Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Ανοίγει ξανά ο φάκελος του σκανδάλου υποκλοπών με την εκταφή Τσαλικίδη

Την εκταφή του 39χρονου στελέχους της VODAFONE Κώστα Τσαλικίδη και την εκ νέου δικαστική διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου του, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο απαγχονισμός του ήταν αποτέλεσμα αυτοκτονίας ή δολοφονίας, παρήγγειλε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Χαράλαμπος Λακαφώσης, ο οποίος έκανε δεκτό σχετικό αίτημα της οικογένειάς του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκταφή του 39χρονου, που είχε βρεθεί στις 9 Μαρτίου 2005 απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του στην οδό Ευκλείδου αρ. 18, στον Κολωνό, πρόκειται να γίνει την ερχόμενη βδομάδα με την παρουσία και του κ. Λακαφώση.
 Ο εισαγγελέας έχει ζητήσει από το τμήμα ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας να διενεργηθούν όλες οι εργαστηριακές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί, μεταξύ άλλων, εάν είχε χορηγηθεί κάποια δηλητηριώδης ουσία στον 39χρονο η οποία δεν ανιχνεύτηκε στο αίμα του και είχε αποτέλεσμα τον θάνατό του και εκ των υστέρων τον απαγχονισμό του, για να καλυφθεί η υπόθεση και να θεωρηθεί η δολοφονία του αυτοκτονία!
Την ανάσυρση της δικογραφίας Τσαλικίδη από το αρχείο και τη νέα έρευνα των αιτιών που οδήγησαν στον θάνατο του σχεδιαστή δικτύου και διευθυντή τεχνολογίας της VODAFONE, ζήτησαν από τη Δικαιοσύνη ο πατέρας, η μητέρα και ο αδελφός του, οι οποίοι δεν σταμάτησαν να αναζητούν την αλήθεια.
Στην αίτησή τους βασίζονται στις εκθέσεις του καθηγητή Ιατροδικαστικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Θεόδωρου Βουγιουκλάκη και του καθηγητή Ιατροδικαστικής Steven Karch, μέλους της Ενωσης Ιατροδικαστών των ΗΠΑ και του Βασιλικού Κολεγίου Εγκληματολογίας του Λονδίνου, οι οποίοι καταλήγουν ουσιαστικά στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ικανά να στηρίξουν την εκδοχή της αυτοκτονίας και να αποκλείσουν την ανθρωποκτονία. «Ο θάνατός του», αναφέρει η οικογένεια του 39χρονου, «ήταν προϊόν εγκληματικής ενέργειας και άρρηκτα συνδεδεμένος με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, που ήδη αποκαλύπτεται ως υπόθεση διεθνούς κατασκοπείας, για την οποία προ ολίγων μηνών ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, απασχόλησε και απασχολεί το πανελλήνιο από τον Φεβρουάριο 2006, όταν για πρώτη φορά αποκαλύφθηκε δημόσια από υπουργούς της τότε κυβέρνησης το σκάνδαλο αυτό».

To σχοινί με τους τρεις ναυτικούς κόμπους που οδήγησε στο θάνατο τον 39χρονο Κώστα Τσαλικίδη.
Διαπιστώνουν σοβαρές παραλείψεις στις έρευνες
Στην έκθεσή του ο καθηγητής Steven Karch αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, «σε κάθε περίπτωση, η διενέργεια τοξικολογικής ανάλυσης, προς εύρεση τυχόν τοξικών ουσιών (φαρμάκων κλπ.), για τον έλεγχο της ακούσιας απαιώρησης του Κωνσταντίνου ΤΣΑΛΙΚΙΔΗ, (τη «σκηνοθεσία», δηλαδή, της αυτοκτονίας, προς παραπλάνηση των αρχών), είναι ακόμη και σήμερα δυνατή, κατόπιν εκταφής (αφού ίχνη των ουσιών αυτών, εάν χρησιμοποιήθηκαν, θα εντοπισθούν στα οστά και στις τρίχες του αποβιώσαντος)».
Επίσης και οι δύο ιατροδικαστές στηρίζουν τα συμπεράσματά τους στις εκθέσεις αυτοψίας και στις φωτογραφίες που περιέχονται στη δικογραφία, ενώ στην ιατροδικαστική διερεύνηση της υπόθεσης διαπιστώνουν σοβαρές παραλείψεις.
Μάλιστα ο κ. Karch, aπαριθμώντας τις ενδείξεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας Τσαλικίδη, σημειώνει:
  • Ο κόμπος στο σκοινί του απαγχονισμού είναι αρκετά περίπλοκος και δεν συνηθίζεται να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αυτοκτονίας.
  • Στο κορμί του Τσαλικίδη δεν υπήρχαν σημάδια, εκτός από την αύλακα στον λαιμό, γεγονός που είναι ύποπτο καθώς στον απαγχονισμό σημειώνονται ακούσιοι σπασμοί.
  • Η θέση του σκοινιού συνάδει περισσότερο με στραγγαλισμό παρά με απαγχονισμό.
Eνώ στηριζόμενος στις καταθέσεις των συγγενών και των συναδέλφων του αυτόχειρα, καταλήγει ότι ο 39χρονος δεν είχε αυτοκτονικό ιστορικό ή ψυχιατρικό γεγονός, γενικώς ήταν ευτυχισμένος και λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό του εξέφραζε ανησυχία για την ασφάλειά του.
Παράλληλα, ο κ. Βουγιουκλάκης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν διακρίνονται ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σημεία που να οδηγούν με ασφάλεια προς τη μία ή την άλλη εκδοχή, δηλαδή προς την αυτοκτονία ή τη δολοφονία.
Έθνος