Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Οι «Λέαινες» προστατεύουν το καθεστώς Ασαντ στη Συρία.

Επίλεκτη παραστρατιωτική μονάδα στελεχώνει τα στρατιωτικά φυλάκια της.
Αποκαλούνται «Λέαινες Για Την Εθνική Ασφάλεια» κι αποτελούν την επίλεκτη παραστρατιωτική μονάδα που στελεχώνει τα στρατιωτικά φυλάκια της Συρίας και εκτελεί μυστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
 Είναι όλες τους γυναίκες που ντύνονται στα χακί, χειρίζονται τα Καλάσνικοφ κι είναι ταγμένες στη προστασία του καθεστώτος του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ Ασαντ.
Η ταξιαρχία αυτή, μέρος της Εθνικής Δύναμης Άμυνας της χώρας, στηρίζει με την παρουσία της στα μετώπισθεν τον καθεστωτικό στρατό που μάχεται εναντιον των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Οι γυναίκες αυτές καταλαμβάνουν τις θέσεις των αντρών συνάδελφων τους στα κατά τόπους φυλάκια, προκειμένου αυτοί με τη σειρά τους να προωθηθούν σε πιο μάχιμες θέσεις. Πολλές Λέαινες βρίσκονται ήδη στην πόλη Χομς, περιπολώντας σε γειτονιές όπου ζουν Σύριοι που υποστηριζουν τον Ασαντ. Περισσότερο όμως, οι γυναίκες αυτές δίνουν μια τονωτική ένεση ηθικού στον καταβεβλημένο κυβερνητικό στρατό, ο οποίος εμφανίζεται κουρασμένος από τις πολύμηνες μάχες του με τους εξεγερθέντες. 
«Ο Ασαντ θέλει, με την κίνηση αυτή, να δείξει πως στον αγώνα του συμμετέχουν όλες οι κοινωνικές ομάδες, ακόμη και οι γυναίκες, δίνοντας ένα επιπλέον ψυχολογικό κίνητρο στους άρρενες στρατιώτες του», σημειώνει ο Εμιλ Χοκαγέμ, ειδικός επί θεμάτων Συρίας στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών.
 
Υπάρχουν, ωστόσο, κι αυτοί που θεωρούν τον εξοπλισμό γυναικών της Συρίας ως μια «πονηρή» κίνηση του Ασαντ ώστε να δείξει τη «βαρβαρότητα» των επαναστατικών δυνάμεων. «Νομίζω πως η ταξιαρχία αυτή αποτελεί μια δικαιολογία για να αναγκάσει τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό να σκοτώσει γυναίκες. Μετά ο Ασαντ μπορεί να πει στον υπόλοιπο κόσμο «να, κοιτάξτε, αυτοί σκοτώνουν γυναίκες» και να χρησιμοποιήσει την κατάσταση αυτή ως προπαγάνδα υπέρ του», υποστηρίζει ο Αμπού Ραμί, εκπρόσωπος του Γενικού Συμβουλίου της Συριακής Επανάστασης, καταλήγοντας πως «η παρουσία των γυναικών αυτών στην πόλη Χομς με εξέπληξε».
tovima.gr