Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

'Είδαν το τυρί αλλα όχι την φάκα.' Κάποιοι πανηγύρισαν για την συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ.

Τουρκία και Ισραήλ σφίγγουν την ενεργειακή «μέγγενη» γύρω από την Κύπρο.
Η περίφημη «συγγνώμη» του Μπένιαμιν Νετανιάχου προς τον Ταγίπ Ερντογάν για την επίθεση Ισραηλινών κομάντος στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» μόνο αθώα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς πίσω από την εξομάλυνση των τουρκο - ισραηλινών διπλωματικών σχέσεων ίσως κρύβεται μια κοινή επιθυμία συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, η κίνηση του Ισραήλ μπορεί να σημαίνει παράθυρο συνεργασίας στο φυσικό αέριο, με την Τουρκία να προβάλει ως το ακλόνητο φαβορί να μεταφέρει ισραηλινά ενεργειακά αποθέματα στην παγκόσμια αγορά.
Τα τελευταία γεγονότα στην Κύπρο και με την επερχόμενη οικονομική καταστροφή στο νησί φαίνεται πως αλλάζουν τη στάση του Ισραήλ και τη διάθεση συνεργασίας που υπήρχε για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Οι διαφορές που έχουν, βέβαια, Τουρκία και Ισραήλ παραμένουν πολύ μεγάλες και έχουν ιστορική συνέχεια, ενώ οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή δεν βοηθούν στην άμεση εξομάλυνση. Ωστόσο, ένα μεγάλο βήμα φαίνεται πως πραγματοποιήθηκε ήδη, υπό το «άγρυπνο» βλέμμα του Μπαράκ Ομπάμα.
Ο κ. Μπιρόλ προσθέτει ότι η Τουρκία αποτελεί την οικονομικότερη και πλεονεκτικότερη λύση για τη μεταφορά των ισραηλινών ενεργειακών αποθεμάτων από την ανατολική Μεσόγειο στην παγκόσμια αγορά.
Προβλέπει, ακόμη, ότι το Ισραήλ θα μπορέσει να προχωρήσει σε εξόρυξη αποθεμάτων φυσικού αερίου επτά με οκτώ φορές μεγαλύτερων από τις δικές του ανάγκες τα οποία θα μπορεί να διοχετεύσει στις διεθνείς αγορές.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα αερίου γύρω από την Κύπρο. «Ξέρουμε ότι υπάρχουν πλούσια αποθέματα», είπε, αλλά επισήμανε ότι δεν είναι ακόμα γνωστό το κόστος της εξόρυξής τους.
Την ίδια εκτίμηση διατυπώνει και ο σερ Μάικλ Λι, ειδικός σύμβουλος του German Marshall Fund στις Βρυξέλλες. Σε σχόλια που έκανε νωρίτερα σήμερα σημείωσε ωστόσο ότι «η νέα διπλωματική αποκλιμάκωση Τουρκίας-Ισραήλ δεν θα πρέπει να γίνεται σε βάρος της συνεργασίας του Ισραήλ με την Κύπρο στον ενεργειακό τομέα».
Η τουρκική πολιτική ηγεσία επαναλαμβάνει ότι τα όποια αποθέματα ενέργειας βρίσκονται ανοιχτά της Κύπρου δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο από την ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά ότι αποτελούν περιουσία «όλων των κατοίκων της Κύπρου».
iefimerida.gr