Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Υπάρχουν και κρατούμενοι πολέμου και φυλακές τύπου Άουσβιτς. Όλα αυτά στο Ισραήλ!

Σε κλίμα έντασης κηδεύτηκε ο Παλαιστίνιος που πέθανε μέσα σε ισραηλινή φυλακή.
Μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι παρέστησαν σήμερα στην κηδεία ενός μέλους της Φάταχ που πέθανε το Σάββατο σε ισραηλινή φυλακή και ο θάνατος του οποίου αποδίδεται από την Παλαιστινιακή Αρχή στα βασανιστήρια που είχε υποστεί.
Κατά τη διάρκεια της επικήδειας τελετής η οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Άκσα, που συνδέεται με τη Φάταχ, υποσχέθηκε ότι θα εκδικηθεί το θάνατο του Αραφάτ Τζαραντάτ, 30 ετών. «Αυτό το τρομερό έγκλημα δεν θα μείνει ατιμώρητο και υποσχόμαστε στο σιωνιστή κατακτητή να απαντήσουμε» αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης η οποία μοιράστηκε στους παρευρισκόμενους κατά τον ενταφιασμό του Τζαραντάτ στο χωριό του, το Σάιρ, κοντά στη Χεβρώνα.
Ένοπλοι, μασκοφόροι μαχητές της στρατιωτικής πτέρυγας της Φάταχ είχαν πάρει θέση στις στέγες των σπιτιών του χωριού, κάτι που γίνεται σπάνια τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Όχθη και θυμίζει έντονα την εποχή της Ιντιφάντα.
Οι Ταξιαρχίες ανέφεραν ότι ο Τζαραντάτ ήταν μέλος τους. «Οι Ταξιαρχίες του Αλ Άκσα θρηνούν με υπερηφάνεια τον ήρωά τους, τον ήρωα της ελευθερίας, τον κρατούμενο Αραφάτ Τζαραντάτ», τόνισαν.
Την Κυριακή η Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βασάνισε μέχρι θανάτου τον κρατούμενο. Ο θάνατός του πυροδότησε νέες ταραχές στην Δυτική Όχθη. Συγκρούσεις ξέσπασαν και σήμερα μετά το μεσημέρι έξω από τη στρατιωτική φυλακή του Οφέρ, κοντά στη Ραμάλα, όπου κρατούνται εκατοντάδες Παλαιστίνιοι. Περίπου 500 νέοι συγκρούστηκαν με Ισραηλινούς στρατιώτες οι οποίοι απάντησαν με αληθινές σφαίρες, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Επτά Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν ελαφρά, όπως ανέφεραν παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές.

Ο πρόεδρος Αμπάς από την πλευρά του κατηγόρησε το Ισραήλ ότι θέλει «να δημιουργήσει χάος στα Παλαιστινιακά Εδάφη» απαντώντας στην απαίτηση της ισραηλινής κυβέρνησης να επιβάλει την ηρεμία στην περιοχή. «Θέλουμε ειρήνη και ελευθερία για τους κρατούμενούς μας και δεν θα αφεθούμε να παρασυρθούμε από τις ενέργειές τους (σ.σ. των Ισραηλινών) παρά τις προσπάθειές τους», τόνισε σε ομιλία του στη Ραμάλα. «Χάσαμε τον Αραφάτ Τζαραντάτ ο οποίος συνελήφθη και επέστρεψε μέσα σε φέρετρο. Δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με ελαφρότητα», πρόσθεσε.

Λόγω της κλιμάκωσης της έντασης ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απαίτησε από την Παλαιστινιακή Αρχή να φροντίσει ώστε να διατηρηθεί η ηρεμία στη Δυτική Όχθη, εκφράζοντα το φόβο ότι η κατάσταση θα βρεθεί εκτός ελέγχου. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του ο Νετανιάχου συμμετείχε σήμερα σε συσκέψεις με αντικείμενο την ασφάλεια «μετά τα γεγονότα στην Ιουδαία και τη Σαμάρια» (σ.σ. τις βιβλικές ονομασίες που χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί για τη Δυτική Όχθη). Συναντήθηκε επίσης με τον ειδικό απεσταλμένο του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.

Ο Ίσα Καρακάε, ο υπουργός Κρατουμένων της Παλαιστινιακής Αρχής, επικαλούμενος έναν Παλαιστίνιο ιατροδικαστή που συμμετείχε στη νεκροτομή του Τζαραντάτ, είπε ότι ο 30χρονος πέθανε από τα "βασανιστήρια" στα οποία υποβλήθηκε. Τα πρώτα αποτελέσματα από τη νεκροτομή "αποδεικνύουν ότι το Ισραήλ τον δολοφόνησε", πρόσθεσε. Ο υπουργός έκανε λόγο για τραύματα και μώλωπες στην πλάτη και το στήθος του Τζαραντάτ, ο οποίος είχε και δύο σπασμένα πλευρά.

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ εκτιμά ότι οι πρώτες ενδείξεις «δεν επαρκούν» για να καθοριστεί η αιτία του θανάτου. Οι ισραηλινές αρχές πιθανολογούν ότι ο θάνατός του οφείλεται ενδεχομένως σε καρδιακή προσβολή.
newpost.gr