Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Στρατόπεδα συγκέντρωσης με χιλιάδες παλαιστίνιους ομήρους κρατούν οι εβραίοι.

Το Ισραήλ αποφάσισε να απελευθερώσει "περί τους 80" παλαιστίνιους κρατουμένους που εκτίουν πολυετείς ποινές φυλάκισης, ενόψει μιας πιθανής επανάληψης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, ανακοίνωσε σήμερα ισραηλινός αξιωματούχος."H απελευθέρωση των φυλακισμένων θα αρχίσει μόλις ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Μιλάμε για μαζικές αποφυλακίσεις",
διευκρίνισε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί προσθέτοντας ότι όλοι οι κρατούμενοι είχαν φυλακιστεί πριν από τις συμφωνίες του Οσλο του 1993.
Ωστόσο δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς και από ποιόν θα ληφθεί η απόφαση.
Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα παρουσιάσει την πρόταση αυτή στα μέλη της κυβέρνησής του "εντός των προσεχών ημερών" πριν από την συνάντηση του παλαιστίνιου διαπραγματευτή Σάεμπ Ερεκάτ με τους ισραηλινούς ομολόγους του, την υπουργό Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι και τον προσωπικό του απεσταλμένο Γιτζάκ Μόλχο.

Στο τέλος του έκτου ταξιδιού στην περιοχή ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι είχε μιλήσει την Παρασκευή για μια συμφωνία που προετοιμάζει το έδαφος για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, οι οποίες έχουν παγώσει από το Σεπτέμβριο του 2010. Ωστόσο το πλαίσιο αυτής της καταρχήν συμφωνίας δεν έχει καθοριστεί.

Το δημόσιο ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι η συνάντηση αυτή που έχει προγραμματιστεί στην Ουάσινγκτον σύμφωνα με τον Κέρι, θα διεξαχθεί στις "αρχές της προσεχούς εβδομάδας".

Ο αξιωματούχος από την πλευρά του είπε ότι "δεν έχει οριστεί καμιά ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων".

Σύμφωνα με την οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων B'Tselem, 4.713 Παλαιστίνιοι κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ εκ των οποίων 169 τελούν υπό διοικητική κράτηση, μια διαδικασία που επιτρέπει να παραμένουν φυλακισμένοι χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία για περίοδο έξι μηνών που μπορεί να ανανεώνεται επ΄αόριστον.