Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΗΠΑ και ΙΣΡΑΗΛ φοβούνται την ορθόδοξη ρωσική εκκλησία . Εμπόδιο στα σχέδια τους.

Η επιρροή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στα πολιτικά πράγματα της χώρας αυξάνεται και ο σεβασμός στην ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης για άλλα θρησκευτικά δόγματα μειώνεται, υποστηρίζει μια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δόθηκε στη δημοσιότητα.
"Οι παρατηρητές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αυξανόμενη πολιτική ισχύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συμβουλεύονται συχνά τους ηγέτες της Εκκλησίας για την πολιτική τους. Η Εκκλησία έχει το δικαίωμα να μελετά όλα τα νομοσχέδια προτού εισαχθούν στο κοινοβούλιο", καταγγέλλεται στην έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της Εκκλησίας, ο πατήρ Βλαντίμιρ Βιγκουιλιάνσκι, απέρριψε την έκθεση κρίνοντας ότι δεν πρέπει να γίνονται τέτοιου είδους γενικεύσεις.
"Δεν γνωρίζω να έχει γίνει κάποια διαβούλευση με τους ηγέτες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για πολιτικά ζητήματα", τόνισε.Όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι η Εκκλησία μελετά όλα τα νομοσχέδια, ο εκπρόσωπος είπε ότι αυτό ισχύει μόνο για όσα την αφορούν. "
Είναι φυσιολογικό (...) κάνουμε συστάσεις αλλά συχνά υιοθετούνται νόμοι χωρίς να λαμβάνεται υπόψη (η στάση της Εκκλησίας). Δεν εκδίδουμε ντιρεκτίβες", σημείωσε.

Στην έκθεσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζει ανησυχίες για τις "δυσκολίες" που αντιμετωπίζουν ορισμένες θρησκευτικές οργανώσεις, όπως οι Μάρτυρες του Ιεχωβά και οι Σαϊεντολόγοι που δεν θεωρούνται θρησκεία.
"Ο σεβασμός της ρωσικής κυβέρνησης απέναντι στην ελευθερία της συνείδησης έχει υποχωρήσει όσον αφορά ορισμένες μειονότητες", καταλήγει η έκθεση.

nooz.gr