Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Ισραηλινός σταθμός Ε/Ο παρακολούθησης απέναντι από τη ναυτική βάση της Ταρτούς!

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΣΚΑΦΗ
Ισραηλινό δίκτυο ηλεκτροοπτικής παρακολούθησης εξουδετέρωσαν ρωσικές και συριακές δυνάμεις ασφαλείας απέναντι ακριβώς από τη ναυτική της Ταρτούς στη Συρία.Τους κατασκοπευτικούς μηχανισμούς ανακάλυψε αρχικά τυχαία αλιέας απέναντι από τη ρωσική ναυτική βάση ο οποίος και ειδοποίησε τις αρχές της βάσης και οι οποίες απέστειλαν ειδικό τμήμα Πεζοναυτών όπου και περισυνέλεξαν τους μηχανισμούς, για να τους παραδώσουν στη συνέχεια στις συριακές αρχές.
Αυτό αναφέρει σε αποκλειστικό της δημοσίευμα η λιβανική εφημερίδα Al-Manar στο οποίο διευκρινίζεται πως οι τρείς μηχανισμοί ήταν τοποθετημένοι στη νησίδα Ant η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την έξοδο της ναυτικής βάσης και ήταν παραλλαγμένοι ως βράχοι έτσι ώστε να μην γίνεται αντιληπτή η παρουσία τους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι μηχανισμοί ήταν σε θέση να παρακολουθούν τις κινήσεις των ρωσικών σκαφών που ναυλοχούν στη βάση μέσω υψηλής ευκρίνειας καμερών που βρίσκονταν τοποθετημένες μέσα σε αυτούς!
Την ευθύνη για την ύπαρξη των μηχανισμών αυτών το δημοσίευμα την επιρρίπτει στο Ισραήλ λέγοντας μάλιστα ότι οι εικόνες από τις κάμερες μεταδίδονταν ζωντανά μέσω δορυφορικού κυκλώματος πίσω στο Ισραήλ.
Από ότι έγινε γνωστό οι ρωσικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τους μηχανισμούς εγκατέστησαν εκεί άνδρες της ισραηλινής μονάδας βατραχανθρώπων του ισραηλινού Ναυτικού  Shayetet 13 οι οποίοι προσέγγισαν την περιοχή της νησίδας με υποβρύχιο κλάσης Dolphin. Όπως αναφέρεται το πρόβλημα των Ισραηλινών δεν ήταν τόσο να ανακαλυφθούν από τις συριακές αρχές όσο από «φιλικές» περιπολίες σκαφών του αμερικανικού 6ου Στόλου αλλά και των βρετανικών δυνάμεων που είναι εγκατεστημένες στην Κύπρο και παρακολουθούν στενά τις συριακές ακτές.
Οι Ισραηλινοί καταδρομείς είχαν «επισκεφθεί» τη νησίδα και άλλο ανύποπτο χρόνο προκειμένου να συλλέξουν δείγματα βράχων και πετρωμάτων έτσι ώστε να μελετηθεί και να αντιγραφεί όσο το δυνατό καλύτερα το χρώμα και το σχέδιό τους αλλά και επίσης η καταλληλότερη θέση στην οποία θα τοποθετούνταν οι μηχανισμοί για την παρακολούθηση της βάσης.Η τοποθέτηση των μηχανισμών έγινε τη νύκτα οι οποίοι ήταν τοποθετημένοι σε δύο φουσκωτές βάρκες εξοπλισμένες με αθόρυβους ηλεκτροκινητήρες. Οι Ισραηλινοί βατραχάνθρωποι πέρασαν αρκετές ώρες στη νησίδα Ant καθώς τοποθετούσαν τους μηχανισμούς και δοκιμάζοντας ταυτόχρονα τη δορυφορική ζεύξη  ένα λειτουργούσε σωστά.
Το παραπάνω έπρεπε να γίνει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πριν οι τοπικοί αλιείες επιστρέψουν στο λιμάνι.
Η συριακή τηλεόραση έδειξε εικόνες μιας από τις κάμερες, ενός δορυφορικού δίσκου καθώς και άλλα αντικείμενα όπως μπαταρίες και καλωδιώσεις που ήταν επιμελώς τοποθετημένα μέσα στους ψεύτικους βράχους.
Δεν είναι γνωστό για πόσο καιρό ο «σταθμός» αυτός παρακολούθησης βρισκόταν σε λειτουργία, Σύριος όμως ανώτατο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε πως ο εξοπλισμός που ανακαλύφθηκε ήταν ιδιαίτερα περίπλοκος και μπορούσε εκτός από τις κινήσεις των ρωσικών σκαφών να ελέγχει και τις κινήσεις των συριακών στρατευμάτων στις ακτές.
Οι μηχανισμοί όπως ανέφερε ο ίδιος θεωρούνται ως μεγάλης ευκρίνειας και έτσι οι Ισραηλινοί ήταν σε θέση να επιβλέπουν με μεγάλη ακρίβεια μέχρι και το βύθισμα των ρωσικών αλλά και του οποιοδήποτε σκάφους πριν να μπει στη βάση και μετά κατά τη διάρκεια της εξόδου του από αυτή. Έτσι ήταν σε θέση να γνωρίζουν εάν το κάθε σκάφος παρέδωσε φορτίο ή όχι, καθώς και άλλες λεπτομέρειες, που οι δορυφόροι δεν είναι σε θέση να παράσχουν.
Η Μόσχα ξεκίνησε να χρησιμοποιεί την ναυτική βάση της Ταρτούς το 1971 μέσω της όποιας η Συρία κατέφερε να διαγραφεί ένα σημαντικό μέρος του χρέους της προς την ΕΣΣΔ.
Ο Ρώσος αντιναύαρχος Viktor Chirkov είχε δηλώσει πρόσφατα πως η «βάση της Ταρτούς είναι μεγάλης και ζωτικής σημασίας για εμάς». Μάλιστα όπως αναφέρουν ανεξάρτητες πηγές η βάση στην Ταρτούς μπορούν να ελλιμενίζονται και πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ισραηλινοί επιλέγουν τη μέθοδο των παραλλαγμένων βράχων για να πραγματοποιούν επιχειρήσεις κατασκοπείας. Το Σεπτέμβριο του 2012 οι ιρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει την αποκάλυψη, από περίπολο των Φρουρών της Επανάστασης, παρόμοιας με αυτής της νησίδας Ant συσκευής κοντά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Fordow.
defencenet.gr