Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Πως υπάρχει εξοικονόμηση από το κλείσιμο 60 στρατοπέδων όταν αντικαθιστούνται από κέντρα λαθρομεταναστων;

 Κοινή εκπαίδευση στα τρία Οπλα. Κοινή θα είναι πλέον η εκπαίδευση νεοσυλλέκτων του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας στο Κέντρο Εκπαίδευσης της ΠΑ (124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης - ΠΒΕ) στην Τρίπολη, το οποίο μετατρέπεται σε Μεικτό Διακλαδικό Κέντρο Κατάταξης.
 Ειδικότερα, στην 124 ΠΒΕ θα καταταγούν από τις 5 έως τις 13 Νοεμβρίου 2.000 στρατεύσιμοι από το σύνολο των νεοσυλλέκτων! Αναλυτικά, θα είναι 1.000 του Στρατού Ξηράς και από 500 της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού.
Οι νεοσύλλεκτοι θα φορούν τη στολή του κλάδου στον οποίο ανήκουν, οι εκπαιδευτές θα είναι και των τριών κλάδων (κοινοί), ενώ ο διοικητής της πτέρυγας θα εξακολουθεί να προέρχεται από την Πολεμική Αεροπορία.
Η ίδρυση Μεικτού Διακλαδικού Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στο αεροδρόμιο της Τρίπολης είναι μία από τις κινήσεις για περιορισμό των κέντρων κατάταξης σε μόλις οκτώ (και ένα εφεδρικό), όπου θα κατατάσσονται οι υπόλοιποι του Στρατού Ξηράς. Αξίζει να σημειωθεί, παρά τα όσα λέγονται, ότι συνεχίζουν και κατατάσσονται νεοσύλλεκτοι στην ΠΑ και το ΠΝ, οι οποίοι όμως επιλέγονται για το Οπλο από την αρχή και όχι μέσω μετατάξεων.
Στα χαρτιά, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εμφανίζει να κλείνουν 15 Κέντρα Νεοσυλλέκτων, ωστόσο κάποια από αυτά έχουν ήδη κλείσει στην πράξη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αλλο μέτρο στο πλαίσιο των αλλαγών είναι ότι οι κατατάξεις θα γίνονται ξανά κάθε δύο μήνες.
Η εξέλιξη αυτή έγινε γνωστή μετά την εγκύκλιο διαταγή που εξέδωσε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για την κατάταξη στο Πολεμικό Ναυτικό της 2012 Δ’ ΕΣΣΟ, σύμφωνα με την οποία «οι καλούμενοι θα καταταχθούν στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης (124 ΠΒΕ) στην Τρίπολη».
Βασικός στόχος από τη δημιουργία αυτού του Μεικτού Διακλαδικού Κέντρου Κατάταξης είναι η μείωση των λειτουργικών εξόδων. Υπενθυμίζεται ότι στο κλείσιμο και στη συγχώνευση 55-60 στρατοπέδων σε ολόκληρη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και 7-12 Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ), προχωράει άμεσα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Σύμφωνα με τους οικονομικούς σχεδιασμούς της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, από το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις των μονάδων θα υπάρξει εξοικονόμηση των λειτουργικών εξόδων κατά περίπου 80.000.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα ΚΕΝ, πρόκειται να κλείσουν άμεσα επτά μεγάλα, έτσι ώστε να εξοικονομήσει το υπουργείο Αμυνας 25.000.000 ευρώ τον χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάθε ΕΣΣΟ το κόστος λειτουργίας ενός Κέντρου Εκπαίδευσης ανέρχεται στα 900.000 ευρώ.
dimokratianews.gr