Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Χιλιάδες κορδέλες του Αγίου Γεωργίου ως τίμια δώρα.

Στους δρόμους της Μόσχας εμφανίστηκαν άνθρωποι με μαυρο-πορτοκαλί κορδελάκια, καρφιτσωμένα στα φορέματά τους, κάτι που αποτελεί σίγουρο σημάδι του σύντομου ερχομού της Ημέρας της Νίκης.
Η κορδέλα του Αγίου Γεωργίου, που είναι το σύμβολο της Μεγάλης Νίκης του 1945, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των νέων. Τα βασικά συνθήματα των νέων αυτές τις μέρες είναι: «Η νίκη του παππού μου είναι και η δική μου νίκη!» «Θυμάμαι και είμαι περήφανος».
Η κορδέλα του Αγίου Γεωργίου είναι χαρακτηριστικό σημείο πολλών μαχητικών παρασήμων και μεταλλίων. Πρωτοεμφανίστηκε πάνω στις στρατιωτικές στολές μαζί με το παράσημο του Αγίου Γεωργίου το 1769 και από τότε το μαύρο- πορτοκαλί χρώμα θεωρείται στη Ρωσία σήμα της μαχητικής αρετής και δόξας. Στα χρόνια του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου η κορδέλα του Αγίου Γεωργία ξαναεμφανίστηκε πάνω στα επιθέματα του σοβιετικού παρασήμου της Δόξας το οποίο απονεμόταν για την ανδρεία και τον ηρωϊσμό που είχαν επιδειχθεί στις μάχες με τη φασιστική Γερμανία.
Ο ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας" συμμετέχει στην ετήσια εκδήλωση «Κορδέλα του Αγίου Γεωργίου» για έκτη ήδη φορά. Χιλιάδες άνθρωποι σε διάφορες χώρες έχουν πάρει από μας σαν δώρο τα μαυρο-πορτοκαλί κορδελάκια,- είπε η Σοφία Μπερεζκόβα, συντονίστρια αυτού του διεθνούς σχεδίου εκ μέρους του ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας".
-Πολλοί από τους ακροατές μας, μας έστειλαν γράμματα με λόγια ευγνωμοσύνης και αναμνήσεις για τον Β΄Παγκόσμιο πολέμο –είτε τις δικές τους, είτε αυτές που έχουν ακούσει από τους εκπροσώπους της μεγαλύτερης γενιάς. Φέτος έχει ήδη αρχίσει η αποστολή των κορδελακιών του Αγίου Γεωργίου. Τα στέλνουμε στις οργανώσεις των συμπατριωτών μας, στις λέσχες των φίλων της Ρωσίας και σε όλους τους ακροατές μας αν μας έχουν ζητήσει για αυτό. Τα πήραν ήδη στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Μεγάλη Βρετανία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής,- είπε η Σοφία Μπερεζκόβα.
Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι ο αριθμός των κορδέλων που μας στέλνουν στη Βουλγαρία αυξάνεται, πολύ περισσότερο που τα πρώτα χρόνια δεν μας αρκούσαν», - είπε η Μαρίνα Νταντικοβιάν, πρόεδρος του Βουλγαρικού Συντονιστικού Συμβουλίου των Ρώσων ομογενών.
- Στη Βουλγαρία, η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται σε 50 και πάνω πόλεις. Μέχρι σήμερα, όλα τα κοδερλάκια έχουν διανεμηθεί ανάμεσα στις οργανώσεις των ομογενών και τώρα διανέμονται στα μέλη τους. Στις 9 Μαΐου σε όλες τις πόλεις θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις, π.χ. κατάθεσης λουλουδιών στα μνημεία να Σοβιετικών Στρατιωτών. Σ’αυτές τις εκδηλώσεις επίσης θα διανέμονται οι κορδέλες του Αγίου Γεωργίου σε όποιους θελήσoυν να τις πάρουν,- σημείωσε η - σε όλους όσους θέλουν να τις αποκτήσουν,- σημείωσε η Μαρίνα Νταντικοβιάν.
Ο ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας" θα διηγείται και στο μέλλον για την πορεία της εκδήλωσης «Κορδέλα του Αγίου Γεωργίου» τόσο στη Ρωσική Ομοσπονδία, όσο και στο εξωτερικό.