Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

'Οι πολιτικοί μας στις υπηρεσίες των Τούρκων!' Στρατόπεδα κλείνουν, αεροσκάφη αποσύρονται, εκπαίδευση ανύπαρκτη και εξοπλισμός απαρχαιωμένος!

«Γιατί αποσύρουμε A-7/RF-4» – Δικαιολογίες ΓΕΑ για S-300
Το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των αεροσκαφών A-7E/TA-7C και RF-4E όπως και η ημερομηνία βολής του αντιαεροπορικού συστήματος S-300 διέρρευσαν πριν από λίγο πηγές του ΓΕΑ, επιβεβαιώνοντας απόλυτα τα όσα είχε αποκαλύψει το defencenet.gr.
Σύμφωνα με αυτό οριστικοποιείται η απόσυρση των αεροσκαφών A-7E και TA-7C καθώς και των RF-4E ενώ παράλληλα επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για την αναβολή της πρώτης βολής του συστήματος S-300.

"Πιο συγκεκριμένα και σε ότι αφορά τα S-300 και την βολή στο ΠΒΚ οι πηγές του ΓΕΑ ανέφεραν ότι έχουν υπογραφεί από τη Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης και την εταιρεία Rosoboronexport οι απαιτούμενες συμβάσεις, ενώ έχουν καθοριστεί από το ΓΕΑ και το ΠΒΚ οι διαδικασίες εκπαίδευσης και ασφάλειας".
Στο θέμα της αναβολής για το 2013 της βολής, το ΓΕΑ επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δίνοντας μια νέα έννοια στη λέξη "αναβολή" και αυτή ονομάζεται πλέον "προσαρμογή του χρόνου διεξαγωγής της με βάση το τελικό χρονοδιάγραμμα παράδοσης των απαραίτητων υλικών και υπηρεσιών από τη ρωσική πλευρά".
Έτσι ένα νέο συνώνυμο της λέξης "αναβολή" θα συμπεριλαμβάνεται στα λεξικά και αυτή θα είναι «προσαρμογή χρόνου».
Για τις αποσύρσεις οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αποφασίστηκε η απόσυρση ενός αεροσκάφους RF-4, η άμεση απόσυρση ενός αεροσκάφους TA-7C και η σταδιακή απόσυρση των υπολοίπων αεροσκαφών Α-7Ε/C.
Για το αιτιολογικό της απόφασης αναφέρθηκε ότι οι «λόγοι που ελήφθησαν υπόψη για την αναγκαιότητα – σκοπιμότητα σταδιακής απόσυρσης των αεροσκαφών A/TA-7E/C είναι η παλαιότητα των αεροσκαφών αυτών, η μειωμένη τους επιχειρησιακή ικανότητα και επιβιωσιμότητα στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον και οι υψηλές απαιτήσεις συντήρησης».
Βέβαια αν και το αιτιολογικό ενδεχομένως είναι σωστό για τα A-7E για τα TA-7C είναι έωλο. Σύμφωνα με προτάσεις τα διθέσια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως επιχειρησιακά εκπαιδευτικά από την 120ΠΕΑ καλύπτοντας το κενό που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να καλύψουν τα T-2E/C δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους νέους χειριστές να προσαρμοστούν καλύτερα στις επιχειρησιακές Μοίρες με τα αεροσκάφη τρίτης γενιάς. Είναι κάτι που δεν γίνεται σήμερα.
Σε ότι αφορά τώρα τους αντικαταστάτες των αεροσκαφών αυτών οι πηγές του ΓΕΑ δεν δίνουν καμία σαφή απάντηση παρά μόνο αφήνουν το θέμα να αιωρείται:
«Η απόσυρση και η αναπλήρωση των αεροσκαφών A/TA-7E/C έχει προβλεφθεί στην ισχύουσα «Μελλοντική Δομή Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων 2005-2020». Επίσης, έχει συμπεριληφθεί στις προτάσεις του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας στην υπό αναθεώρηση «Μελλοντική Δομή Δυνάμεων 2012-2025 της Πολεμικής Αεροπορίας».
"Για την αναπλήρωση του συγκεκριμένου αριθμού και τύπου αεροσκαφών επανεξετάσθηκε ο ρόλος και η επιχειρησιακή χρησιμοποίηση του συνόλου των μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ, καθώς και η ένταξη των νέων οπλικών συστημάτων και όπλων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται με αυστηρά επιχειρησιακά κριτήρια η μαχητική ικανότητα της ΠΑ και η ασφάλεια της Χώρας".
Με άλλα λόγια αντικατάσταση είτε από νέα είτε από μεταχειρισμένα αεροσκάφη δεν πρόκειται να υπάρξει, καθώς ούτε ένταξη νέων οπλικών συστημάτων και όπλων, πρόκειται να υπάρξει καθόσον γνωρίζουμε αλλά ούτε και μεγάλα περιθώρια κινήσεων υπάρχουν στην επανεξέταση του ρόλου των υπαρχόντων μαχητικών.
Την περασμένη Δευτέρα 17/09 γράφαμε σχετικά με την απόσυρση των μαχητικών και τη νέα αναβολή στην βολή των S-300PMU1, μεταξύ άλλων και τα εξής:

