοβούμενοι ότι θα παρουσιαστούν ελλείψεις σε τρόφιμα. Τη μεγαλύτερη ζήτηση πάντως είχαν οι μπαταρίες και το νερό.

Σε μια κοντινή κλινική, σχεδόν άδεια αφού κανείς ασθενής δεν εμφανίστηκε στο προκαθορισμένο ραντεβού του, μια νοσοκόμα εξέφρασε με σαφήνεια την ανησυχία πολλών κατοίκων της πόλης: "Ζούμε στην πρωτεύουσα. Σε κάθε γωνιά, σε κάθε δρόμο, σε κάθε γειτονικά, υπάρχει ένας κυβερνητικό στόχος. Πού να προφυλαχθούμε;" είπε.

Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς και ζουν σε καταυλισμούς στις γειτονικές χώρες. Όσοι δεν έφυγαν συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν πού να κρυφτούν. "Αρχίζω να βλέπω το φόβο στα μάτια των ανθρώπων", είπε μια κάτοικος της πόλης, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. "Αφότου ξεκίνησε η σύρραξη οι άνθρωποι απέκτησαν τη συνήθεια να κάνουν προμήθειες σε τρόφιμα, όμως πλέον αγοράζουν τεράστιες ποσότητες τροφίμων και νερού", πρόσθεσε.
Μέχρι σήμερα, οι νεκροί από τον εμφύλιο που άρχισε ως μια "ειρηνική κινητοποίηση" εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ξεπερνούν τις 100.000
Σε όλη την πόλη, οι τράπεζες σήμερα ήταν γεμάτες από κόσμο ενώ δεκάδες σχημάτιζαν ουρές στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών.

Εν μέσω αυτής της βαριάς ατμόσφαιρας, ορισμένοι που παραμένουν πιστοί στην κυβέρνηση του Άσαντ προσπαθούσαν να αφυπνίσουν το αίσθημα πατριωτισμού των Σύρων. Τζιπ κυκλοφορούσαν στις γειτονιές παίζοντας εθνικιστικά τραγούδια από μεγάφωνα ενώ νεαροί έβαφαν τσιμεντένιες οδικές πλάκες στα χρώματα της συριακής σημαίας.

Στα περίχωρα, οι κάτοικοι συνοικιών όπως η Χάμεχ, η Τζουμράγια και η Κουντσίγια εμφανίζονταν ιδιαίτερα νευρικοί. Στις περιοχές αυτές, ανάμεσα στα σπίτια τους, υπάρχουν στρατιωτικά ερευνητικά εργαστήρια, αποθήκες όπλων και πυρομαχικών και στρατιωτικές βάσεις. Πέρσι, η περιοχή γύρω από την Τζουμράγια είχε πληγεί δύο φορές από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία.


Η Ζάινα, μια γυναίκα που κατοικεί στη Χάμεχ, είπε ότι η οικογένειά της και πολλοί από τους γείτονές της έχουν μαζέψει τα πράγματά τους και ψάχνουν να νοικιάσουν σπίτι σε άλλη περιοχή. "Προσπαθούν να απομακρυνθούν όσο μπορούν από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ο κόσμος πηγαίνει σε περιοχές όπως το Μασρού Ντούμαρ ή η Παλιά Πόλη, σε οποιαδήποτε συνοικία αμιγούς κατοικίας", είπε.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να βρουν ένα τέτοιο σπίτι. Η Ζάινα στάθηκε τυχερή: ένας φίλος της οικογένειας που έχει φύγει στο εξωτερικό τους παραχώρησε το σπίτι του σε ασφαλή περιοχή. "Τι θα απογίνει όμως η φίλη μου; Όλη η οικογένειά της μένει εδώ και δεν έχουν πού να πάνε", κατέληξε η κοπέλα.

 
Η Συρία θα γίνει ο τάφος σας!

Και όλα αυτά ενώ ο Σύρος πρωθυπουργός Ουάελ αλ Χάλκι απείλησε τις δυτικές χώρες ότι η Συρία "θα γίνει ο τάφος των εισβολέων" σε περίπτωση μιας στρατιωτικής επέμβασης.

"Η Συρία (...) θα αιφνιδιάσει τους επιτιθέμενους όπως τους αιφνιδίασε κατά τον (αραβοϊσραηλινό) πόλεμο του Οκτωβρίου (του 1973) και θα γίνει ο τάφος των επιτιθέμενων", υποστήριξε ο Σύρος πρωθυπουργός σε δηλώσεις του τις οποίες επικαλέστηκε η συριακή κρατική τηλεόραση.

"Οι αποικιοκρατικές τους απειλές δεν θα μας τρομοκρατήσουν λόγω της βούλησης και της αποφασιστικότητας του συριακού λαού, ο οποίος δεν δέχεται να ταπεινωθεί", συνέχισε.

Ο Ουάελ αλ Χάλκι επανέλαβε την θέση του συριακού καθεστώτος από τότε που κατηγορήθηκε για την επίθεση της 21ης Αυγούστου με χημικά όπλα, ότι οι δυτικές χώρες ψεύδονται αποδίδοντας την επίθεση στις συριακές αρχές, το οποίο θα τους προσφέρει το πρόσχημα για ένα πλήγμα.

"Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει (...) ότι οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, εφευρίσκουν ψευδή σενάρια και προετοιμάζουν φανταστικά προσχήματα για να επέμβουν στρατιωτικά στην Συρία", μετέδωσε επίσης η κρατική συριακή τηλεόραση.

www.newsit.gr