Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

O Ερντογάν λεονταρίζει και η ΕΕ ... μιλά για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας

Η Τουρκία "θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της επί των φυσικών πόρων στις θάλασσες", δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κατά την τελετή παράδοσης της τουρκικής φρεγάτας "Χεϊμπελίαντα" στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό, στα ναυπηγεία Τούζλα της Κωνσταντινούπολης.
Στην ομιλία του ο Ερντογάν είπε ότι "τα συμφέροντα της χώρας μας στις θάλασσες ξεκινούν από τη διώρυγα του Σουέζ και απλώνονται μέχρι τον Ινδικό ωκεανό». Η Τουρκία, πρόσθεσε, περιστοιχίζεται στις τρεις πλευρές της από θάλασσα και θ"α υπερασπιστεί μέχρι τέλους τα οικονομικά της συμφέροντα και την ασφάλειά της".
«Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε τα μέτρα ασφαλείας για να προστατεύσουμε όχι μόνο τα εμπορικά μας συμφέροντα, αλλά τα συμφέροντά μας επί των φυσικών πηγών στις θάλασσες μας», δήλωσε.
Την ίδια στιγμή, λοιπόν που ο Ερντογάν μιλά για μια Τουρκία της οποίας ο ζωτικός χώρος ξεκινά από την Μαύρη Θάλασσα και φτάνει μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό, τόσο η χώρα μας, όσο και η υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεχίζει να μιλά για μια προοπτική "Ευρώπης" της Τουρκίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι δηλώσεις της λαίδης Άστον, η οποία είπε πως είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κατευνάσει τις εντάσεις και να πείσει την Τουρκία να προσυπογράψει τους στόχους που θα την οδηγήσουν στην πλήρη ένταξη της στην ΕΕ. Και κατεδίκασε τις ... τουρκικές προκλήσεις! Σιγά τους κάνατε την μούρη κρέας, λαίδη μου!