Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Οι πραγματικές αιτίες των διώξεων της Μονής Εσφιγμένου

 Aπουσία του ευαγγελικού πνεύματος της εν Χριστώ αγάπης.
Με αγωγές, μηνύσεις και απαράδεκτες βιαιότητες επιχειρούν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η διοριζόμενη εξ αυτού νέα αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου να διαγράψουν μονοκονδυλιάς μία ιστορία αιώνων.
 Αγωνίζονται με νύχια και με δόντια και με ένα πείσμα που απέχει πολύ του ευαγγελικού λόγου να διώξουν από το Αγιώνυμο Όρος μία ιστορική, μεστή ασκητικών και όχι μόνο αγώνων αδελφότητα, με το να την παρουσιάζουν ως σχισματική, φανατική και ακραία. Και η μανία καταδίωξης της οφείλεται στο βαρύτατο «έγκλημα» η κατ’ αυτούς «ολίσθημα» της κάθετης διαφωνίας της με την πολιτική του Οικουμενικού Πατριαρχείου στα θέματα του οικουμενισμού και ιδιαίτερα στον λεγόμενο θεολογικό διάλογο με την αιρετική κοινότητα των Λατίνων και με τις χριστιανικές αιρετικές παραφυάδες της Δύσης!
Το ολίσθημα της φερομένης δια πατριαρχικών αποφάσεων «σχισματικής» παλαιάς αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου λογίζεται ως τροχοπέδη στα ευρωπαϊκά σχέδια του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο φέρεται να αντιλαμβάνεται το Αγιώνυμο Όρος πολύ διαφορετικά από ότι το καταγράφει η ιστορική διαδρομή του. Επιτρέπει λ.χ. να επισκεφθεί τούτο ο αιρετικός Αρχιεπίσκοπος πρώην Καρτέμπουρι Ουίλιαμ, ο οποίος είχε αποδειχθεί τον κιναιδισμό και είχε «χειροτονήσει» γυναίκες ως Επισκόπους!!! Δεν αποκλείεται μάλιστα παρασκηνιακά να σχεδιάζεται και μία πιθανή πλέον επίσκεψη του «θηρίου της ευσεβείας», που αναφέρεται στην Αποκάλυψη του Ιωάννου κατά την ερμηνεία του Αγίου Αναστασίου του Γορδίου, δηλαδή του Πάπα στο Άγιο Όρος!
Τα τελευταία λοιπόν χρόνια δυστυχώς έχουμε γίνει θεατές μίας τραγικής κατάστασης που πληγώνει το Άγιο Όρος, τραυματίζοντας διεθνώς την εικόνα του. Με συντονισμένες προσπάθειες αλλά και σειρά αποφάσεων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και εκκλησιαστικώς πνευματικός πατήρ στο Περιβόλι της Παναγίας μας έχει αποφανθεί στον Καίσαρα η αλλιώς την πολιτική δικαιοσύνη μέσω της διορισμένης ολιγάριθμης νέας αδελφότητας με στόχο άρον -άρον να εκδιώξει την πολυπληθή παλαιά αδελφότητα των Εσφιγμενιτών Πατέρων. Στην σύγκρουση αυτή περιλαμβάνονται δεκάδες απαράδεκτα επεισόδια που τελικά συνέβαλαν ώστε να απομονωθούν οι κατά το Φανάρι ταραξίες μοναχοί!
Η έκφραση άλλωστε οιανδήποτε διαφωνίας στην πολιτική του νυν Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου λογίζεται ως αποδεικνύεται ως κάθετη ανυπακοή που επιφέρει σκληρές τιμωρίες, καθαιρέσεις, γραπτές διαμαρτυρίες, αφορισμούς... Στην πατριαρχική θητεία του καταγράφονται πλείστα παραδείγματα ακραίας και αμιγώς ιδιοτελούς -κατά την προσωπική μας άποψη- συμπεριφοράς, που περίτρανα δείχνει στην ουσία την απουσία του ευαγγελικού πνεύματος της εν Χριστώ αγάπης.
Και ακριβώς αυτό το γνωρίζουν πολλές επιφανείς ασκητικές σύγχρονες μορφές του Αγίου Όρους, οι οποίες ενδόμυχα θαυμάζουν και στηρίζουν τη στάση της διωκόμενης αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου. Και αυτό γιατί η παρουσία της έχει αποδειχθεί πως λειτουργεί προστατευτικά σε πάμπολλες επιδιώξεις της Κωνσταντινούπολης. Φανταστείτε λ. χ. την σκληρή τιμωρία που θα είχαν οι ηγούμενοι και οι μοναχοί που υπέγραψαν την γνωστή επιστολή καταδίκης του οικουμενισμού αν δεν υφίσταται το ζήτημα με τη Μονή Εσφιγμένου. Αρκεί μόνο να αναλογισθείτε την πρόσφατη απέλαση μοναχού που τόλμησε να διαμαρτυρηθεί στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά την τελευταία επίσκεψή του στο Άγιο Όρος με την ανάρτηση πανό!
Δεν θέλουμε αναλυτικά να παρουσιάσουμε γνωστά γεγονότα που ουσιαστικά φανερώνουν το πως αντιλαμβάνεται το Αγιώνυμο Όρος ο νυν Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Σκληρές επιστολές, καθαιρέσεις, απειλές και μία σειρά άλλων ενεργειών δείχνουν πως το θεωρεί ως «τσιφλίκι» του και όχι ως τον κατ’ εξοχήν μοναστικό τόπο που τελεί υπό των ευλογιών της Παναχράντου Αγίας Θεοτόκου. Αν λ. χ. επισκεπτόταν πριν από αρκετά χρόνια το μοναστήρι και συζητούσε με τα μέλη της αδελφότητας στο πνεύμα που καθορίζει η αγάπη και η ανιδιοτέλεια πολλά θα είχαν αποφευχθεί. Αλλά δυστυχώς εμμονές, κακές συμβουλές και κυρίως ιδιοτελείς -ξένες προς τον ουρανό- πολιτικές καθιστούσαν και καθιστούν ακόμη και σήμερα αδύνατη μία τέτοια επίσκεψη...
Ενώπιον όμως του θελήματος της Υπεραγίας Θεοτόκου θεωρούμε ότι είναι παντελώς ανήμπορος οιανδήποτε ακόμη και ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος να επιβάλλει τις θέσεις του. Και θέλημα της Παναγίας μας όπως εκ των πραγμάτων διαπιστώνεται αλλά και προσωπικά πιστεύουμε είναι η ιστορική Μονή Εσφιγμένου να μείνει στη δικαιοδοσία της υπό διωγμόν αδελφότητας. Η παραμονή της άλλωστε στο Περιβόλι της Παναγίας, εξασφαλίζει και διατηρεί τις απαραίτητες ισορροπίες και διαφυλάσσει τη δέουσα για το μοναχισμό γαλήνη.
Οι περισσότεροι Αγιορείτες γνωρίζουν πως οφείλουν να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας από το πάντα απρόβλεπτο, όπως σήμερα έχει εξελιχθεί, Φανάρι προκειμένου να εξασφαλίσουν την ηρεμία και την ασκητική ησυχία. Αφήνουν την Παναγία μας να δώσει τη λύση... η οποία δεν θα αργήσει να φανεί.

Συντάκτης: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΚΡΗΣ
Πηγή: ΣΤΥΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012