Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

25,5 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα.

Στη μνημονιακή Ελλάδα της κρίσης και της στέρησης, λεφτά υπάρχουν για ανακαίνιση οθωμανικών μνημείων! Αυτό προκύπτει από όσα ειπώθηκαν στην ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η Ειδική Υπηρεσία Πολιτισμού και Τουρισμού της Γ.Γ. Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ με θέμα “Δράσεις τομέα Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ-Πορεία υλοποίησης και μελλοντικές προοπτικές’.
Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε για την πορεία υλοποίησης δράσεων τομέα Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ. Η κα Μενδώνη επεσήμανε ότι “Το ΕΣΠΑ αποτελεί αυτή τη στιγμή όχι απλά την ατμομηχανή του Πολιτισμού, αλλά τον κύριο οικονομικό πόρο που κρατά ενεργό τον Τομέα στις συνθήκες της κρίσης και της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής”
Μεταξύ άλλων ανέφερε πως όταν τα έργα, όπως είναι η ανακαίνιση και η επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης, η αποκατάσταση και η λειτουργία του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, ο Μητροπολιτικός Ναός, ο Ναός του Αγίου Διονυσίου των Καθολικών, το Ακροπόλ, το Μέγαρο Λοβέρδου – Τσίλερ, θα ολοκληρωθούν, η χώρα μας θα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης.
Οθωμανικά μνημεία
Πέραν των άλλων όμως από την ομιλία της κας Μενδώνη προέκυψε πως ένας πακτωλός χρημάτων της τάξης των 25,5 εκατομμυρίων ευρώ από τα κοινοτικά προγράμματα στήριξης πάνε για την αποκατάσταση οθωμανικών μνημείων. “Ενδεικτικά αναφέρω ότι με πόρους της Γ΄ Χρηματοδοτικής Περιόδου αποκαταστάθηκαν 12 οθωμανικά μνημεία προϋπολογισμού περίπου 13.5 εκ. ευρώ. Σήμερα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ εκτελούνται στο Αιγαίο, την Θράκη, την Μακεδονία και την Κρήτη 9 έργα προϋπολογισμού 12 εκ. ευρώ, με κορυφαίο το έργο της αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο.” είπε η Γενική Γραμματέας.
Μάλιστα η κα Μενδώνη έσπευσε να απαντήσει και στους επικριτές των κινήσεων αυτών υποστηρίζονταςπως τα μνημεία αυτά ενσωματώθηκαν και αφομοιώθηκαν στο ελληνικό τοπίο ως υπόμνηση μιας ιστορικής περιόδου του ελληνισμού!
Συγκεκριμένα ανέφερε:
“Η Ελλάδα έχει το προνόμιο να φιλοξενεί τον ανθρώπινο πολιτισμό σε μία αδιάρρηκτη συνέχεια, από την παλαιολιθική εποχή μέχρι τις μέρες μας. Έχει το προνόμιο να φιλοξενεί μνημεία μίας τεράστιας ποικιλίας και ενός ανυπολόγιστου πλούτου. Και τα οθωμανικά μνημεία αποτελούν ιστορικά τεκμήρια μιας εποχής. Οι όποιες αντιρρήσεις ακούγονται για την φροντίδα και την μέριμνα που η Πολιτεία, δια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας δείχνει σε αυτά, δεν λαμβάνουν υπόψη τους ούτε το διεθνές περιβάλλον, ούτε την ιστορική και αρχαιολογική ιδιαιτερότητα της χώρας.

Όπως λέξεις παρεισέφρυσαν και αφομοιώθηκαν στην ελληνική γλώσσα υποδηλώνοντας την οθωμανική παρουσία, έτσι και τα αντίστοιχα αρχιτεκτονήματα διατηρήθηκαν, ενσωματώθηκαν και αφομοιώθηκαν στο ελληνικό τοπίο ως υπόμνηση μιας ιστορικής περιόδου του ελληνισμού. Υποχρέωσή μας και επιθυμία μας είναι να προστατεύσομε εμείς οι ίδιοι τα οθωμανικά μνημεία της χώρας μας. Αυτό άλλωστε επιβάλλει και επιτάσσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο: την ισότιμη μεταχείριση των μνημείων. Με τον τρόπο αυτό ικανοποιείται μια από τις βασικές απαιτήσεις των σύγχρονων μορφών προστασίας και γίνεται σεβαστή η διαχρονική και «διαφορετική» διάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό άλλωστε περιμένομε και απαιτούμε να πράττει η γειτονική χώρα για τα χριστιανικά μνημεία που βρίσκονται στην επικράτειά της. Και, βέβαια, τα μνημεία αυτά, τα οθωμανικά, δεν πρόκειται να τα χαρίσομε ούτε σε πρόθυμους χρηματοδότες άλλων κρατών, ούτε σε άγνωστης προέλευσης και αδιάγνωστων προθέσεων ιδιώτες”
577 έργα
Κατά τα λοιπά την ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης των 577 έργων ΕΣΠΑ που είναι σε εξέλιξη σε όλη την χώρα με προϋπολογισμό πάνω από 700 εκ. ευρώ, “προκειμένου στο τέλος της Περιόδου να υπάρξει ο πιο δυνατός θετικός απολογισμός”, επεσήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας απευθύνοντας χαιρετισμό στην ημερίδα.

agioritikovima.gr
 newsnow.gr