Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Εμπλοκή στα σύνορα της Σερβίας.

Η σερβική αστυνομία σήμερα στις 10:30 το πρωί στη περιοχή Μερντάρε συνέλαβε δύο αστυνομικούς του Κοσσυφοπεδίου, όπως δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με δύο αυτόματα όπλα, δύο πιστόλια και ειδικές συσκευές για τη μέτρηση της απόστασης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τους πρόκειται για τους Shukri Binaku και Sami Beqiri, όπως δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ντάτσιτς στο κυβερνητικό κτήριο του Βελιγραδίου.

Ο Ντάτσιτς δήλωσε ότι τα όπλα τα οποία κατείχαν τα δύο μέλη της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου αποτελούν «κατάφωρη παραβίαση της στρατιωτικο-τεχνικής συμφωνίας που υπογράφηκε στο Κουμάνοβο το 1999». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «όποιος παραβιάζει αυτή τη συμφωνία θα πρέπει να στερείται της ελευθερίας».
«Αυτό που κάνουν με τη Σερβία, έχει υπερβεί κάθε μέτρο», τόνισε ο Ντάτσιτς.
Εντωμεταξύ ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Μπαϊράμ Ρετζέπι επιβεβαίωσε μιλώντας στη ραδιοτηλεόραση του Κοσόβου για τη σύλληψη των δύο αστυνομικών. Διευκρίνισε ότι οι υπηρεσίες εργάζονται για να ρίξουν φως αν οι δύο αστυνομικοί είχαν περάσει την «πράσινη γραμμή» των συνόρων μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, στην περιοχή του Merdare.
Απέφυγε, ωστόσο να προβεί σε περαιτέρω εξηγήσεις.
Η δήλωση της προεδρίας του Κοσόβου
Αυστηρή ήταν η δήλωση της προεδρίας του Κοσσυφοπεδίου:
« Το γραφείο της προέδρου απαιτεί από τις αρχές της Δημοκρατίας της Σερβίας να εγκαταλείψει αυτές τις προκλήσεις και αυθαίρετες ενέργειες εις βάρος πολιτών της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου και τους θεσμούς του και να απελευθερώσει όλους τους συλληφθέντες,χωρίς λόγο».