Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Επιδιωκόμενη η διαφθορά λόγω μείωσης μισθών.

Τους προσεχείς τρεις μήνες λόγω μειώσεως μισθών και κρατήσεων επιδομάτων το εισόδημα των αστυνομικών της Αμεσης Δράσης, των ομάδων ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ και άλλων κρίσιμων υπηρεσιών ο μισθός τους θα συρρικνωθεί στα 500 έως 650 ευρώ.
Παράλληλα το 75% όλων των αστυνομικών θα λάβει τους επόμενους μήνες λιγότερα από 1000 ευρώ δημιουργώντας μια ασφυκτικά δύσκολη οικονομική κατάσταση στους ένστολους. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στα επιτελεία της λεωφόρου Κατεχάκη γιατί να προκληθεί έκρηξη διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ αντίστοιχης αυτής που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και άλλες. Παράλληλα πολλοί μιλούν για «μία αστυνομία που βράζει».
Την ίδια στιγμή με τον φόβο ενός καυτού φθινοπώρου, λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων, έχει αποφασισθεί να ενισχυθούν οι αστυνομικές δυνάμεις στην Αθήνα και ελάχιστοι ένστολοι να οδεύουν προς την περιφέρεια.
Ο προβληματισμός των ανώτατων στελεχών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι η εξαΰλωση του μισθού ατόμων που έχουν τον κύριο ρόλο στην αστυνόμευση και την πάταξη της εγκληματικότητας. Ηδη υπάρχουν κρούσματα απροθυμίας αστυνομικών να εκτελέσουν με επάρκεια τα καθήκοντά τους, ενώ υπάρχει δυσαρέσκεια στους ένστολους όλων των υπηρεσιών της χώρας.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ «λόγω της δυσφορίας που υπάρχει σε όλη την ΕΛ.ΑΣ δεν τολμάμε να ζητήσουμε από υφισταμένους να προχωρήσουν σε σύνθετες αστυνομικές έρευνες και επιχειρήσεις ή να τους ζητήσουμε να προχωρήσουν σε κάποιες ενέργειες τις νυκτερινές ώρες, για τις οποίες δεν θα αμειφθούν. Υπάρχουν αντιδράσεις για κάθε κίνησή τους και εμείς το μόνο που μπορούμε να τους προτείνουμε για να τους πείσουμε είναι έκτακτα ρεπό. Επιπλέον αν υπολογίσει κανείς ότι περίπου ένα ποσοστό της τάξης του 30-40% των αστυνομικών έχουν δεύτερη δουλειά, ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει το 60-70% και η αστυνομία να καταλήξει... πάρεργο».

Ωστόσο ο μεγάλος κίνδυνος είναι να βυθισθεί η ΕΛ.ΑΣ στην διαφθορά!
Επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ φοβούνται ότι «σύντομα μπορεί να υπάρξει το φαινόμενο αστυνομικοί που προχωρούν σε ελέγχους σε δρόμους, καταστήματα κ.λ.π. να ζητούν "χαρτζιλίκι" για να μην καταγράφουν παραβάσεις».

tovima.gr