Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Μεγάλη προθυμία των Ισραηλινών, να πληρώσουν ……δεν ξέρουμε τι ακριβώς.

Αγκυρα, Τουρκία
Ισραηλινή αντιπροσωπεία έφθασε τη Δευτέρα στην Τουρκία για πρώτη φορά από το 2010 για να συζητήσει για τις αποζημιώσεις που θα δοθούν στις οικογένειες των θυμάτων της εφόδου στο πλοίο Mavi Marmara ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας, σε μια πρώτη φάση της αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Τούρκοι και ισραηλινοί αξιωματούχοι συνομιλούν κεκλεισμένων των θυρών στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα. Είναι η πρώτη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών των οποίων ηγείται αντίστοιχα ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου και ο επικεφαλής του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας Γιάκοβ Αμιντρόρ.

Οι δύο χώρες αναμένεται να διαπραγματευτούν τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει την καταβολή αποζημίωσης για τους εννέα τούρκους ακτιβιστές που σκοτώθηκαν στην έφοδο ισραηλινών κομάντο στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara, τη ναυαρχίδα της διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Έπειτα από το πιεστικό αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε πριν από ακριβώς ένα μήνα τη συγνώμη για το θάνατο των εννέα Τούρκων που ζητούσε μετ' επιτάσεως επί τρία χρόνια η Άγκυρα. Ο τούρκος πρωθυπουργός αποδέχτηκε τη συγνώμη «εξ ονόματος του τουρκικού λαού».

Η κίνηση αυτή έθεσε τέλος σε τρία χρόνια διατάραξης των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

Οι δύο πλευρές θα συγκροτήσουν ένα ταμείο για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των οικογενειών των θυμάτων, δήλωσε τουρκική πηγή, χωρίς περαιτέρω διευκρίνιση.

Ωστόσο, προβλήματα ενδέχεται να ανακύψουν καθώς οι οικογένειες των θυμάτων, ζητούν εξ αρχής την άρση του αποκλεισμού της Γάζας.

«Οι οικογένειες αυτές έχουν θέσει προτεραιότητα την άρση του εμπάργκο και του αποκλεισμού της Γάζας» είπε ο δικηγόρος Ραμαζάν Αριτούρκ που εκπροσωπεί τις οικογένειες των περισσότερων θυμάτων. «Θέλουν οι ίδιες να το διαπιστώσουν, επί τόπου, μεταβαίνοντας στη Γάζα» ανέφερε.
Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται από πέρυσι σε τουρκικό δικαστήριο η δίκη, ερήμην, τεσσάρων απόστρατων υψηλόβαθμων αξιωματικών του ισραηλινού στρατού.
Οι οικογένειες των θυμάτων έχουν ήδη αποκλείσει την περίπτωση να αποσύρουν τις μηνύσεις τους ενώπιον του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, του οποίου η προσεχής ακροαματική διαδικασία έχει οριστεί στις 20 Μαΐου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
news.in.gr