Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Οι τούρκοι καταστρέφουν την ιστορία μας.

Ήταν πριν δύο με δυόμιση περίπου χρόνια, που έγραφα σε αυτή ακριβώς την εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας, για την επικείμενη καταστροφή της αρχαίας ελληνιστικής πόλης των Αλλιανών στην Τουρκία, που θα βυθιζόταν, προκειμένου η περιοχή να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός φράγματος. Οι Αλλιανοί αποτελούσαν ένα από τα σημαντικότερα θεραπευτικά κέντρα της αρχαιότητας, τόσο των ρωμαϊκών όσο και των ελληνιστικών χρόνων και ήρθαν στο φως τυχαία το 1998, κατά τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν σε επαρχιακό δρόμο κοντά στην πόλη της Περγάμου. Την εβδομάδα που πέρασε, η υπόθεση αυτή τελείωσε με τον πλέον αισχρό τρόπο. Την καταστροφή των Αλλιανών της Περγάμου. Η πόλη θάφτηκε κάτω από τόνους άμμου, ενώ θα ακολουθήσουν και τόνοι νερού. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην περιοχή, σύμφωνα με μαρτυρίες αρχαιολόγων έπρεπε να γίνει αρκετή ακόμη δουλειά, καθώς μέχρι στιγμής είχαν βρεθεί μόνο αντικείμενα στην επιφάνεια της πόλη και δεν έγιναν ποτέ ολοκληρωμένες ανασκαφές.
Με τόσο απλό τρόπο, ένα ακόμη μνημείο της παρουσίας του ελληνισμού στην περιοχή έγινε λάσπη, έτσι ώστε τίποτε να μην θυμίζει ότι κάποτε εκεί ζούσαν Έλληνες.

Φυσικά υπεύθυνο γι' αυτό δεν είναι το τουρκικό κράτος, αλλά το ίδιο το ελληνικό. Ποιά ήταν η αντίδραση των Ελλήνων; Από κυβερνητικής πλευράς σχεδόν καμία. Και έτσι οι Τούρκοι μπόρεσαν να προχωρήσουν στην εκτέλεση αυτού του εγκλήματος κατά της ιστορίας ανενόχλητοι. Γιατί όσο και αν φωνάζαμε εμείς εδώ στον Ελεύθερο Κόσμο ή και κάποιοι άλλοι στο εξωτερικό, εάν δεν υπάρχουν οργανωμένες από κρατικές οντότητες κινήσεις, λίγα μπορούν να γίνουν.