Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Την υγεία και τα μάτια μας.

  Σχεδόν όλα τα προβλήματα του ανθρώπου μπορούν να... περιμένουν για ένα εύλογο χρονικό διάστημα έως την επίλυσή τους. Ενα, εξ ορισμού, είναι ανυπόμονο και όποιος το αντιμετωπίζει οφείλει να δράσει άμεσα για να το ξεπεράσει: το πρόβλημα υγείας.
Από ένα χαλασμένο δόντι που προκαλεί αφόρητους πόνους έως τις βαριές ασθένειες, η απόσταση είναι μεγάλη. Ομως ο ασθενής ξέρει καλά ότι, είτε πρόκειται για μικρή ενόχληση είτε για σοβαρό κίνδυνο, πρέπει να προβεί στην αποκατάσταση της ζημιάς του οργανισμού του δίχως χρονοτριβή. Η υγεία δεν μπορεί να περιμένει.

 Οπότε, μόνος ως θετικές μπορούν να αποτιμηθούν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε αυτόν τον πολύπαθο τομέα που διέλυσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η πολιτική του Ανδρέα Λοβέρδου. Είναι ορθό να δοθούν σε ανασφάλιστους πολίτες 100.000 εισιτήρια ελεύθερης πρόσβασης για τα δημόσια νοσοκομεία. Ο αριθμός των χρηζόντων τούτων των εισιτηρίων σίγουρα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από 100.000, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό αποτελεί μια καλή αρχή για να επανέλθουν τα πράγματα σε μια σχετική ισορροπία.
Επίσης είναι σωστή και σωτήρια (για χιλιάδες συμπολίτες μας) κίνηση η έναρξη των διαδικασιών πρόσληψης νοσηλευτών, ώστε να ανοίξουν τα 137 κλειστά κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), όπως ανέφερε σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα μας. Αν όλα αυτά είχαν δρομολογηθεί νωρίτερα, είναι πολύ πιθανό να είχαν σωθεί πολλές ζωές που χάθηκαν εξαιτίας της έλλειψης κλινών ΜΕΘ.
Ομως πρέπει να ληφθεί σοβαρότατα υπ' όψιν η δίκαιη κατανομή των πόρων που διατίθενται για το σύστημα υγείας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, όπως έγραψε η «δημοκρατία», μιλούν για υποχρηματοδότηση των μονάδων της πόλης τους και «άνιση μεταχείριση» σε σχέση με την Αττική.
Εφόσον οι υποχρεώσεις των Ελλήνων έναντι του κράτους είναι ενιαίες και δεν σχετίζονται με την περιοχή στην οποία διαμένουν, έτσι πρέπει να είναι και τα δικαιώματά τους. Γι' αυτό απαιτείται από την πλευρά των ιθυνόντων σωφροσύνη και δίκαιη κατανομή των κονδυλίων. Την υγεία και τα μάτια μας!
dimokratianews.gr