Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Για ποιο λόγο βιάζονται οι τούρκοι να κλείσουν το μέτωπο με το PKK; Τι καινούριο έρχεται;

Αρχηγός τουρκικών μυστικών υπηρεσιών: Ο Οτσαλάν ενδέχεται να ανακοινώσει «άοπλη αποχώρηση» του PKK.Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας – MIT, ο Χακάν Φιντάν, φέρεται να συναντήθηκε με τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν,στο νησί Ιμραλί και δήλωσε ότι ενδέχεται ο Οτσαλάν να ζητήσει «άοπλη αποχώρηση»των μαχητών του PKK από την Τουρκία.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Χακάν Φιντάν πήγε στο Ιμραλί και συναντήθηκε με τον Οτσαλάν την περασμένη Παρασκευή.Ο Οτσαλάν φέρεται να έδωσε τη διαβεβαίωση στην τουρκική κυβέρνηση για τη συνέχιση της διαδικασίας της λύσης, χωρίς εμπόδια. Δήλωσε ότι οι μαχητές του PKK θα αποχωρήσουν από την Τουρκία μετά το «θάψιμο των όπλων τους».
Είναι πιθανόν το μήνυμα του Οτσαλάν θα μεταφερθεί κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα μέσω του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) η οποία θα τον επισκεφθεί.Ωστόσο, υπάρχουν διαφωνίες για το πώς η διαδικασία αποχώρησης των μαχητών θα διεξαχθεί. Αυτή θα πρέπει να γίνει μετά από συνεννόηση που θα έχουν οι βουλευτές του BDP με το αρχηγείο του PKK που βρίσκεται στην οροσειρά Καντίλ και το οποίο ζητά να υπάρξει σχετική απόφαση από το τουρκικό Κοινοβούλιο.
Η τουρκική κυβέρνηση, διατείνεται ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την έκδοση νόμου σχετικά με τη διαδικασία της αποχώρησης των μαχητών, γιατί δεν είναι στη σφαίρα (αρμοδιότητα) του τουρκικού Κοινοβουλίου, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.