Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Μακριά από εβραίους!

Το 44% των νέων στη Βαρσοβία «δεν θέλει Εβραίο γείτονα».Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τον Μάρτιο σε δείγμα 1.250 μαθητών σε 20 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πρωτεύουσα από το ινστιτούτο Homo Homini. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ποσοστό 60,7% των νέων που ρωτήθηκαν δεν θα ήθελαν Εβραίο σύντροφο.
 "Τα ποσοστά αυτά είναι δυστυχώς πολύ υψηλά.

Σε σύγκριση με δημοσκοπήσεις εθνικής εμβέλειας ίδιου τύπου, η Βαρσοβία παρουσιάζει πολύ κακή εικόνα», σχολίασε ο Μίχαλ Μπίλεβιτς, ερευνητής στο κέντρο μελετών για τις διακρίσεις του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, τον οποίο επικαλείται στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Gazeta Wyborcza.
 Σύμφωνα με το 54,6% των ερωτηθέντων νέων, ηλικίας 17-18 ετών, η βοήθεια των Πολωνών στους Εβραίους στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος ήταν «αρκετή». Μόλις το 4,9% πιστεύει το αντίθετο και το 11,2% θεωρεί πιστεύει ότι ήταν «υπερβολική».

"Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης θα μάς βοηθήσουν να καταρτίσουμε κοινωνικά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Αποδεικνύεται ότι τέτοια προγράμματα είναι πολύ περισσότερο αναγκαία απ' ό,τι φανταζόμαστε», δήλωσε στην εφημερίδα η Τζοάνα Κορζενιέσκα της εβραϊκής κοινότητας της Βαρσοβίας.

Ο πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας της Βαρσοβίας Πιοτρ Κάντλτσικ δήλωσε στον ιστότοπο Interia ότι «αυτές αντισημιτικές σκέψεις προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη, καθώς σχεδόν δεν υπάρχουν πλέον Εβραίοι στην Πολωνία».

Πριν από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, η Πολωνία είχε σχεδόν 3,3 εκατομμύρια Εβραίους, εκ των οποίων οι 400.000 ζούσαν στη Βαρσοβία. Αντιπροσώπευαν το 10% του πληθυσμού της χώρας και το ένα τρίτο των κατοίκων της πρωτεύουσας. Σήμερα ο αριθμός τους στην Πολωνία εκτιμάται μεταξύ 8.000 και 50.000.
tvxs.gr