Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Πίεση προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ και ταινία με τίτλο «Το Όνειρο των Τσάμηδων» προωθούν οι Τσάμηδες.


Και ενώ η αλβανική οικονομία ουσιαστικά ζει παράλληλα με την ελληνική αφού το 10% του ΑΕΠ της χώρας το 2008 προερχόταν από τα εμβάσματα των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα οι Τσάμηδες συνεχίζουν τις προκλητικές τους κινήσεις έναντι της Ελλάδας.
Πιο συγκεκριμένα  με θέμα τους "αλβανοτσάμηδες", πραγματοποιήθηκε φόρουμ, από την αλβανο-αμερικανική οργάνωση του Σικάγου «Τσάμηδες του Ιλλινόις».
Επιθεώρηση στρατιωτικού αγήματος Τσάμηδων από Γερμανό Αξιωματικό.(φωτο)
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης τα στελέχη της οργάνωσης θα προσπαθήσουν να πιέσουν με το έργο τους για την επίλυση των προβλημάτων των Τσάμηδων προτείνοντας το συντονισμό των δραστηριοτήτων των Αλβανών που ζουν στις ΗΠΑ.
Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης «Τσάμηδες του Ιλλινόις», Σαλί Μπολλάτι, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία, σύμφωνα με τον οποίο «Έλληνες εθνικιστές, προσπαθούν να πραγματοποιήσουν απογραφή πληθυσμού με βάση την εθνικότητα και την θρησκεία και επιπλέον για τον Έλληνα πρόξενο της Κορυτσάς που μίλησε για τα φαντάσματα της ‘Βορείου Ηπείρου».
Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο Σαλί Μπολλάτι επεσήμανε ότι  «Ανησυχούμε, επίσης, που μερικοί Ελληνοαμερικάνοι με χαρακτηριστική πονηριά, όπως ο Ν. Γκαζογιάννης και ο J. Tenet, οι οποίοι κατά παράβαση των νόμων και της παιδείας των ΗΠΑ, επισκέπτονται την Αλβανία επιδιώκοντας τους μεσαιωνικούς και σοβινιστικούς σκοπούς τους». 
Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα ο Σαλί Μπολλάτι  αμφισβήτησε ουσιαστικά την ύπαρξη Ελλήνων στις νότιες περιοχές της Αλβανίας και επεσήμανε ότι τα προβλήματα των Τσάμηδων θα λυθούν από την αλβανική κυβέρνηση με τους Τσάμηδες της Αμερικής να παρέχουν την διαμεσολάβηση τους προς την ηγεσία των ΗΠΑ για τη επισήμανση των δικαιωμάτων των Αλβανών.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης, «Καθημερινά ακούμε φωνές που προέρχονται από ελληνικούς σοβινιστικούς κύκλους για  την ύπαρξη Ελλήνων στο νότιο τμήμα της Αλβανίας και γνωρίζουμετις ορέξεις τους. Για αυτήν την δυσοίωνη κατάσταση, περιέργως, κανένα αλβανικό ίδρυμα δεν μας έχει ενημερώσει».
Το βασικότερο συμπέρασμα που προέκυψε από το συνέδριο πέρα από την εμπλοκή των ΗΠΑ και τη συνεργασία με την αλβανική κυβέρνηση για την επίλυση των προβλημάτων των Τσάμηδων η ιδέα για την παραγωγή μίας ταινίας-ντοκιμαντέρ του Kujtim Gjonaj αξιοποιώντας το σενάριο του Enver Kushe «Το Όνειρο των Τσάμηδων».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr