Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Ανακαλείται ο Έλληνας γενικός πρόξενος Κορυτσάς.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ΣΦΕΒΑ, το υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε την ανάκληση του Γενικού Προξένου Κορυτσάς Θεόδωρου Οικονόμου -Καμαρινού, λίγους μήνες πριν ολοκληρωθεί η θητεία του με αφορμή τις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης και εν όψει της απογραφής πληθυσμού στην Αλβανία. Οι δηλώσεις του Έλληνα διπλωμάτη και ο όρος «Βόρειος Ήπειρος» που ανέφερε πολλές φορές στην ομιλία του αναζωπύρωσε το ανθελληνικό μένος της γείτονος με το αλβανικό ΥΠΕΞ να καλεί για εξηγήσεις τον Έλληνα πρέσβη στα Τίρανα Ν. Πάζιο. Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Γενικός Πρόξενος ήρθε στην Αθήνα για “ενήμερωση”.
 Οι επίμαχες φράσεις του Έλληνα διπλωμάτη ήταν:
«Στην Κορυτσά οι Έλληνες δεν πρέπει να φοβούνται στην ερχόμενη απογραφή πληθυσμού να δηλώσουν αυτό που είναι. Οι παππούδες σας εδώ ήταν Έλληνες, εδώ έγιναν ένδοξες ελληνικές μάχες, ο ελληνικός λαός ήταν πάντοτε παρών εδώ. Να πάτε στους τάφους των προγόνων σας που γράφουν ελληνικά και να πράξετε κατά συνείδηση».
Η απογραφή πληθυσμού της γειτονικής χώρας τους επόμενους μήνες είναι μια πολύ σημαντική καμπή για το μέλλον της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που ήδη δοκιμάζεται σκληρά από την αυθεραισία του Αλβανικού κράτους αλλά και την ατιμωρησία μαφιών αλβανικής καταγωγής που κάνουν την ζωή των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών δύσκολη.

ΠΗΓΗ