Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Ακόμη ψάχνουν την πηγή της ραδιενέργειας στην Ευρώπη.

Το ουγγρικό ινστιτούτο παραγωγής ισοτόπων Izotop Intezet κατέγραψε αύξηση της εκπομπής ραδιενεργού ιωδίου-131 από το εργαστήριό του στη Βουδαπέστη και ανέστειλε την παραγωγή μέχρι να διορθωθούν τα φίλτρα του.
Το ινστιτούτο ανακοίνωσε πως κατέγραψε για πρώτη φορά μια αύξηση στις εκπομπές κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο και ότι το επίπεδό τους ήταν κάτω από το όριο που δημιουργεί κίνδυνο για την υγεία. Διέκοψε την παραγωγή από τον Ιούνιο ως το Αύγουστο και προέβη σε ρυθμίσεις του συστήματος των φίλτρων.Το Σεπτέμβριο το ινστιτούτο επανέλαβε την παραγωγή ιωδίου-131, όμως οι εκπομπές δεν μειώθηκαν στα προηγούμενα επίπεδα, έτσι σταμάτησε και πάλι την παραγωγή μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες περαιτέρω ρυθμίσεις στο σύστημα των φίλτρων, προστίθεται στη δήλωση.
Το ιώδιο-131, το οποίο σε υψηλές δόσεις συνδέεται με τον καρκίνο, μπορεί να μολύνει προϊόντα όπως το γάλα και τα λαχανικά.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι ίχνη ιωδίου-131 εντοπίσθηκαν στην Ευρώπη, αφού ενημερώθηκε σχετικά από τις αρχές της Τσεχίας.
Η IAEA διευκρίνισε πως τα ίχνη αυτά δεν δημιουργούν ανησυχίες για τη δημόσια υγεία και ότι δεν πιστεύει πως τα σωματίδια προέρχονται από τον πληγέντα πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.
Ο Μιχάλι Λάκατος, διευθυντής του ουγγρικού ινστιτούτου, δήλωσε προς το πρακτορείο Ρόιτερς ότι, παρά τις υψηλότερες από το σύνηθες εκπομπές του ισοτόπου, η Ουγγαρία δεν μπορεί να είναι η πηγή της διαρροής η οποία έχει καταγραφεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
Το ιώδιο-131 είναι ένα ραδιοϊσότοπο με μικρή διάρκεια και η ραδιενέργεια που εκπέμπει περιορίζεται στο μισό έπειτα από περίπου οκτώ ημέρες.