Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Μουσουλμανικό τέμενος (ξανά;) και η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας.

Ερωτηματικά δημιουργούν οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης Μπουλέτ Αρίντς - Αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής.
Έκπληξη και ερωτήματα προκαλούν οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς με την οποία τάσσεται υπέρ της μετατροπής της ιστορικής Βυζαντινής Εκκλησίας της του Θεού Σοφίας της Τραπεζούντος σε μουσουλμανικό τέμενος.
Σε δηλώσεις του επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «τα τεμένη είναι χώροι λατρείας του Θεού.
Το τέμενος της Αγίας Σοφίας έχει μετατραπεί σε Μουσείο.

Στη δική μας εποχή (σ.σ. επί διακυβέρνησης της γειτονικής χώρα από το Κόμμα AKP του Πρωθυπουργού Ερντογάν) κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει».
«Τα τεμένη», συνέχισε ο κ. Αρίντς, «είναι χώροι λατρείας του Θεού, κανένας νόμος δεν μπορεί χρησιμοποιήσει αυτό (το μνημείο) διαφορετικά, παρεκτός για το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε».
Ο Αντιπρόεδρος Αρίντς υπενθύμισε και την αντίστοιχη περίπτωση της μετατροπής σε τέμενος της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια της Βιθυνία, τον Οκτώβριο του 2011, λέγοντας πως «την περασμένη εορτή των θυσιών ανοίξαμε το τέμενος της Αγίας Σοφίας Νικαίας ώς οίκο προσευχής».
Και αναφερόμενος στην Αγία Σοφία Τραπεζούντος είπε:
«Το δεύτερο χαρμόσυνο νέο μας, αφορά στην Αγία Σοφία της Τραπεζούντος, στο άνοιγμα της ως οίκου προσευχής.
Πρώτα ο Θεός, το συντομότερο δυνατόν θα ανοίξουμε όλοι μαζί το τέμενος της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα.
Θα πάμε στην Τραπεζούντα να κάνουμε μία προσευχή της Παρασκευής, πρώτα ο Θεός, εκεί στο τέμενος των προγόνων μας να προσκυνήσουμε αναφωνώντας «Μέγας ο Θεός», είπε εμφατικά ο κ. Αρίντς.
Στις δηλώσεις του Αντιπροέδρου, ο Κοινοτάρχης Ζεκί Μπαϊτάρ της περιοχής η οποία φέρει το όνομα «Πορθητής» και στην οποία βρίσκεται η Αγία Σοφία της Τραπεζούντος αντέδρασε έντονα.
«Θα εναντιωθούμε σε αυτό. Εδώ, για χρόνια τώρα λειτουργεί, ως Μουσείο και έτσι είναι γνωστο εκτός χώρας. Έχουμε τεμένη αλλά είναι άδεια.
Πρώτα θα πρέπει να γεμίσουμε εκείνα με κόσμο και κατόπιν εάν ο Αρίντς θέλει να την μετατρέψει (σ.σ. την Αγία Σοφία Τραπεζούντος) σε τέμενος, ας το κάνει.
Θα πράξουμε ό,τι χρειάζεται για να παραμείνει Μουσείο. Εάν χρειαστεί θα ξεσηκωθούμε», κατέληξε ο κ. Μπαϊταρ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταστηματάρχες της περιοχής αντέδρασαν στην απόφαση διότι αυτή η κίνηση θα είναι πλήγμα για τον τουρισμό της Τραπεζούντος.
elthraki.gr