Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Η πείνα φέρνει έγκλημα. Έχουμε πόλεμο στις γειτονιές…

Εκρηξη των ένοπλων ληστειών καταγράφει η Αστυνοµία, ενώ οι δράστες εµφανίζονται πλέον βαριά οπλισµένοι και αποφασισµένοι .
Εκρηξη στις δολοφονίες από την αρχή του χρόνου διαπιστώνει η Αστυνοµία.
 Μάλιστα, οι εκτιµήσεις αναφέρουν αύξηση σε ποσοστό που ξεπερνάει το 40% σε σύγκριση µε το αντίστοιχο χρονικό διάστηµα του 2010, όπως αποκαλύπτεται από τα καθηµερινά δελτία εγκληµατικότητας.
«Τα πράγµατα έχουν γίνει πολύ άγρια. Πολλά όπλα κυκλοφορούν και χρησιµοποιούνται ακόµη και για ληστείες σεπερίπτερα και µίνι µάρκετ», λέει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωµατικός της ΕΛ.ΑΣ. που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κυρίως για τους ηλικιωµένους.
 «Σε διάστηµα µικρότερο του ενός µήνα καταγράφηκαν 5 δολοφονίες ηλικιωµένων ανθρώπων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Σύµφωνα µε τα πρώτα στοιχεία, τα θύµατα είχαν κάνει ανάληψη των χρηµάτων τους από τους τραπεζικούς τους λογαριασµούς τις προηγούµενες ηµέρες», αναφέρει.
Οι περισσότεροι από τους ηλικιωµένους πέθαναν από την ασφυξία που τους προκάλεσαν τα δεσµά µε τα οποία τους ακινητοποίησαν οι ληστές. ∆εκάδες επίσης είναι οι καταγγελίες για ληστείες εις βάρος ηλικιωµένων µε σκοπό να τους αρπάξουν το κοµπόδεµα.

Η χθεσινή δολοφονία του κοσµηµατοπώλη Γιώργου Αλεξόπουλου, η απόπειρα δολοφονίας του συναδέλφου του στα Κ. Πατήσια την περασµένη εβδοµάδα, αλλά ακόµη και η δολοφονία του 44χρονου Μανόλη Καντάρη στην οδό Ηπείρου δείχνουν, όπως λένε οι αστυνοµικοί, την ευκολία µε την οποία αφαιρείται η ανθρώπινη ζωή. «Παλιά τα Καλάσνικοφ τα χρησιµοποιούσαν για τις ληστείες των τραπεζών. Τώρα τα χρησιµοποιούν ακόµη και για να κλέβουν περίπτερα. Και ακόµη πιο εύκολα τραβάνε σκανδάλη. Η ανθρώπινη ζωή µοιάζει να είναι ασήµαντη για τους κακοποιούς», επισηµαίνει στα «ΝΕΑ» αξιωµατικός της Ασφάλειας, που παραδέχεται πως ποτέ στο παρελθόν το έγκληµα δεν ήταν τόσο άγριο.

Πάντως, είναι σηµαντικά τα ποσοστά των εξιχνιάσεων στις ανθρωποκτονίες. Από τα στοιχεία της Γενικής Αστυνοµικής ∆ιεύθυνσης Αττικής αποδεικνύεται πως το 65-70% των κακοποιών που συλλαµβάνονται για ανθρωποκτονίες είναι αλλοδαποί. Πάντως, σε µεγάλο ποσοστό και τα θύµατα είναι αλλοδαποί.

Παρόµοιο σχεδόν και το ποσοστό των κακοποιών που συλλαµβάνονται για κλοπές και διαρρήξεις, µε τους αλλοδαπούς να αποτελούν το 60% των συλληφθέντων. «Σε αυτού του είδους τα εγκλήµατα, βάσει νόµου, τις περισσότερες φορές είναι αδύνατη η προφυλάκισή τους,µε αποτέλεσµα ύστερα από µια 1-2 ηµέρες στα κρατητήρια να είναι και πάλι έξω και συνήθως µε ακόµη πιο άγριες διαθέσεις», παρατηρεί ανώτερος αξιωµατικός της Ασφάλειας που δηλώνει εξαιρετικά προβληµατισµένος από τη διάσταση που έχει λάβει το µικροέγκληµα.

ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ. Οι περιοχές που έχουν χτυπήσει κόκκινο στην εγκληµατικότητα είναι πολλές και προβληµατίζουν ιδιαίτερα την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Στο Κέντρο της Αθήνας, ύστερα από τη δολοφονία του Μανόλη Καντάρη για µια κάµερα των 120 ευρώ, έχει αυξηθεί αισθητά η αστυνοµική παρουσία. Σε περιοχές όµως µε χρόνια προβλήµατα εγκληµατικότητας, όπως ο Ασπρόπυργος, το Μενίδι, το Περιστέρι, το Αιγάλεω,η Νίκαια, η Κυψέλη, τα Πατήσια αλλά και το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, οι Αµπελόκηποι, ο Βύρωνας και το Φάληρο, συνεχώς ανεβαίνουν οι δείκτες της εγκληµατικότητας.

tanea.gr