Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Ο Αμερικανός διοικητής του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη “βλέπει” το Αιγαίο... γκρίζο!

Δεν θα πάρει μέρος η Ελλάδα στη ΝΑΤΟικη άσκηση Noble Aspect που θα διεξαχθεί 1-2 Δεκεμβρίου. Η Αθήνα πήρε την απόφαση να αποχωρήσουν οι ελληνικές δυνάμεις καθώς ο διοικητής του Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης, Ραλφ Τζόντις, απέκλεισε ολόκληρη την περιοχή του Αιγαίου από τα σχέδια της άσκησης.
Η απόφαση είναι “βούτυρο στο ψωμί” της ΄'Αγκύρας που επί χρόνια επιδιώκει και πολλές καταφέρνει τον αποκλεισμό του Ανατολικού Αιγαίου διαμαρτυρόμενη για την παρουσία ελληνικών στρατευμάτων στα νησιά.
Επικαλούμενος τώρα τις περίφημες Aegean Policy Guidance (τις Διαδικασίες για την Πολιτική του Αιγαίου), οι οποίες έχουν να ανανεωθούν από το 2006 και με τις οποίες καλούνταν οι ΝΑΤΟϊκοί επιτελείς να εξαιρούν από τον σχεδιασμό ασκήσεων και άλλων ΝΑΤΟϊκών προγραμμάτων την περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, ο κ. Τζόντις όχι απλά αποκλείει το ανατολικό Αιγαία, αλλά ολόκληρο το πέλαγος.
Με αμερικανική υπογραφή λοιπόν ολόκληρο το Αιγαίο πήρε... γκρι χρώμα. Αναμενόμενο ίσως από τη στιγμή που η χώρα μας για μια ακόμη φορά ... ξέχασε να θέσει στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ θέμα αναθεώρησης των όρων με τους οποίους επιστρέψαμε στο ΝΑΤΟ και οι οποίοι σαφώς ευνοούσαν το έδαφος για νέες διεκδικήσεις των Τούρκων στην περιοχή.

ΠΗΓΗ