Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Για τις σφαγές των παλαιστινίων και Λίβυων, δεν απελάθηκε κανένας ισραηλινός πρέσβης!

Πως γνωρίζουν με τόσες παραστρατιωτικές οργανώσεις (τουρκικές, αμερικανικές, αγγλικές,ισραηλινές),τους υπαίτιους;(ellinonea)
Απελαύνονται οι πρέσβεις και οι επιτετραμμένοι της Συρίας στη Γαλλία, την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, μετά τις μαζικές εκτελέσεις 108 ανθρώπων στη Χούλα της κεντρικής Συρίας. Συνταρακτικές είναι οι μαρτυρίες των επιζησάντων από τη σφαγή.
Φωτογραφία απο την βομβαρδισμένη Γάζα.
Οι περισσότεροι από τους 108 νεκρούς σκοτώθηκαν σε μαζικές εκτελέσεις που διέπραξαν φιλοκαθεστωτικές παραστρατιωτικές δυνάμεις· ένοπλοι εισέβαλαν σε κατοικίες, πυροβολούσαν αδιακρίτως και απαγχόνιζαν παιδιά
Μετά το ομόφωνο ψήφισμα καταδίκης του καθεστώτος Άσαντ από το Συμβούλιο Ασφαλείας, χώρες της Δύσης προχωρούν συντεταγμένα στην απέλαση των σύρων πρεσβευτών στο έδαφός τους.

Επιζήσαντες της σφαγής δήλωσαν στους εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών ότι τα περισσότερα από τα θύματα σκοτώθηκαν σε δύο μαζικές εκτελέσεις που διέπραξαν οι φιλοκυβερνητικές παραστρατιωτικές δυνάμεις των Σαμπίγια στο γειτονικό χωριό Ταλντάου.

«Θεωρώ ότι σε αυτό το σημείο, και θα τονίσω ότι βρισκόμαστε σε πολύ αρχικό στάδιο, λιγότεροι από 20 από τους 108 θανάτους μπορούν να αποδοθούν σε πυρά αρμάτων μάχης ή πυροβόλων όπλων» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ, προσθέτοντας ότι 49 παιδιά και 34 γυναίκες συγκαταλέγονται στα θύματα.

Η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών ήλθε τη στιγμή που ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν είχε συνάντηση στη Δαμασκό με τον Σύρο πρόεδρο Μπαράρ αλ-Άσαντ σε μία απόπειρα να διασώσει το ειρηνευτικό σχέδιο που ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Ο Κόφι Ανάν μετέφερε στον Μπασάρ αλ-Άσαντ τη μεγάλη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για τη βία στη Συρία, ειδικά για τα γεγονότα στη Χούλα, λέγοντας ότι απαιτούνται «τολμηρά βήματα» για να επιτύχει το σχέδιο έξι σημείων για τον τερματισμό της κρίσης, περιλαμβανομένης της διακοπής της βίας και της απελευθέρωσης των ανθρώπων που έχουν φυλακιστεί κατά την εξέγερση.

Εν τω μεταξύ, μετά το ψήφισμα καταδίκης της σφαγής στη Χούλα που υιοθετήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη -με τη στήριξη της Ρωσίας- οι ευρωπαίκές χώρες προχωρούν στην απέλαση των Σύρων πρεσβευτών από το έδαφός τους.

Απελάσεις σύρων πρεσβευτών
Εν τω μεταξύ, μετά το ψήφισμα καταδίκης της σφαγής στη Χούλα που υιοθετήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη -με τη στήριξη της Ρωσίας- οι ευρωπαίκές χώρες προχωρούν στην απέλαση των Σύρων πρεσβευτών από το έδαφός τους.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε πως εντός 24ώρου θα απελαθεί σε συνεννόηση με τους εταίρους ο σύρος πρεσβευτής στο Παρίσι, και παράλληλα επιβεβαίωσε πως στις αρχές Ιουλίου το Παρίσι θα φιλοξενήσει νέα διάσκεψη των Φίλων της Συρίας.

Σε ανάλογη κίνηση προχωρά η Γερμανία καλώντας ταυτόχρονα το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει εκ νέου την κατάσταση στη Συρία. Την «έξοδο» στους Σύρους πρεσβευτές δείχνουν επίσης Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία, αλλά και Αυστραλία και Καναδάς, όπως και η Βουλγαρία.

Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, ο κύριος συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης, χαιρέτισε την απέλαση Σύρων διπλωματών από δυτικές χώρες.

Η Γαλλία ζήτησε διά του υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς την άμεση αποχώρηση από την εξουσία του «δολοφόνου» Μπασάρ αλ-Άσαντ. «Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ δολοφονεί το λαό του. Πρέπει να παραδώσει την εξουσία άμεσα» δήλωσε ο Φαμπιούς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde.

Ο Φαμπιούς απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο χερσαίες επέμβασης στη Συρία. «Ο συριακός στρατός είναι ισχυρός. Κανένα κράτος δεν είναι έτοιμο να εξετάσει μία χερσαία επέμβαση στην παρούσα φάση. Ο κίνδυνος διασποράς της σύγκρουσης στην περιοχή θα ήταν πολύ υψηλός, ειδικά στο Λίβανο» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών στον Monde.

Αργότερα μέσα στην ημέρα πληροφορίες από τις ΗΠΑ ανέφεραν ότι θα απελαθεί και ο επιτετραμμένος της Συρίας--ο πρεσβευτής είχε ανακληθεί από τη Δαμασκό και δεν είχε αντικατασταθεί.

Ανεπιθύμητο πρόσωπο κηρύχτηκε και ο πρεσβευτής της Συρίας στην Ελβετία.

Από πλευράς της Μόσχας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τρίτη ότι η κρίση στη Συρία μπορεί να απειλήσει ολόκληρη την περιοχή εάν δεν επιλυθεί και ήδη επηρεάζει την πολιτική κατάσταση στο Λίβανο.

«Πρέπει όλοι [στη διεθνή κοινότητα] να επιδείξουμε τη μέγιστη υπευθυνότητα και να μη ρίχνουμε λάδι στη φωτιά, αλλά να προσπαθήσουμε να την καταστείλουμε και να φέρουμε τις ενδιαφερόμενες πλευρές στο διαπραγματευτικό τραπέζι» είπε ο Λαβρόφ.

Η εφημερίδα The Guardian εκτιμά ότι η υποστήριξη της Ρωσίας στο ψήφισμα του ΟΗΕ που καταδικάζει το μακελειό στη Χούλα αποτελεί την πρώτη καλή είδηση που έρχεται από την κρίση της Συρίας εδώ και πολλούς μήνες. Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει την υπόθεση ότι η Ουάσινγκτον και η Μόσχα μπορεί να συνεργαστούν για να απομακρύνουν σταδιακά τον Μπασάρ αλ-Άσαντ από την εξουσία προκειμένου να εκτονωθεί η εξέγερση εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού.

Εκπρόσωποι της ρωσικής κυβέρνησης έσπευσαν χθες να δηλώσουν ότι οι περιστάσεις στις οποίες σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή η σφαγή 116 αμάχων, μεταξύ των οποίων και πολλών παιδιών, δεν έχουν εξακριβωθεί, ότι μεγάλη ευθύνη φέρει η αντιπολίτευση και ότι η Μόσχα παραμένει αντίθετη στην αλλαγή καθεστώτος.

Όπως επισημαίνει όμως ο Σάιμον Τάινταλ στον Guardian, είναι σαφές ότι η ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας δημιουργεί ένα ρήγμα στο διπλωματικό τείχος που είχε υψώσει η Μόσχα γύρω από το συριακό καθεστώς. Και μπορεί κανείς να διατυπώσει την αρκετά βάσιμη υπόθεση ότι την απόφαση την έλαβε προσωπικά ο πρόεδρος Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε εκ νέου το μακελειό στην πόλη Χούλα της Συρίας και δήλωσε ότι υπάρχει όριο στην υπομονή του κόσμου για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

«Το να γίνονται τέτοιου είδους φόνοι, το να φονεύονται 50 αθώα παιδιά, 110 αθώοι πολίτες, ενώ η αποστολή παρατηρητών του ΟΗΕ βρίσκεται στη Συρία [...] είναι βασανιστήριο, είναι άθλιο» δήλωσε ο Ερντογάν.

«Υπάρχει επίσης ένα όριο στην υπομονή, και πιστεύω ότι, Θεού θέλοντος, υπάρχει επίσης ένα όριο στην υπομονή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια εβδομαδιαίας συνάντησης του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
tanea