"Η απόσυρση των A-7E αν και μπορεί να θεωρηθεί λίγο έως πολύ αναμενόμενη εντούτοις η απόσυρση των διθέσιων αεροσκαφών TA-7C δεν μπορεί να θεωρηθεί ως τέτοια.
Αυτό γιατί τα διθέσια αεροσκάφη -τα οποία ανέρχονται στις 15 μονάδες- εξακολουθούν να είναι χρήσιμα στον τομέα της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα σε αυτόν της επιχειρησιακής, καθώς θα μπορούσαν να συμπληρώσουν το έργο των καταπονημένων T-2E/C.
Δυστυχώς όμως από ότι φαίνεται το ΓΕΑ δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσει ως τέτοια, μετακινώντας τα στην 120ΠΕΑ, αν και μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται –άτυπα μεν- ως εκπαιδευτικά εισαγωγής σε τύπο.
Και αν οι αποσύρσεις τύπων μαχητικών τα οποία έχουν συμπληρώσει το ωφέλιμο επιχειρησιακό όριο ζωής τους μπορεί να αποτελεί τυπική διαδικασία, δεν είναι έτσι όταν αυτά δεν αντικαθίστανται.
Έτσι και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα έχουμε την απόσυρση 47 μαχητικών - στην περίπτωση που όντως διατηρηθούν σε ενεργό υπηρεσία 4 RF-4E αν όχι τότε 51- για τα οποία όμως δεν προβλέπεται αντικαταστάτης!
Καμία ενέργεια δεν έχει γίνει και δεν αναμένεται να γίνει εντός των προσεχών ετών για την προσθήκη νέων μαχητικών κατεβάζοντας την οροφή των μαχητικών της δύναμης της ΠΑ, μιας δύναμης η οποία «ταλαιπωρείται» ούτος ή άλλως από τις χαμηλές διαθεσιμότητες. Και για αντικαταστάσεις, ούτε λόγος: Το πιθανότερο είναι να αποσυρθούν και τα Mirage 2000EGM/BGM και έπονται και τα F-16 Block 30 μέχρι το 2015.
Για τα πρώτα δεν υπάρχουν ανταλλακτικά και βρίσκονται σε τεχνολογική αποδρομή και τα δεύτερα είναι πλέον απλά παλαιάς τεχνολογίας (δεκαετίας '80).
Από εκεί και πέρα μιλάμε για ένα κενό κάπου 120 μαχητικών (ήδη στα "χαρτιά" υπάρχουν 238), αλλά στην πραγματικότητα (να λέμε και την αλήθεια για να μην έχουν κάποιοι πολιτικοί δικαιολογίες αν συμβεί κάτι) επιχειρησιακά είναι περί τα 100 μαχητικά αυτή την στιγμή! Με βέβαιες απώλειες την πρώτη ημέρα της σύγκρουσης τουλάχιστον δύο Μοιρών (40 αεροσκάφη)...
Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι η χώρα σταδιακά τίθεται υπό γεωπολιτική ομηρία έναντι της Τουρκίας;
Παράλληλα η βολή των S-300PMU1 φαίνεται πως "κυλά" πίσω για τον Απρίλιο του 2013 κάτι που συνιστά ένα ιδιαίτερα αρνητικό γεγονός καθώς το σύστημα πρέπει επιτέλους να δοκιμαστεί επιχειρησιακά καθώς αυτό είναι ουσιαστικά ενεργό στο σύμπλεγμα της ελληνικής αεράμυνας από το 2004!
Πληροφορίες αναφέρουν ότι είνα ενεργός μόνο η μία από τις δύο συστοιχίες που επισκεύασαν σχεδον δωρεάν οι Ρώσοι, ενώ η άλλη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιχειρησιακής ετοιμότητας αφού δεν έχει υπογραφεί σύμβαση υποστήριξης πέντε χρόνια μετά την επίσημη ένταξή τους στην ΠΑ (πριν ανήκαν στην Κύπρο) και 13 χρόνια μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα!"



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr