Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Ξαφνικά λέει, τα βρήκαν Ισραήλ-Τουρκία. Άρα χάσαμε τον ‘σπουδαίο σύμμαχο’; ή μας την έφεραν και οι δύο;

Προσπάθεια εκ νέου ενεργοποίησης των σχέσεων των αεροπορικών δυνάμεων Ισραήλ και Τουρκίας καταβάλλονται το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα την απόφαση δημιουργίας ενός μηχανισμού συντονισμού ανάμεσα στις δυο Αεροπορίες.
Βέβαια, παρά το γεγονός ότι η ενέργεια σηματοδοτεί την επανέναρξη των επαφών των δυο πλευρών, αφού, όπως αποδεικνύεται από τα πράγματα, οι παρασκηνιακές συνεννοήσεις φαίνεται ότι έχουν καταλήξει κάπου και γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης της ζημιάς στις διμερείς σχέσεις, με αρχή από τον στρατιωτικό – αεροπορικό τομέα.
Ο μηχανισμός συντονισμού, όπως ανακοινώθηκε, στόχο έχει την αποτροπή δυσάρεστων συμβάντων (όρος που επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες…)
Πρόκειται βέβαια στην κυριολεξία για εκκίνηση των διμερών σχέσεων «από το μηδέν», λόγω της καταστροφής που αυτές υπέστησαν τα τελευταία χρόνια, με αφορμή κυρίως το επεισόδιο με το Μαβί Μαρμαρά, όπου έχασαν τη ζωή του Τούρκοι «ακτιβιστές», αλλά και τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς το 2008 στη Γάζα…
 ανάμεσα στα αεροσκάφη των δυο χωρών.

Είναι προφανές, ότι η ανακοίνωση για την ακύρωση πώλησης ισραηλινών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας στην Τουρκία έχει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα, διότι αποκαλύπτει την πραγματική εικόνα που έχουν πλέον οι Iσραηλινοί για την Τουρκία.
 Ωστόσο, θα πρέπει να θυμούνται όλοι, ότι το μικροσκοπικό Ισραήλ μόνο να χάσει έχει, εάν οι σχέσεις με την Τουρκία παραμείνουν προβληματικές, αν και δεν τη φοβάται στρατιωτικά. Από τη στιγμή που δεν έχει την πολυτέλεια να την έχει εχθρό, ήταν θέμα χρόνου να αναζητηθούν δίαυλοι σταδιακής εξομάλυνσης, όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν.