Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Με την «Ομάδα Αιγαίου» στο Αγαθονήσι.

Το θερμό επεισόδιο έληξε όπως τα προηγούμενα χρόνια. Χωρίς εμπλοκή. Παλαιότερα οι τουρκικές προκλήσεις απασχολούσαν τουλάχιστον ένα δίλεπτο ρεπορτάζ των δελτίων ειδήσεων. Σήμερα, σιγή ασυρμάτου.
«Μια τουρκική ακταιωρός εμφανίσθηκε και άρχισε να παρενοχλεί τα πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού που έκαναν άσκηση στην περιοχή. Οι δικοί μας την απώθησαν». Ο καταδρομέας που μου διηγείται το περιστατικό έχει μία λάμψη στα μάτια,
την ίδια που έχουν συνήθως οι άνθρωποι που βρίσκονται σ’ επιφυλακή. Μιλάει με μπρεχτική αποστασιοποίηση για κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολεμική σύρραξη, όπως άλλοι αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα που έχουν συμβεί αιώνες πριν.

Πανελληνίως άγνωστο έως προσφάτως, το λιλιπούτειο νησί της Δωδεκανήσου έγινε πρωτοσέλιδο όταν άρχισαν πριν από τρία χρόνια οι τουρκικές παραβιάσεις. Σε κάθε επίσκεψη της Ομάδας Αιγαίου, αεροσκάφη της γείτονος πετούν επιδεικτικώς πάνω από το Αγαθονήσι κάνοντας εκκωφαντικό θόρυβο. Μαζί με τη λαθρομετανάστευση αποτελούν μέρος της καθημερινότητας των κατοίκων.

Τα προηγούμενα χρόνια ρακένδυτοι Αφγανοί, Ιρακινοί, Πακιστανοί κι ενίοτε Αφρικανοί, περιφέροντο ασκόπως στα στενά δρομάκια του νησιού μέχρι ν’ αποσταλούν στην Πάτμο και στη συνέχεια στην Αθήνα. Εσχάτως, χάρη στη συστηματική βοήθεια της Frontex, της ευρωπαϊκής δυνάμεως φυλάξεως συνόρων, οι δουλέμποροι έχουν αλλάξει τόπους αποβιβάσεως.

Οι κάτοικοι είναι ανακουφισμένοι. Τα περιστατικά κλοπών και συμπλοκών τούς είχαν δημιουργήσει ένα κλίμα οξείας ανασφάλειας. Σε τελείως διαφορετικό κλίμα γίνεται η υποδοχή των 11 φουσκωτών και του πλωτού νοσοκομείου της «Ομάδας Αιγαίου». Ντόπιοι κι επισκέπτες αγκαλιάζονται στον ντόκο ρωτώντας ο ένας τον άλλον τα νέα του. Με την πάροδο του χρόνου έχουν δημιουργηθεί δεσμοί φιλίας. Ένα μέλος της Ομάδας, που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, είχε προσφέρει στα 13 παιδιά του σχολείου, εκατό ευρώ τον μήνα επί δύο χρόνια στο καθένα. «Βασικός μας σκοπός είναι να κρατήσουμε τα παιδιά στον τόπο τους. Γι’ αυτό τους προσφέρουμε ό,τι έχουν και τα παιδιά στην Αθήνα ώστε να μη νιώθουν μειονεκτικά», τονίζει ο καρδιολόγος Γιώργος Πλακογιαννάκης, αντιπρόεδρος της Ομάδας Αιγαίου.

Σε λίγη ώρα, δάσκαλοι και μαθητές θ’ ανοίξουν τις μεγάλες κούτες που περιέχουν, εκτός από το σύνηθες εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό υλικό, τον εξοπλισμό της κινηματογραφικής αίθουσας που θα λειτουργήσει στο Δημοτικό Σχολείο. Λεπτομέρεια ιδιαίτερης σημασίας: ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος «Υετούσα» ζήτησε και η Ομάδα έφερε 20 προβολείς φωτοβολταϊκών ώστε να φωτίζονται οι εκκλησίες και τα ξωκλήσια του νησιού.
protothema.gr