Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Το παράνομο 'κράτος της Αλβανίας' προστατευμένο από τις Η.Π.Α. Καταγγελίες κατά Μπερίσα για διακίνηση οπλισμού στο Κόσοβο.

Οργανωτής παράνομης διακίνησης οπλισμού προς το Κόσοβο το 1998, ήταν ο Σ. Μπερίσα, αναφέρει σερβική εφημερίδα, επικαλούμενη στοιχεία της εισαγγελίας.
Η σερβική εισαγγελία για τα εγκλήματα πολέμου διαθέτει στοιχεία που ενοχοποιούν το σημερινό πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα για παράνομη διακίνηση οπλισμού προς το Κόσοβο, την περίοδο 1998 - 99, γράφει η εφημερίδα «Πολίτικα"του Βελιγραδίου.
Οι έρευνες της σερβικής εισαγγελίας, αναφέρει η εφημερίδα, απέδειξαν ότι ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσόβου (UCK) προμηθευόταν οπλισμό από δίκτυο λαθρεμπορίας, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Σαλί Μπερίσα.
Σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων, που ήταν μέλη του UCK και συμμετείχαν στη μεταφορά του οπλισμού προς το Κόσοβο, το πατρικό σπίτι του Μπερίσα, στο χωριό Πρίφτς στη βόρεια Αλβανία, αποτελούσε βάση συγκέντρωσης του οπλισμού, που προοριζόταν για τους Αλβανούς αντάρτες στο Κόσοβο.
Τέσσερις μάρτυρες κατέθεσαν ότι από τον Μάρτιο του 1998 οι αντάρτες του UCK, που βρισκόταν υπό τη διοίκηση του μελλοντικού πρωθυπουργού του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι, προμηθεύονταν οπλισμό από τη βόρεια Αλβανία. Στις καταθέσεις αυτές αναφέρεται ότι στο πατρικό σπίτι του Μπερίσα έφτανε οπλισμός από τη νότια Αλβανία και στη συνέχεια μεταφερόταν στο Κόσοβο.

Η εισαγγελία της Σερβίας διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία για τις ποσότητες οπλισμού που διακινήθηκαν από το σπίτι του κ.Μπερίσα, όπως, επίσης, για τα χρηματικά ποσά που πληρώθηκαν και τους τραπεζικούς λογαριασμούς, μέσω των οποίων διακινούνταν τα χρήματα.

Στο δημοσίευμα της «Πολίτικα» αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων για τον οπλισμό συγκέντρωνε η αλβανική οργάνωση «Η Πατρίδα καλεί», που δρούσε στην Ελβετία, ενώ ένας από τους λογαριασμούς ανήκει στο Αλβανό πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα.

Ο ίδιος λογαριασμός, που βρίσκεται σε γερμανική τράπεζα και στον οποίο, ως συνδικαιούχος με τον κ.Μπερίσα, εμφανίζεται κάποιος Αντρέας Σουλτς, φέρεται να συνδέεται, σύμφωνα με τις σερβικές διωκτικές αρχές και με υπόθεση εμπορίας ανθρώπινων οργάνων.

Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα της «Πολιτικα», η σερβική εισαγγελία, διερευνώντας την υπόθεση εμπορίας οργάνων, συγκέντρωσε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο κ. Σαλί Μπερίσα, στα τέλη του 2008, διέταξε όλες τις υπηρεσίες ασφάλειας της Αλβανίας να καταστρέψουν ό,τι έγγραφα έχουν, σχετικά με τις απαγωγές Σέρβων στο Κόσοβο, τη μεταφορά τους στην Αλβανία, τη δολοφονία τους και την αφαίρεση οργάνων.

Η διαταγή αυτή δόθηκε, αφού προηγουμένως, μεταξύ 15 και 25 Σεπτεμβρίου του 2008, επισκέφτηκαν την Αλβανία και είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Μπερίσα, οι Ραμούς Χαραντινάι και ο Χασίμ Θάτσι.

Σύμφωνα με έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντικ Μάρτι, που ανακοινώθηκε πριν από δύο εβδομάδες, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι υπήρξε επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης όπλων, ναρκωτικών και ανθρωπίνων οργάνων, όσο ήταν διοικητής των ανταρτών του UCK.

Μπερίσα: «Ρατσιστικές οι συκοφαντίες»
Ο Σαλί Μπερίσα από την πλευρά του απέρριψε τις κατηγορίες που διατυπώνει σε βάρος του η εφημερίδα, χαρακτηρίζοντάς τις «ρατσιστικές συκοφαντίες οι οποίες αποτελούν τμήμα της αντιαλβανικής υστερίας που κατευθύνεται από τον Ντικ Μάρτι».

Για τον Μπερίσα, η εν λόγω εφημερίδα είναι «ο εκπρόσωπος των σερβικών υπερεθνικιστικών κύκλων, ο τυφλός δικηγόρος της γενοκτονίας που διαπράχθηκε από τους Σέρβους στη Βοσνία και στο Κόσοβο» και «οι κατηγορίες της δεν είναι παρά ρατσιστικές συκοφαντίες», όπως ο ίδιος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Όπως παρουσιάζονται αυτές οι κατηγορίες, είναι προς τιμήν μου», δήλωσε ο Μπερίσα προσθέτοντας ότι η Αλβανία παραμένει «ανοικτή σε οποιαδήποτε έρευνα της Eulex και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που συνδέεται με τον πόλεμο στο Κόσοβο και με άλλες υποθέσεις, έστω κι αν έχουν ήδη γίνει έρευνες».

«Στο παρελθόν, ο γερουσιαστής Ντικ Μάρτι και η Politika είχαν ήδη εξαπολύσει σκληρές επιθέσεις κατά της επέμβασης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο και κατά της ανεξαρτησίας του», δήλωσε ο Μπερίσα.

«Οι συκοφαντίες που η Politika και ο Ντικ Μάρτι εξακολουθούν να διαδίδουν στις μέρες μας, το μόνο που κάνουν είναι να αποδεικνύουν τον τυφλό ρατσισμό τους και τη μεγάλη απογοήτευσή τους μπροστά στην ελευθερία ενός λαού», σύμφωνα πάντα με τον Μπερίσα.

http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