Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Τι θα ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής;Έστω και μια υποχώρηση στα εθνικά θέματα.

Στην οικονομία οι πολιτικοί που κλήθηκαν να διαχειριστούν την κρίση δεν κατόρθωσαν να κρατήσουν ούτε μία “κόκκινη γραμμή”! Δηλώσεις πολλές,αλλά πράξη καμία.Με τη παραμικρή πίεση οι …”κόκκινες γραμμές” έσβηναν και οι πολιτικοί γρήγορα υποχωρούσαν.Οι δανειστές πήραν ότι ακριβώς ήθελαν και είτε αρέσει ,είτε όχι στους πολιτικούς δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να πιστεύει ότι σ΄ αυτή τη διαχείριση κρίσης,υπήρξε η παραμικρή έστω διαπραγμάτευση.
Όπως σωστά έγραψε η γαλλική εφημερίδα Le Monde γίναμε …το καναρίνι που έπαιρναν μαζί τους οι ανθρακωρύχοι στις στοές.Αν το καναρίνι ζούσε προχωρούσαν αν πέθαινε σταματούσαν.
Αυτό το ρόλο μας έχουν δώσει κι αυτόν παίζουμε. Τους επόμενους μήνες οι δανειστές θα περιμένουν να δούν αν θα επιστρέψουμε από τη σκοτεινή στοά που μας έχουν στείλει. Κι αν -προς μεγάλη έκπληξη ακόμη και των ίδιων- το καταφέρουμε,τότε το “πείραμα” που κάνουν στην Ελλάδα,θα το συνεχίσουν και σε άλλες χώρες. Όλοι όσοι ενεπλάκησαν στην διαπραγμάτευση του Eurogroup,μίλησαν “για τελευταία ευκαιρία της χώρας”. Πιθανόν να είναι έτσι.Και πάντως σίγουρα είναι η τελευταία ευκαιρία των ίδιων.
Δεν θα κριθούν μόνο από την επιτυχία του οικονομικού ακροβατισμού τον οποίο πρέπει να εκτελέσουν “εκτελώντας” το επίπεδο διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών. Θα κριθούν και από τους χειρισμούς που θα κάνουν στα λεγόμενα “εθνικά θέματα” που κάποιοι εκτός Ελλάδας θα επιχειρήσουν να “κλείσουν τώρα που η Ελλάδα είναι αδύναμη”.Η χώρα μπορεί πράγματι να βρίσκεται οικονομικά διαρκώς υπό κατάρρευση. Αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει όμως δικαιολογία για οποιαδήποτε υποχώρηση σε θέματα όπως αυτό των Σκοπίων ή σε θέματα που έχουν να κάνουν με τα ελληνοτουρκικά.
Αν αυτό συμβεί θα αποτελέσει τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής. Οι “κόκκινες γραμμές” σ΄ αυτά τα θέματα πρέπει να μπούν τώρα και να διαφυλαχθούν με οποιοδήποτε κόστος.”Πειράματα” δεν χωράνε